”Nu vă temeți de COVID. Nu lăsați virusul să vă domine viața. Am dezvoltat, sub administrația mea, o serie de medicamente foarte bune. Mă simt mai bine ca în urmă cu 20 de ani”, a scris Donald Trump pe Twitter, luni seară, la externarea din spitalul militar Walter Reed.
I will be leaving the great Walter Reed Medical Center today at 6:30 P.M. Feeling really good! Dont be afraid of Covid. Dont let it dominate your life. We have developed, under the Trump Administration, some really great drugs & knowledge. I feel better than I did 20 years ago!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 5, 2020
Mesajul a fost adresat tuturor americanilor, dar experții medicali spun că bolnavii de COVID nu ar trebui să se aștepte să primească același tratament precum cel primit de liderul de la Casa Albă.
Încă dinainte de a fi spitalizat, Trump a beneficiat de o terapie experimentală cu anticorpi produsă de compania Regeneron, care ar putea reduce răspândirea coronavirusului în organism.
Tratamentul a fost testat pe 275 de oameni în cadrul unui studiu, dar nu a primit deocamdată autorizarea de urgență a Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA).
Regeneron a anunțat însă că a oferit tratamentul după ce a primit un apel din partea medicilor lui Trump pentru o ”utilizarea compasională” – o opțiune de tratament ce permite utilizarea legală, din considerente de compasiune, a unui medicament neautorizat.
Pentru cei mai mulți oameni, ”accesul la un medicament neautorizat pentru o utilizare compasională presupune un proces lung și anevoios”, au precizat specialiștii Mayo Clinic, un centru medical academic american nonprofit.
Dar Trump a primit tratamentul vineri, la doar o zi după ce a fost testat pozitiv pentru COVID, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe și medicului președintelui.
”Evident, este vorba despre președintele SUA. Se va face tot posibilul pentru el, se vor oferi toate medicamentele – autorizate de urgență sau nu, așa cum este cazul tratamentului cu anticorpi”, spune pentru CNN doctorița specialistă în epidemiologie Seema Yasmin.
Dar avem aproape 210.000 de americani care au murit în ultimele luni deoarece răspunsul la pandemie a fost prost. Și, cu siguranță, nu au primit acces la acest tip de tratament.
Seema Yasmin, medic epidemiolog:
O combinație unică de medicamente
Acesta nu este singurul avantaj de care a beneficiat președintele american, în comparație cu sutele de mii de americani spitalizați cu COVID.
În afară de tratamentul cu anticorpi al Regeneron, Trump a primit Remdesivir și Dexametazonă.
”Președintele ar putea fi singurul pacient de pe planetă care a primit această combinație de medicamente”, spune doctorul Jonathan Reiner, profesor de medicină la George Washington University.
Remdesivir nu este încă aprobat formal de FDA, dar a primit o autorizare de urgență.
Testele clinice au arătat că un tratament de cinci zile cu Remdesivir poate grăbi recuperarea în cazul unor pacienți. Antiviralul poate genera însă anemie și poate avea efecte toxice asupra rinichilor și ficatului.
Interesant este că medicii lui Trump i-au permis externarea pentru a continua tratamentul acasă. Dar asta pentru că, spre deosebire de majoritatea americanilor, Trump beneficiază de o unitate medicală specială la Casa Albă.
Trump a primit și Dexametazonă, un medicament cu corticosteroizi care poate reduce inflamarea. Acesta temperează și o eventuală suprareacție a sistemului imunitar, de aceea este în general recomandat pentru pacienții aflați în stare mai gravă.
“Are de ce să fie îngrijorat, circa 210.000 de persoane au murit”
Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a opus luni bilanţul foarte grav al pandemiei în Statele Unite afirmaţiilor liniştitoare ale preşedintelui Donald Trump, bolnav de COVID-19, notează AFP.
„Am văzut un mesaj pe care l-a scris pe Twitter, mi l-au arătat. Spune «Nu lăsaţi COVID să vă controleze viaţa». Să meargă să le spună asta celor 205.000 de familii care au pierdut pe cineva”, a declarat fostul vicepreşedinte american, vizibil furios, la un post de televiziune din Florida, Local 10.
„Are de ce să fie îngrijorat, circa 210.000 de persoane au murit”.
„Sper că nimeni nu va ajunge să spună că nu este o problemă. Este o problemă serioasă”, a subliniat Joe Biden.
„Aş fi sperat ca preşedintele, după ce a trecut prin ce a trecut – şi sunt bucuros că îi merge destul de bine -, să le transmită o lecţie bună americanilor: măştile sunt importante”, a mai spus Biden.