Casa Albă a anunțat joi că președintele va semna un ordin executiv care va viza companiile ce operează rețele sociale.

Anunțul a venit la doar o zi după ce Donald Trump a intrat într-un conflict cu Twitter, care i-a catalogat două mesaje drept înșelătoare.

Detaliile ordinului nu au fost comunicate oficial și deocamdată este neclar ce pași legali ar putea să ia autoritățile, fără un proiect de lege adptat de Congres.

Reuters spune însă că decretul ar afecta juridic reţelele sociale şi serviciile de căutare online, vizate fiind Twitter, Facebook şi Google, care în prezent sunt exonerate prin lege de răspundere pentru conţinutul produs de utilizatori.

Twitter, Facebook şi Alphabet – deţinătoarea Google – ar putea fi expuse astfel la mai multe procese.

Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) va trebui şi să analizeze dacă platformele media sociale utilizează politici înşelătoare de moderare a conţinutului şi dacă aceste politici nu contravin condiţiilor de utilizare a serviciilor respective.

Totodată, conform proiectului de decret, Oficiul pentru Strategie Digitală al Casei Albe va restabili un instrument care să permită cetăţenilor raportarea cazurilor de cenzură online.

Preşedintele american Donald Trump a acuzat marţi reţeaua socială Twitter că “se amestecă” în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, semnalând pentru prima dată două dintre mesajele sale pe platformă ca înşelătoare, o ameninţare pentru libertatea de exprimare, în opinia sa “Twitter se amestecă în alegerile prezidenţiale din 2020”, a scris liderul de la Casa Albă pe reţeaua sa socială favorită.

Twitter este chiar pe punctul de a restricţiona libertatea de exprimare, iar eu, în calitate de preşedinte, nu îi voi lăsa să facă asta.

Donald Trump:

Scandalul a pornit după ce platforma Twitter a adăugat marţi menţiunea “verificaţi faptele” la două mesaje ale preşedintelui american Donald Trump care susţinea că votul prin corespondenţă este substanţial “fraudulos”.

Mark Zuckerberg s-a implicat miercuri în discuție, declarând că Twitter a greșit când a semnalat problemele celor două tweet-uri ale președintelui Trump.

Zuckerberg a motivat că platformele de socializare nu ar trebui să fie “arbitrii adevărului”. “Cred că avem o politică diferită în comparație cu Twitter”, a spus Zuckerberg într-un interviu pentru Fox News.

Cred cu tărie că Facebook nu ar trebui să fie arbitrul adevărului pentru tot ceea ce spun oamenii online. În general, companiile private, și în mod special cele social media, nu ar trebui să fie în situația de a face acest lucru.

Mark Zuckerberg, CEO Facebook:

Șeful Twitter, Jack Dorsey, a răspuns spunând că rețeaua “va indica în continuare informații incorecte sau contestate despre alegeri la nivel mondial”.

Urmărește-ne pe Google News