UPDATE 10 februarie, ora 7.30: Senatorii americani au votat cu 56 de voturi pentru şi 44 împotrivă pentru a continua procesul de destituire a fostului preşedinte, relatează Agerpres.
Şase republicani s-au alăturat democraţilor pentru a afirma constituţionalitatea unui proces de punere sub acuzare a unui preşedinte care nu mai este în funcţie.
Senatul a suspendat şedinţa, procesul urmând să continue miercuri, când au loc dezbaterile de deschidere. Acestea se vor prelungi până în weekend, dar probabil nu mai mult decât atât, deoarece ambele tabere doresc un proces rapid.
Votul din acest moment nu este unul surprinzător, deoarece Senatul a votat acum privind constituționalitatea procesului.
UPDATE ora 20.34. A început în Senatul SUA al doilea proces de impeachment al lui Trump, a anunțat Agerpres.
„Senatul se întruneşte ca tribunal de impeachment”, a spus senatorul democrat Patrick Leahy, care prezidează asupra procedurii.
Procesul se desfăşoară în condiţii extraordinare de securitate în jurul Capitoliului, inclusiv forţe de securitate înarmate şi un perimetru de garduri şi sârmă ghimpată.
Congresmenii desemnaţi procurori în noul proces de „impeachment” împotriva lui Donald Trump au susţinut luni că acesta a procedat la „cea mai gravă violare a Constituţiei comisă vreodată de un preşedinte american” prin „incitarea” partizanilor săi să atace Capitoliul.
„Eforturile sale de a scăpa de responsabilitate sunt zadarnice”, au insistat aşa-zişii manageri ai procesului, în referire la solicitarea de a renunţa la procedură anunţată ceva mai devreme de avocaţii magnatului.
„Dovezile sunt zdrobitoare” şi Trump „nu are nicio scuză şi nicio apărare valabilă pentru acţiunile sale”, au mai scris aceştia în argumentaţia transmisă Senatului, în ajunul deschiderii dezbaterilor.
Avocații lui Trump au spus însă că procesul este „absurd și neconstituțional”. Legalitatea întregului proces va fi pusă în discuție marți.
Camera Reprezentanților a votat pe 13 ianuarie pentru punerea sub acuzare a lui Trump pentru rolul jucat în insurecția de la Capitoliu.
Zece congresmeni republicani au votat la momentul respectiv alături de democrați.
Trump a devenit astfel singurul președinte din istoria SUA care a fost pus sub acuzare de două ori în Congres.
Dacă va fi condamnat în Senat, ar putea primi și o interdicție de a mai deține vreo funcție publică sau de a mai candida.
Dar pentru acest scenariu este nevoie de votul a două treimi din cei 100 de senatori. Democrații dețin în acest moment 50 de mandate și au nevoie să convingă 17 senatori republicani. Sunt puține semne că senatorii republicani au de gând să voteze alături de ei.
Cum va funcționa procesul
Liderii Senatului SUA au stabilit un cadru și un calendar ale procesului, luni.
Dacă votul privind constituționalitatea procesului trece marți, și este așteptat să treacă, pledoariile de deschidere vor avea loc miercuri.
Dezbaterile se vor prelungi până în weekend, dar probabil nu mai mult decât atât, deoarece ambele tabere doresc un proces rapid.
Un vot privind condamnarea fostului președinte ar putea avea chiar luni.
Săptămâna trecută, avocaţii fostului preşedinte au respins o cerere formulată de democraţi pentru ca acesta să depună mărturie în procesul său de punere sub acuzare în Senat de săptămâna viitoare, calificând invitaţia drept o simplă încercare de a atrage atenţia opiniei publice, transmite Reuters.
Congresmanul democrat Jamie Raskin, care coordonează acţiunea de impeachment din Camera Reprezentanţilor, i-a cerut fostului preşedinte american Donald Trump „să depună mărturie sub jurământ” cu privire la „atitudinea sa din ziua de 6 ianuarie”, când susţinători de-ai săi au atacat Capitoliul.
„Dacă refuzaţi această invitaţie, ne rezervăm absolut toate drepturile, inclusiv dreptul de a stabili la proces că refuzul de a depune mărturie susţine o concluzie defavorabilă puternică privind acţiunile (şi inacţiunea) dv. de pe 6 ianuarie 2021”, a scris Raskin.