Vehicule şi militari americani în ţinută de camuflaj au trecut miercuri frontiera din Germania în sud-vestul Poloniei şi se îndreptau către Zagan, unde îşi vor avea baza.
Până acum, Statele Unite și alte state occidentale au efectuat exerciții pe plancul de est al NATO, însă această mobilizare americană este prima desfășurare continuă a unui aliat în regiune, notează BBC News.
Mai precis, această mobilizare marchează începutul unei noi faze a Operaţiunii Atlantic Resolve, care prevede o prezenţă continuă a unei echipe americane de luptă din cadrul brigăzii americane de vehicule blindate în Europa, pe bază de rotaţie, timp de nouă luni.
Misiunea ei este să ofere asigurări aliaţilor îngrijoraţi din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi alte state NATO faţă de o Rusie tot mai imprevizibilă şi agresivă. Aceste tancuri, vehicule blindate şi cei peste 3.000 de militari fac parte din măsurile prin care preşedintele american Barack Obama a decis să dea asigurări aliaţilor NATO îngrijoraţi de o Rusie tot mai agresivă.
Sosirea trupelor americane în Polonia are loc cu doar câteva zile înainte de învestirea lui Trump. Momentul a fost considerat unul istoric, având în vedere că locuitorili acestei ţări visează încă de la căderea comunismului, în 1989, de a avea trupe din Statele Unite pe teritoriul lor, ca măsură de disuasiune faţă de Rusia.
Cu toate acestea, evenimentul este umbrit de îngrijorări cu privire la faptul că această consolidare a securităţii ar putea să fie subminată de președintele-ales al SUA, Donald Trump, care a semnalat că vrea să îmbunătățească relațiile Washingtonului cu Moscova.
Reacția Rusiei la sosirea trupelor americane în Polonia
Reacția Rusiei față de consolidarea militară a prezenței SUA în Polonia a apărut imediat. Potrivit Kremlinului, intrarea a peste 3.000 de militari americani în această ţară membră NATO reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale, notează BBC News.
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a afirmat că această acțiune este o măsură agresivă la frontierele sale.
Această acţiune ”ne ameninţă interesele şi securitatea”, a declarat Peskov.
”O terţă ţară îşi consolidează prezenţa militară la frontierele noastre din Europa”, a spus el. ”Nici măcar nu este o ţară europeană”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la Statele Unite.
Adjunctul ministrului rus de externe Aleksei Mecikov a catalogat această mobilizare de trupe ”un factor de destabilizare a securităţii Europei”.
De partea cealaltă, un subsecretar de stat polonez pentru Apărare, Tomasz Szatkowski, a subliniat că această mobilizare este necesară din cauza ”exerciţiilor ample” pe care Rusia le efectuează lângă frontiera poloneză şi a ”acţiunilor agresive în vecinătatea noastră – mă refer la Ucraina şi la anexarea ilegală a Crimeei”.
În octombrie, Rusia a trimis rachete de tip Iskander, care pot fi echipate cu focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, iar o lună mai târziu a trimis lansatoare de rachete antinavă de tip Bastion.