În dimineața zilei de 18 martie, fostul președinte Donald Trump a anunțat într-o postare pe rețeaua sa socială că urmează să fie arestat, „săptămâna viitoare”. „Protestați”, i-a îndemnat el pe susținători, „luați-vă țara înapoi!”.
Declarația a pus în mișcare evenimente care au transformat profund cursul competiției electorale pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale de anul viitor.
Donatorii au trimis mai mulți bani. Fox News și-a schimbat tonul relatărilor cu privire la Donald Trump. Aparatul partidului s-a grăbit să îl apere pe fostul președinte. Iar sondajele au arătat că șansele acestuia la nominalizare cresc tot mai mult.
În aprilie, Trump a fost inculpat în New York în dosarul plății făcute pentru cumpărarea tăcerii actriței de filme porno Stormy Daniels. Ulterior, în luna iunie, Trump a fost inculpat în Florida în dosarul documentelor clasificate găsite la locuința sa din Mar-a-Lago.
La începutul acestei luni, Trump a fost inculpat sub acuzația federală pentru că a conspirat împotriva SUA în încercările sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020. Iar în curând, o acuzație similară va fi instrumentată în statul Georgia.
Pentru a examina fenomenul ascensiunii lui Trump în urma problemelor cu justiția, cotidianul New York Times a trecut în revistă sondajele naționale și cele din primele state care vor intra în cursa electorală, a intervievat alegători republicani din alegerile primare, a examinat registrele federale de finanțare a campaniilor electorale, a analizat sute de e-mailuri ale partidului, a cercetat schimbările observate în acoperirea mediatică conservatoare și a vorbit cu agenți din cadrul campaniilor rivalilor lui Trump.
Analiza a evidențiat dominația lui Trump asupra partidului, arătând cum milioane de alegători republicani au ajuns să considere că problemele juridice ale lui Trump sunt un atac împotriva lor.
„Ralierea în jurul steagului nu este un fenomen nou în politica americană, dar Donald Trump l-a dus cu siguranță la un nou nivel”, a explicat Tony Fabrizio, un strateg republican care lucrează pentru Comitetul de Acțiune Politică al lui Trump. „Cu Trump”, a adăugat acesta, „ralierea în jurul steagului are legătură cu el, personal”.
Reorientarea presei conservatoare
Timp de aproape doi ani, Fox News și imperiul lui Rupert Murdoch s-au detașat de Trump și au început să îl favorizeze pe guvernatorul Floridei Ron DeSantis. După cum spunea un titlu din New York Post, care sărbătorea victoria electorală a acestuia anul trecut, DeSantis ar fi trebuit să reprezinte viitorul Partidului Republican.
Biroul lui DeSantis s-a coordonat îndeaproape cu producătorii Fox pentru a crea segmente de emisiune laudative, potrivit e-mailurilor obținute de publicația Tampa Bay Times.
Realizările sale în Florida – în special gestionarea pandemiei COVID – au fost prezentate ca acte eroice de guvernare, în fața opoziției de stânga, scrie New York Times. Programele Fox s-au axat pe teme cu care DeSantis și-a construit brandul: conflictul cu doctorul Anthony Fauci, lupta cu sportivii transsexuali și, în general, cu tot ceea ce conservatorii consideră „politica woke”.
Dar după prima punere sub acuzare a lui Trump însă, prioritățile mișcării conservatoare și ale ecosistemului său mediatic s-au schimbat.
Gazdele conservatoare influente de la posturile de radio conservatoare s-au raliat în spatele fostului președinte. Chiar și comentatorii care îl plăceau pe DeSantis au considerat că lupta cu justiția este una mai importantă.
Programele din mass-media conservatoare s-au axat pe ideea că Trump a fost victima unui sistem judiciar confiscat de democrați. Lupta lui DeSantis împotriva „culturii woke” a devenit demodată – o chestiune cu miză mică în comparație cu potențiala încarcerare a fostului președinte.
Acuzațiile la adresa lui Trump nu au ocupat doar un ciclu de știri de 24 de ore. Cazurile au consumat săptămâni întregi atât în presa mainstream, cât și în cea conservatoare, fiecare urmând un tipar. A existat săptămâna de zvonuri înainte de punerea sub acuzare, apoi ziua punerii sub acuzare și analiza de după.
Nu există oxigen pentru ceilalți candidați
Trump și echipa sa au căutat în mod deliberat să se folosească cât mai mult de felul în care presa a acoperit în direct apariția sa în fața judecătorilor. Aceste apariții în instanță au fost tratate așa cum au fost tratate evenimentele de campanie.
Echipa Trump a invitat reporteri în coloana sa de mașini, urmărită în direct la televiziunile de știri. Campania a informat televiziunile din timp, astfel încât camerele de filmat să poată fi instalate în mai multe locuri în zilele de dinaintea punerii sub acuzare, pentru a obține cele mai bune imagini.
„Ce au făcut ceilalți candidați astăzi? Știm cumva? Știm însă unde a fost Trump”, a observat Steven Cheung, purtătorul de cuvânt al lui Trump, în seara zilei în care a avut loc punerea sub acuzare în Florida.
„Nu există oxigen pentru ceilalți candidați”, a adăugat acesta.
A devenit rapid evident pentru DeSantis și alți rivali că, în cursul acestor evenimente, vor fi nevoiți să comenteze știrile în termenii favorabili fostului președinte.
Un consilier al unuia dintre rivalii lui Trump, care nu a fost autorizat să vorbească public, a declarat că problemele juridice ale fostului președinte au forțat în mod repetat campania candidatului său să reprogrameze anunțurile politice și să-și refacă calendarul, descriind acuzațiile ca pe „un eveniment asemănător unei eclipse solare”.
Trump, personaj central în campania republicană pentru strângerea de fonduri
Problemele juridice ale lui Trump, scrie New Yok Times, au influențat activitatea întregii structuri a Partidului Republican.
După ce Trump și-a anunțat candidatura pentru alegerile din 2024, comitetele oficiale ale partidului au evitat să folosească numele acestuia în mesajele trimise alegătorilor pentru strângerea de fonduri. Motivul: partidul a vrut să evite impresia că favorizează un candidat și să riște să își compromită neutralitatea oficială.
Dar pe 29 martie, când se zvonea că fostul președinte va fi în curând pus sub acuzare în Manhattan, Comitetul Național Republican (RNC) a pus capăt acestei politici de neutralitate.
Numai în cursul săptămânii următoare, RNC a trimis cel puțin zece e-mailuri alegătorilor republicani, exprimându-și indignarea față de punerea sub acuzare a lui Trump – și canalizând această furie în cereri de date personale și donații.
La scurt timp după miezul nopții, în primele ore ale zilei de 4 aprilie, RNC a trimis prin e-mail listei sale de abonați un ceas digital cu numărătoare inversă până la „arestarea președintelui Trump”.
E-mailurile RNC includeau sondaje în care oamenilor li se cerea să spună dacă Trump este vinovat sau nu.
Iar partidul a trimis un mesaj din partea președintei sale, Ronna McDaniel, cu subiectul „Vremuri sumbre pentru America” – îndemnând oamenii să doneze bani pentru „a fi alături de Partidul Republican în acest moment critic din istoria națiunii”.
McDaniel a apărut frecvent la Fox pentru a-l apăra pe fostul președinte. La fel au făcut și doi lideri ai Camerei Reprezentanților, reprezentanții Kevin McCarthy și Elise Stefanik.
Comitetul Național Republican Senatorial, brațul de campanie al partidului pentru Senat, a urmat același manual de joc.
Și, deși aceste tactici au fost interesate – colectorii de fonduri fac tot posibilul pentru a-și îndeplini misiunea – mesajele de susținere din partea aparatului oficial al partidului au trimis, de asemenea, un semnal clar cu privire la rolul jucat de Trump.
Mai mulți bani pentru campania lui Trump
Situația nu stătea așa înainte de prima punere sub acuzare. De fapt, scrie New York Times, fostul președinte se străduia să strângă bani pentru campanie până când a devenit clar, la jumătatea lunii martie, că se va confrunta cu primele acuzații penale în Manhattan.
Acea punere sub acuzare i-a alimentat mașina de strângere de fonduri. Până în acel moment, Trump strânsese în medie 129.000 de dolari pe zi în 2023, conform înregistrărilor federale. În următoarele trei săptămâni, el a avut o medie de peste 778.000 de dolari pe zi.
Altfel spus, Trump a strâns puțin peste 12 milioane de dolari în primele 88 de zile ale anului. A avut însă nevoie de doar șapte zile după prima sa punere sub acuzare pentru a strânge o sumă similară – 13 milioane de dolari.
Cea de-a doua punere sub acuzare i-a adus randamente financiare mai mici și deocamdată nu sunt disponibile date publice care să măsoare efectul celei de-a treia puneri sub acuzare. Dar cert este că strângerea de fonduri a fost semnificativ ajutată de acuzațiile sale penale.
În vreme ce consilierii lui Trump s-au lăudat cu suma strânsă, ei sunt, de asemenea, foarte conștienți de faptul că problemele juridice ale fostului președinte nu au fost profitabile în mod net, srie New York Times. Comitetul de Acțiune Politică, cel care plătește facturile legale ale lui Trump, este aproape falimentar. Contul de campanie nu a finanțat cheltuielile sale legale.
Indiferent de bilanțul general, creșterea bruscă a colectării de fonduri online a fost un indicator principal al susținerii arătate de electoratul republican pentru Trump și al impulsului reflex de a-l apăra. Consilierii fostului președinte sunt conștienți de faptul că acuzațiile ar putea fi mai puțin utile din punct de vedere politic în alegerile generale decât în cele primare.
Dar, pentru moment, ei consideră că acuzațiile penale îl ajută împotriva altor republicani.
Creștere vizibilă în sondaje
În tot acest timp, Trump a câștigat un sprijin substanțial în sondajele pentru alegerile primare. Și asta în special în perioada inculpării sale din primăvară, când a crescut cu aproximativ nouă puncte procentuale.
Creșterea inițială a sprijinului a precedat prima sa punere sub acuzare. Cea de-a doua punere sub acuzare a dus la o creștere mai mică în sondaje, și este prea devreme pentru a estima efectul în sondaje al celei de-a treia puneri sub acuzare.
„Acuzațiile, sincer, îmi fac sprijinul (pentru Trump) și mai puternic”, a declarat pentru New York Times Sheri Hardy Candeni, o susținătoare a lui Trump în vârstă de 51 de ani din Kentucky. „Au folosit întregul nostru guvern împotriva oamenilor ca noi. De fiecare dată când este pus sub acuzare, acest lucru determină alte zeci de mii dintre noi să se îndrepte spre urne”, a spus ea.
Mai mult de jumătate dintre republicani – inclusiv 77% dintre cei autoidentificați drept MAGA (suporteri ai politicii lui Trump) – au declarat că acuzațiile și investigațiile împotriva fostului președinte au fost un atac la adresa oamenilor ca ei, potrivit unui sondaj CBS News/YouGov realizat la scurt timp după cea mai recentă acuzație.
Iar 86% dintre republicani au considerat că inculpările au fost o încercare de a-l împiedica pe Trump să își facă campanie.
Pentru unii republicani, simplul fapt că democrații l-au investigat și l-au pus sub acuzare pe Trump a fost un motiv în plus pentru a-l susține. Iar faptul că rivalii lui Trump nu au fost puși sub acuzare a fost un motiv de suspiciune.
„Când ai o haită de câini care te urmărește și tu ești dispus să rămâi ferm și să lupți, vei primi votul meu”, a declarat Mallory Butler, un alegător care locuiește în Polk County, Florida, și care îl susține pe Trump. „DeSantis nu are o haită de câini care să îl vâneze, iar asta îmi spune că, probabil, cineva îl susține sau că este în buzunarul cuiva în acest moment. Iar Trump nu are așa ceva”, a spus republicanul.
Probleme pentru campania lui DeSantis
Susținerea pentru Trump a pus de altfel în dificultate campania lui DeSantis. Guvernatorul Floridei s-a văzut nevoit să îl susțină pe fostul președinte, fără să își reducă propriile șanse electorale însă.
Consilierii săi s-au întrebat dacă DeSantis ar trebui să promită o eventuală grațiere a lui Trump, în perspectiva în care guvernatorul Floridei va ajunge la Casa Albă. Iar decizia a evoluat. Inițial, DeSantis a preferat să spună doar că va lua în considerare o astfel de decizie. Recent, el a fost însă nevoit să sugereze că va face cu siguranță acest lucru.
Iar în cele din urmă, a și promis că va lupta cu Departamentul de Justiție „folosit în mod politic” de democrați.
În cele din urmă, pentru mulți dintre susținătorii lui Trump, detaliile fiecărei acuzații succesive s-au amestecat într-un soi de atac general la adresa fostului președinte, scrie New York Times.
Șapte din 10 alegători republicani din cadrul scrutinului primar au declarat că republicanii trebuie să îl susțină pe Trump în fața investigațiilor, inclusiv aproape jumătate dintre alegătorii care intenționează să susțină un alt candidat decât fostul președinte, potrivit celui mai recent sondaj New York Times/Siena College, realizat înainte de cea mai recentă punere sub acuzare.
Și peste 80% dintre republicani au declarat că cele mai recente acuzații – cele privind conspirația pentru anularea rezultatului alegerilor din 2020 – au fost motivate politic, potrivit unui sondaj ABC News/Ipsos.
Ciclul de inculpări ar putea începe din nou chiar săptămâna aceasta, când Trump s-ar putea confrunta cu o a patra inculpare, în Georgia. Posibil, cu noi beneficii pentru acesta.
În dimineața celei mai recente puneri sub acuzare, fostul președinte a glumit pe această temă. „Am nevoie”, a spus el, „de încă o punere sub acuzare pentru a-mi asigura alegerea!”.