Donald Trump a evitat marți noapte să condamne grupările extremiste de dreapta pentru rolul lor în divizarea societății, spunând că cineva trebuie să facă ceva în privința pericolului stângii.

Președintele a fost întrebat în mod repetat de moderatorul Chris Wallace dacă este dispus să condamne violențele comise de adepții supremației albe și de celelalte grupări extremiste de dreapta.

În schimb, Trump a ales să le spună membrilor “Proud Boys” – “Băieții Mândri” -, grupare extremistă implicată în numeroase confruntări de stradă, “să stea deoparte și să aștepte”.


https://twitter.com/MotherJones/status/1311135585784848384?ref_src=twsrc%5Etfw 

“Dar îți spun ceva, cineva trebuie să facă ceva cu privire la Antifa și la stânga”, a adăugat președintele.

Reacțiile nu au întârziat să apară.

Sărbătoarea extremiștilor

“Trump datorează scuze și explicații Americii”, a scris pe Twitter Jonathan Greenblatt, CEO al Ligii Anti-Defăimare (ADL), care monitorizează grupările extremiste americane.

“Donald Trump este un supremațist alb”, a scris pe Twitter și Alexandria Ocasio-Cortez, membră a Camerei Reprezentanților.

Cât despre “Proud Boys”, aceștia au sărbătorit apariția lor într-o dezbatere atât de urmărită, dar mai ales susținerea implicită arătată de Trump.

Pe rețelele sociale sau pe grupurile private de discuții, aceștia au jubilat și au catalogat declarația președintelui drept “istorică”, scrie New York Times.

Pe un canal Telegram dedicat grupului, un membru al grupului a subliniat că remarca președintelui arată o susținere evidentă a tacticilor lor.

O grupare șovină, doar pentru bărbați

ADL clasifică “Proud Boys” drept o grupare extremistă, cu ideologie islamofobă, antimigranți și sexistă și subliniază că unii dintre membrii ei sunt adepții supremației albe.

Însuși fondatorul grupării a definit “Proud Boys” drept o organizație pentru adepții șovinismului occidental, bărbați (femeile nu sunt acceptate), preocupați să combată corectitudinea politică și să scape de “vina” de a fi alb.

Gruparea a fost înființată în 2016 de Gavin McInnes, unul dintre fondatorii companiei de presă Vice Media.

Alegerea lui Trump a crescut masiv interesul tinerilor pentru apartenența la grupare.

La sfârșitul lui 2017, paginile de Facebook și Twitter ale “Proud Boys” aveau peste 20.000 de membri, potrivit Forbes.

De atunci, ei au devenit tot mai vizibili la proteste, în special la cele violente, care se transformau în confruntări cu manifestanții de stânga, soldate cu victime din ambele tabere.

În august 2018, Twitter a suspendat conturile Proud Boys, iar Facebook a aplicat o interdicție similară în octombrie.

În 2019, doi membri ai grupării au fost condamnați la închisoare de un judecător, după ce au atacat pe stradă manifestanți de stânga.

“Știu suficientă istorie pentru a cunoaște ce s-a întâmplat în Europa în anii 1930, când conflictele politice din stradă erau lăsate să se desfășoare”, a spus judecătorul în sentința formulată la finalul procesului.

Trump a evitat însă mod repetat să condamne grupările rasiste și chiar și-a exprimat susținerea pentru manifestanții care luptă pentru menținerea monumentelor confederate în spațiile publice din SUA.

În 2017, după protestele neonaziste din Charlottesville, care s-au soldat cu moartea unui contramanifestant, Trump a declarat că “erau oameni buni în ambele tabere”.

Manifestația extremei drepte, care a atras neonaziști și supremațiști albi din mai multe grupări, fusese organizată chiar de un membru declarat al “Proud Boys”.

Câteva sute de membri ai “Proud Boys” au participat chiar weekendul trecut la o manifestație în orașul Portland, scena unor confruntări violente între stânga și dreapta, în ultimii ani și mai ales în ultimele luni.

De data aceasta, manifestația a fost una calmă. Strategia, scrie Washington Post, a fost una deliberată, pentru a face gruparea mai digerabilă în ochii lumii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News