La o întâlnire cu consilierii săi la Casa Albă, miercuri, Donald Trump a venit cu o idee: legislativele republicane din statele americane pierdute în alegeri ar putea să numească garnituri de electori alternativi, care să voteze pentru el și să îi ofere președinția, în ciuda rezultatului alegerilor, care l-a dat câștigător pe Joe Biden.
Nu a fost o discuție detaliată și nici una serioasă, au precizat pentru New York Times consilierii care au luat parte la ea. Și nici nu a fost o expresie a vreunei dorințe obsesive a lui Trump de a rămâne la Casa Albă.
”Știe că s-a terminat”, a admis un consilier. Dar în loc să admită înfrângerea dezvoltă un scenariu improbabil după altul, în timp ce își contemplează viitorul incert post-prezidențial.
Trump, scrie New York Times, își petrece timpul între Biroul Oval și reședința sa, urmărind știri la televizor despre ultimele sale săptămâni în funcție.
Starea sa este deseori una de tristețe, spun consilierii citați de cotidianul american, dar președintele nu este furios, deși mesajele sale de pe rețelele sociale ar putea sugera asta.
Nu există niciun plan complex aflat în derulare, potrivit mai multor surse din jurul președintelui. Trump pur și simplu încearcă să supraviețuiască de la un ciclu de știri la celălalt, încercând să vadă cât de mult își poate susține scenariul privind fraudarea alegerilor și făcând eforturi să se asigure de susținerea bazei sale electorale.
Prin dominarea știrilor din fiecare zi speră să își țină milioanele de fani pregătiți pentru orice va veni.
Președintele insistă pe lângă consilierii săi că l-a învins pe Biden în alegeri, dar este neclar dacă el chiar crede asta.
În acest timp, el continuă să arunce o ploaie de acuzații nedovedite pe Twitter.
O lovitură pentru președinte
Ultima dintre acestea a vizat un sistem de vot, numit Dominion, care ar fi ”şters” 2,7 milioane de voturi în favoarea sa în toată ţara şi ar fi alocat din nou alte sute de mii rivalului său democrat Joe Biden în Pennsylvania şi alte state.
Aceste informaţii au fost dezminţite de autorităţile electorale din statul cheie Pennsylvania şi de compania care gestionează acest sistem.
O lovitură pentru președinte a venit chiar din partea propriului guvern.
”Alegerile din 3 noiembrie au fost cele mai sigure din istoria Statelor Unite”, au declarat într-un comunicat comun mai multe autorităţi locale şi naţionale responsabile cu securitatea scrutinului, între care agenţia de securitate cibernetică şi a infrastructurilor (CISA), care depinde de Ministerul Securităţii Interne.
Dincolo de lansarea de acuzații privind fraudele electorale, Trump se gândește totuși și mai departe.
El ia serios în calcul să anunțe o pozibilă candidatură la alegerile din 2024. Dacă va candida cu adevărat este încă neclar. Dar președintele speră să își mențină astfel susținerea fanilor și să țină pe loc un pluton deja foarte numeros de potențiali candidați republicani.
Una dintre probleme ar fi aceea că activitatea de guvernare nu îi mai ocupă foarte mult atenția.
Președintele nu a mai vorbit despre pandemia COVID, deși numărul de infectări este în creștere masivă în SUA, inclusiv în rândul unor oficiali de la Casa Albă.
Unii consilieri își exprimaseră speranța că Trump ar putea accepta înfrângerea în această săptămână, dar renumărarea voturilor din Georgia ar putea să amâne acest lucru. Asta chiar dacă rezultatul aceste renumărări este deja irelevant pentru rezultatul final al scrutinului.
Ultima veste de pe frontul electoral nu a fost una buna. CNN, New York Times și alte organizații de presă au estimat în cele din urmă că Joe Biden a câștigat și statul Arizona, urcând totalul electorilor la 290, cu 20 peste totalul necesar pentru câștigarea alegerilor.
Fox News și AP estimaseră deja victoria lui Biden în Arizona încă din noaptea electorală, spre furia președintelui, care considera că are șansa de a câștiga acest stat ferm republican.
Familia sa este împărțită
Acum, și familia președintelui pare împărțită în privința strategiei care ar trebui să fie adoptată, scrie CNN.
În vreme ce fiii săi, Donald Jr. și Eric, vor să meargă mai departe cu lupta pentru contestarea rezultatelor, fiica sa, Ivanka, și ginerele Jared Kushner ar vrea să îl convingă să accepte înfrângerea.
În acest moment, scopul președintelui ar fi amânarea certificării alegerilor, un proces care a început deja în unele state.
Acest scenariu se bazează însă pe o serie de acțiuni în instanță care nu au, potrivit experților și chiar consilierilor președintelui, mari șanse de succes.