Părea doar o chestiune de timp. În săptămâna care i-a precedat testul pozitiv pentru COVID, Donald Trump a ridiculizat măștile de protecție în fața întregii țări, s-a bazat pe teste care nu sunt sigure 100% și a participat la numeroase reuniuni cu zeci sau sute de oameni, afară sau în încăperi, fără respectarea distanțării sociale.

Unul dintre evenimente, cu potențial de super-propagare a virusului, se află acum în centrul suspiciunilor, scrie The Guardian.

Ceremonia care a avut loc sâmbăta trecută la Casa Albă, unde Donald Trump și-a anunțat nominalizarea la Curtea Supremă, în persoana judecătoarei conservatoare Amy Coney Barrett, s-a desfășurat după toate regulile valabile înainte de pandemie: fără măști, fără distanțare socială.

Președintele și Prima Doamnă au primit mai bine de 150 de oaspeți, printre care senatorul Mike Lee din Utah, care s-a îmbrățișat și a dat mâna cu ceilalți republicani, sau Kellyanne Conway fosta consilieră a lui Trump.

Prezent a fost și John I. Jenkins, președintele Universității Notre Dame, care a părăsit campusul din Indiana, unde era în plină desfășurare un focar de infecție, pentru a sărbători nominalizarea judecătoarei Barrett, o absolventă a acestei școli.

Întreaga adunare, dar în special Trump și aliații săi aveau un motiv de mulțumire: campania electorală putea fi împinsă în cele din urmă spre o temă nouă și atrăgătoare pentru electoratul conservator, nominalizarea unui aliat la Curtea Supremă, după atâtea luni de dezbateri pe alte subiecte, scrie Washington Post.

Spre exemplu, pe tema pandemiei, care a ucis deja peste 200.000 de oameni în SUA și care îl trage în jos pe președinte în sondajele de opinie.

O măsură de siguranță a semnalat totuși că întreaga țară traversează o criză sanitară cu efecte tragice: toți invitații au fost supuși unor teste rapide de detectare a infecției.

Cum acestea au ieșit negative, oaspeții au primit instrucțiuni cum că nu mai trebuie să poarte măști. Așa că aproape nimeni nu a mai purtat mască.

Membri ai cabinetului, senatori, membri ai familiei judecătoarei, președintele și soția sa, toți au renunțat la orice măsură de siguranță în timp ce au stat de vorbă, apropiați unul de celălalt, pe peluză sau în interiorul Casei Albe.

Cinci zile mai târziu, veștile au început să sosească una după alta.

Un focar în desfășurare

Joi, consiliera președintelui, Hope Hicks, care se simțea rău încă de miercuri, a fost testată pozitiv.

Vineri dimineață, Donald Trump a anunțat că este infectat cu coronavirus, la fel și soția sa.

Ceva mai târziu, senatorul Lee, Kellyanne Conway și John I. Jenkins au confirmat și ei același lucru.

Au fost testați pozitiv și senatorul Thom Tillis, care a fost la ceremonie, dar și președinta Comisiei Naționale Republicane, Ronna McDaniel, care petrecuse timp cu președintele, recent.

Un jurnalist care a fost prezent la eveniment a fost și el testat pozitiv, potrivit ABC News.

Cel puțin alți trei jurnaliști care au fost prezenți la Casa Albă în ultima săptămână au primit și ei teste pozitive. Iar șeful cabinetului de la Casa Albă, Mark Meadows, a declarat că se așteaptă la alte cazuri de infecție în rândul administrației.

”Nimeni nu se distanța”

În acest moment, în timp ce oficialii au început ancheta epidemiologică pentru a detecta originea focarului de la Casa Albă, nimeni nu poate confirma oficial că evenimentul care a avut loc în Rose Garden este cel vinovat pentru focarul de la Casa Albă.

Cel puțin 150 de persoane au participat la evenimentul de la Casa Albă FOTO: EPA

Nu se poate spune cu siguranță nici dacă președintele a luat virusul acolo sau în altă parte. După eveniment, în doar două zile, duminică și luni, el a vizitat cinci state și s-a întâlnit cu sute de oameni.

Un lucru cert este însă că cel puțin șapte persoane care au fost acolo sunt acum testate pozitiv și că virusul continuă să se transmită și la alți oameni care au legătură cu Casa Albă.

Președintele Universității Notre Dame regretă acum că nu a respectat regulile de prevenție. ”A fost greșeala mea”, spune Jenkins.

Oaspeții nu stăteau doar pe peluza Casei Albe, ci participau și la mici recepții private, în interior.

”Toți stăteau apropiați, fără măști și în spații mici”, a declarat un oficial, sub protecția anonimatului. ”Nimeni nu se distanța”, spune el.

Experții au avertizat că testele negative nu sunt o garanție 100%.

”Oamenii cred că dacă testul este negativ atunci ar trebui să fie bine, dar ce înseamnă de fapt este că ești bine azi”, spune Rochelle Walensky, șeful secției de boli infecțioase de la Massachusetts General Hospital și profesor de medicină la Harvard Medical School.

”Nu înseamnă nici măcar că vei fi bine diseară, așa cum a demonstrat testul de joi”, spune el.

O săptămână aglomerată pentru președinte

Cu doar o zi înainte de evenimentul de la Casa Albă, Trump a participat la o strângere de fonduri pentru campanie la hotelul său din Washington, alături de mai mulți aliați printre care președinta Comisiei Naționale Republicane, Ronna McDaniel.

McDaniel, care a petrecut două zile cu Trump înainte de a dezvolta simptome COVID, a fost testată pozitiv miercuri. Ea l-a anunțat pe președinte cu privire la boala ei vineri, dar notificase în prealabil Casa Albă.

Oricum, evenimentele lui Trump, care nu respectau distanțarea socială, au continuat în mai multe state.

În timpul pregătirii pentru dezbaterea de marți, el s-a întâlnit cu mai mulți oameni, printre care Christie, Hicks, Conway și avocatul său Rudolph Giuliani.

Nici Trump, nici Hicks nu prezentau simptome și nu purtau mască.

În sala dezbaterii, marți, el și contracandidatul său au stat la o distanță suficient de mare pentru a preveni transmiterea virusului. De altfel, Joe Biden a fost testat negativ, vineri.

Însă familia prezidențială nu a respectat regulile. Toată lumea, cu excepția lui Trump, a lui Biden și a moderatorului, Chris Wallace, trebuia să poarte mască.

Membrii familiei prezidențiale au intrat cu măștile pe față, dar le-au dat jos pe parcurs.

Un studiu de caz pentru ”iresponsabilitatea” Casei Albe

Felul în care Casa Albă a manageriat situația după ce Hope Hicks, consiliera lui Trump, a dezvoltat primele simptome, este un studiu de caz pentru iresponsabilitate, scrie Washington Post.

Inițial, oficialii au ținut ascuns rezultatul testului lui Hicks.

Consiliera lui Trump fusese testată miercuri dimineață, iar rezultatul a fost negativ. Ea a început să se simtă rău însă în cursul zilei și s-a izolat la bordul Air Force One, la întoarcerea de la un miting electoral din Minnesota.

Hicks a făcut un nou test joi dimineață, iar acesta a fost pozitiv. Acest lucru a fost ținut ascuns însă pentru cea mai mare parte a zilei.

Nici purtătoarea de cuvânt a lui Trump, Kayleigh McEnany, nu a știut că Hicks este bolnavă până după-amiază, când președintele a plecat la un eveniment pentru strângerea de fonduri, ținut în New Jersey.

Mai mulți membri ai echipei lui Trump, inclusiv McEnany, au rămas la Washington, pentru a limita riscul de infectare a președintelui.

Dar Trump a mers mai departe cu evenimentul din New Jersey. ”Trump a crezut că poate merge la strângerea de fonduri și să țină secretul privind boala lui Hicks”, observă Dan Eberhart, un donator republican.

Decizia președintelui de a participa la un eveniment cu așa de mulți oameni, cel puțin o sută sau chiar câteva sute potrivit altor surse, după ce a stat în apropierea unei persoane infectate, încalcă recomandările Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor.

”Au știut că era pozitivă și tot au lăsat elicopterul să decoleze împreună cu președintele. De ce nu l-au ținut la sol? Asta a fost o încălcare de protocol”, spune Kavita Patel, medic și fost consilier pe sănătate la Casa Albă, în timpul administrației lui Barack Obama.

În New Jersey, Trump a participat la evenimentul de strângere de fonduri, ținut atât în interior cât și afară. Nimeni nu a purtat mască în încăperile în care s-au întâlniot președintele și un număr redus de oameni.

Afară, unde președintele a ținut un discurs în fața unei mulțimi mai mari, unii au purtat mască. Mulți dinte cei din public erau persoane vârstnice, oameni de afaceri din domeniul imobiliar și apropiați ai lui Trump.

Pe drumul de întoarcere spre Casa Albă, Trump și-a anunțat oficial echipa că Hicks a fost testată pozitiv și a spus că și el va fi testat la rândul său.

Pentru publicul larg, vestea că cea mai apropiată consilieră a președintelui are COVID a venit pe seară, și nu de la Casa Albă, ci de la presă – mai exact, de la agenția Bloomberg. Casa Albă a confirmat rapid anunțul.

La ora locală 22.00, Trump a intrat în direct la Fox News, la prietenul său Sean Hannity, unde a admis că Hicks este bolnavă și a spus că așteaptă rezultatul propriului test.

În acest timp se petrecea însă o altă încălcare de protocol. Nu toată lumea care a intrat în contact cu președintele a fost contactată. Fostul guvernator din New Jersey, care l-a ajutat pe Trump cu pregătirea dezbaterii de marți noapte, a spus vineri că nu a fost încă contactat.

Testul pozitiv al lui Trump a fost confirmat în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 01.00.

Simptomele, comunicate de presă

Vineri seară, sănătatea a lui Trump s-a înrăutățit deja, deși oficialii au insistat că acesta este ”în stare bună”.

Donald Trump a ajuns vineri seară la spital FOTO: EPA

Președintele are o febră ușoară, tuse și congestie nazală, printre alte simptome, potrivit apropiaților citați de New York Times.

Dar aceste detalii nu au fost comunicate oficial. Oficialii administrației nu au fost transparenți cu publicul și nu au oferit informații detaliate despre starea de sănătate a lui Trump, anunțând doar că acesta are ”simptome ușoare” ale bolii.

Un semn că situația nu este roză a venit vineri seară, când Trump a fost transportat în jurul orei locale 18.00 la Spitalul Militar Walter Reed, unde va rămâne cel puțin câteva zile.

Potrivit informațiilor Washington Post, președintele și echipa sa au decis că este mai potrivit să ajungă în spital preventiv și într-un moment în care se poate ține pe picioare.

Urmărește-ne pe Google News