În 2018, președintele Donald Trump i-a catalogat pe militarii americani care și-au pierdut viața în timpul Primului Război Mondial drept ”fraieri” și ”ratați”, scrie revista americană The Atlantic.
Președintele a făcut aceste comentarii în timpul unei vizite la Paris, la comemorarea a 100 de ani de la sfârșitul războiului, notează articolul.
Liderul de la Casa Albă ar fi trebuit să viziteze cimitirul american Aisne-Marne, de lângă Paris, dar călătoria a fost anulată, Trump declarând ulterior că elicopterul nu a putut zbura, din cauza vremii ploioase, și că Serviciul Secret nu a vrut să îl transporte cu mașina până la destinație.
Dar publicația The Atlantic susține, sub semnătura redactorului-șef, Jeffrey Goldberg, că niciuna dintre aceste afirmații nu a fost adevărată.
Mai exact, Trump nu ar fi vrut să ajungă la cimitir deoarece se temea că vântul și ploaia îi vor strica părul și pentru că nu considera că este important să aducă un omagiu militarilor americani.
”De ce m-aș duce la cimitir? Este plin de ratați”, i-a spus spus Trump unui înalt oficial al staff-ului său, potrivit The Atlantic. Într-o altă conversație, el i-a catalogat pe pușcașii marini căzuți în bătălia de la Belleau Wood drept ”fraieri” pentru că au murit, mai spune articolul.
Bătălia de la Belleau Wood este considerată una crucială în istoria pușcașilor marini și una importantă pentru Primul Război Mondial, deoarece acolo a fost locul în care aliații au stopat avansul germanilor către Paris.
Dar The Atlantic spune că Trump nu a înțeles semnificația și că îi tot întreba pe aghiotanți ”cine au fost băieții buni în acest război?”. Trump nu înțelegea nici de ce au intrat SUA în război pentru a lupta alături de aliați.
”Nu înțeleg. Ce îi ieșea lui de aici?”
Un alt moment relatat este cel în care Trump a mers în 2017 să viziteze cimitirul Arlington, împreună cu șeful său de cabinet John Kelly.
Cei doi au adus un omagiu și fiului lui Kelly, Robert, ucis în Afganistan în 2010, la 29 de ani.
Dar în momentul în care se aflau la cimitir, scrie The Atlantic, care citează surse aflate la fața locului, Trump s-a întors spre Kelly și l-a întrebat: ”Nu înțeleg. Ce îi ieșea lui de aici?”.
Inițial, Kelly a crezut că Trump face un comentariu despre altruismul militarilor, au relatat apropiații fostului oficial, un general extrem de respectat în Armata SUA.
Ulterior, Kelly a înțeles că Trump pur și simplu nu înțelege ideea unui act altruist, scrie The Atlantic.
Atacuri la McCain și Bush
Un alt moment relatat de The Atlantic este unul în care Trump l-a atacat pe fostul senator și candidat la președinție John McCain, după moartea acestuia.
McCain a rămas până la sfârșit unul dintre puținii critici ai lui Trump din Partidul Republican.
Potrivit unor surse citate de revistă, Trump s-a declarat iritat de faptul că steagurile trebuie coborâte în bernă.
”De ce naiba facem asta? Omul era un ratat nenorocit”, a spus președintele, potrivit The Atlantic.
The Atlantic scrie că președintele nu înțelege de ce America îi tratează cu respect pe militarii căzuți sau pe cei care au fost luați prizonieri în războaie.
De aceea, în cel puțin două ocazii, el l-a catalogat pe fostul președinte George H. Bush drept un ”ratat” pentru că avionul său a fost doborât de japonezi în al Doilea Război Mondial.
”Nimeni nu vrea să vadă veterani răniți”
Trump, mai scrie The Atlantic, a fost mereu dornic să organizeze parade militare, dar unele anume.
În 2018, notează articolul, când Casa Albă plănuia organizarea unui astfel de eveniment, Trump a cerut staffului său să nu includă în paradă veterani răniți, sub motivul că spectatorii nu s-ar simți bine dacă ar vedea oameni cu membrele amputate.
”Nimeni nu vrea să vadă asta”, a spus președintele.
Declarațiile menționate în The Atlantic au fost întărite de un alt articol al agenției Associated Press.
Potrivit AP, un înalt oficial al Pentagonului și un ofițer al Pușcașilor Marini au confirmat unele declarații ale lui Trump, inclusiv cele făcute în 2018 la Paris.
Trump neagă acuzațiile
Într-o discuție cu reporterii după ce s-a întors joi la Washington de la un miting de campanie din Pennsylvania, Trump a spus că acuzațiile sunt false.
”Aș fi dispus să jur pe orice că nu am spus așa ceva despre eroii noștri. Nu există nimeni care să îi respecte mai mult decât mine. Niciun animal – nimeni – ce animal ar spune așa ceva?”, a declarat președintele.
Șeful cabinetului de la Casa Albă, Mark Meadows, a declarat la rândul său că Trump nu a declarat așa ceva.
”Este trist să vezi până unde pot merge unii oameni, în timpul campaniei electorale, pentru a denigra pe cineva”, a spus oficialul.
Trump s-a apărat și pe Twitter, cu mai multe mesaje în care a asigurat că, deși nu îl simpatiza neapărat pe John McCain, nu l-a numit niciodată ”ratat”, și a fost de acord cu organizarea de funeralii naționale și cu coborârea steagului în bernă, pe care a aprobat-o personal.
În trecut, Trump l-a atacat public însă pe McCain. În 2015, în timpul campaniei prezidențiale, el a spus că senatorul ”nu este un erou de război” și că îi plac mai degrabă oamenii care nu au fost capturați.
În ciuda dezmințirilor lui Trump, articolul din The Atlantic a generat o furtună pe rețelele sociale, cu două luni înaintea alegerilor prezidențiale.
În dezbatere a intrat și Joe Biden, candidatul democrat la președinție.
”Dacă dezvăluirile din The Atlantic sunt adevărate, atunci ele arată încă o dată cât de diferite sunt vederile mele și ale lui Donald Trump cu privire la rolul președintelui SUA”, a spus Biden.
”Datorie, onoare, țară – acestea sunt valorile care îi conduc pe militarii noștri”, a mai spus Biden.