Donald Trump a anunțat pe Twitter că a fost testat pozitiv cu COVID-19, atât el, cât și Melania, la scurt timp după ce anunțase că va intra în izolare, deoarece o consilieră apropiată a sa a fost infectată. Anunțul vine cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din SUA, care sunt programate pe 3 noiembrie.
Medicii spun că președintele american poate fi plasat în categoria persoanelor care riscă să dezvolte complicații din cauza bolii.
Un studiu publicat în jurnalul medical The Lancet spune că rata medie a mortalității COVID este de 1,4%, dar că ea crește la 8,6% pentru persoanele cu vârste de peste 70 de ani.
Doctorul Barry Dixon, medic la Terapie Intensivă la spitalul St. Vincent din Melbourne, spune că riscul ar crește dacă președintele ar dezvolta pneumonie, care este asociată cu o mortalitate mai mare COVID, în special în rândul pacienților de peste 65 de ani sau a oamenilor care au afecțiuni cardiovasculare sau alte probleme ce afectează vasele de sânge.
Există și alți factori de risc și comorbidități. Factorii cheie în cazul lui Trump sunt vârsta și faptul că este supraponderal, iar aceștia sunt factori de mare risc.
Doctorul Barry Dixon, medic la Terapie Intensivă:
Primul expert al Australiei pe tema COVID, doctorul Norman Swan, spune la rândul său că rata de mortalitate în cazul vârstei de 74 de ani este de 5-12%.
Obezitatea de care suferă președintele, spune el, crește însă acest risc undeva la 7-18%.
Obezitate clinică
Faptul că președintele este obez a fost demonstrat de rezultatele ultimului său control medical.
Indicele de masă corporală al preşedintelui american a ajuns la 30,4, dincolo de pragul de la care începe obezitatea clinică.
Mai exact, când indicele de masă corporală depășește 30, este vorba despre obezitate de gradul I, iar de la 40 – despre obezitate morbidă.
În februarie, buletinul medical a arătat că liderul de la Casa Albă are un metru şi 90 de centimetri înălţime şi cântăreşte 110 kilograme, cu două kilograme mai mult decât la controlul de anul trecut.
Totuşi, doctorul prezidenţial a spus că Donald Trump este în stare foarte bună de sănătate şi că nu suferă de nicio boală severă. Are doar o afecţiune comună de inimă şi a primit o doză mai mare de medicament anti-colesterol.
În mai, Trump urma un tratament preventiv cu hidroxiclorochină
În luna mai, președintele a anunțat că ia hidroxiclorochină, un medicament pentru malarie, care a fost testat în mai multe țări și pentru tratarea Covid-19.
Șeful Casei Albe a precizat la momentul respectiv că îl ia preventiv, ca să aibă simptome mai ușoare, în cazul în care se infectează cu noul coronavirus.
El a mai spus că mai ia și un supliment cu zinc.
Efectele benefice ale hidroxiclorochinei erau încă de pe atunci puse sub semnul întrebării de majoritatea experților. Între timp, mai multe studii au arătat că medicamentul nu ajută la prevenirea COVID.
Deocamdată, Casa Albă nu a anunțat dacă Trump mai urma sau nu, în prezent, un tratament preventiv.