Anunțul președintelui american, prevăzut pentru ora 13,00 (20,00, ora României—n.r.), ar putea face să eșueze eforturile de pace ale ginerelui și consilierului său, Jared Kushner, însărcinat cu găsirea unei soluții la conflictul israeliano-palestinian.
Orice recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un „casus belli” pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră.
„Pe 6 decembrie 2017, președintele Trump va recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului”, a indicat un oficial al administrației sub acoperirea anonimatului, evidențiind „recunoașterea unei realități” deopotrivă istorice și contemporane.
Liderul de la Casa Albă va ordona totodată pregătirea transferului ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. Deocamdată, această decizie a fost amânată. Palestinienii avertizează deja: Ar fi un ”sărut al morții”.
El nu va fixa, totuși, calendarul acestei mutări care ar urma să dureze „ani”, odată cu necesitatea de a găsi o locație, de a finanța și a construi un nou sediu.
„Președintele își ține o promisiune centrală a campaniei sale, promisiune care a fost făcută de numeroși candidați la președinție”, a indicat acest oficial american.
În sprijinul raționamentului său, el a subliniat că întârzierea recunoașterii Ierusalimului drept capitală „nu a ajutat cu nimic, timp de peste două decenii, ajungerea la pace”.
Dacă președintele septuagenar, care se laudă în mod regulat cu talentele sale de „negociator”, rămâne determinat să ajungă la „un acord de pace durabil” între israelieni și palestinieni, ecuația se anunță de acum înainte teribil de complicată, remarcă sursa citată.
În cursul unui dialog telefonic marți, 5 decembrie, președintele palestinian, Mahomoud Abbas, l-a avertizat pe Donald Trump asupra „consecințelor periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securității și stabilității în regiune și în lume”.
Apelurile împotriva unei astfel de decizii cu consecințe imprevizibile au venit în cascadă în cursul ultimelor 24 de ore.
Regele Salman al Arabiei Saudite a avertizat Washingtonul că o asemenea decizie riscă să provoace „mânia musulmanilor”. „Este un pas periculos”, a spus regele saudit, potrivit televiziunii de stat al-Ekhbariya.
”Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roșie pentru musulmani”, a atenționat liderul turc, Recep Tayyip Erdogan. În calitate de președinte în exercițiu al Organizației Cooperării Islamice, el a precizat că un summit al celor 57 de țări membre va fi organizat „în cinci sau zece zile” dacă Washingtonul recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.
Iordania, custodele locurilor sfinte musulmane de la Ierusalim, a pus în gardă față de „un demers cu consecințe grave” și față de riscurile de „escaladare” a situației.
În Europa, președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat „preocuparea”. „Tot ceea ce contribuie la stimularea crizei este contraproductiv în acest moment”, a apreciat și ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel.
Întrebarea este aceeași la fiecare șase luni de peste două decenii: președintele SUA este de acord să relocheze Ambasada Statelor Unite în Israel la Ierusalim, așa cum prevede o lege adoptată în 1995 de Congres, sau să semneze o derogare pentru a o menține la Tel Aviv, ca restul comunității internaționale?
În mod concret, Trump va semna această derogare din nou, căci noua ambasadă nu va fi gata mai înainte de câțiva ani, a subliniat Casa Albă. Dar el va cere Departamentului de Stat să pregătească transferul.
Dovadă a tensiunii pe care așteptarea acestei decizii o suscită în regiune, Statele Unite au interzis angajaților guvernului american orice deplasare personală în Orașul Vechi din Ierusalim.
Israelul consideră Orașul Sfânt drept capitala sa ”eternă și reunificată”, dar palestinienii spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părții sale estice în 1967 de către Israel.
CITEȘTE ȘI… Când va fi înmormântat Regele Mihai. Trupul său va fi adus în țară pe 13 decembrie
Zilele de doliu național sunt stabilite prin Hotărâre de Guvern; Ce obligații au instituțiile publice și când s-a mai decretat doliul național