Războiul din Ucraina a anihilat cel puțin parțial forțele Spețnaz ale Rusiei, iar Moscova va avea nevoie de ani de zile pentru a le reconstrui, au dezvăluit evaluările secrete ale SUA. Analiza se află printre documentele clasificate scurse online prin intermediul platformei de mesagerie Discord.
În evaluare, oficialii americani vorbesc despre încrederea excesivă a comandanților ruși în aceste unități speciale, care au fost folosite ca parte a formațiunilor de infanterie și au suferit un număr masiv de morți și răniți.
Trupelor speciale de elită, cunoscute în Rusia sub denumirea Spețnaz (Voiska spețialnogo naznacenia – Trupe cu destinație specială), li se atribuie misiuni clandestine și de mare risc, iar în cazul războiului din Ucraina, una dintre misiuni ar fi fost cea de capturare a președintelui Volodimir Zelenski, scrie Washington Post.
Dar când Moscova și-a lansat invazia în februarie anul trecut, comandanții dornici să facă progrese și sceptici în privința abilităților luptătorilor lor convenționali s-au abătut de la normă, ordonând forțelor de elită să intre în luptă directă, a arătat evaluarea serviciilor de informații americane și a analiștilor independenți care au urmărit îndeaproape strategia de luptă a Moscovei.
Epuizarea rapidă a efectivelor unităților de comando, spun observatorii, a schimbat dinamica războiului încă de la început, limitând sever capacitatea Moscovei de a folosi tactici speciale în sprijinul operațiunilor de luptă convenționale.
Oficialii americani consideră că pierderile uluitoare suferite de aceste unități le vor face mai puțin eficiente nu doar în Ucraina, ci și în alte părți ale lumii unde operează forțele rusești, potrivit evaluărilor, care au fost formulate la sfârșitul anului 2022 și începutul acestui an.
Unitatea 346 „a pierdut aproape întreaga brigadă”
Decimarea unităților speciale pare să fie evidențiată inclusiv de imaginile din satelit atașate evaluării, materiale care au făcut, de asemenea, obiectul scurgerii de informații.
Fotografii realizate înainte și după – care surprind o bază folosită de Brigada 22 Spețnaz Separată din sudul Rusiei, potrivit documentului – arată că patru din cele cinci brigăzi Spețnaz separate rusești care s-au întors din operațiunile de luptă din Ucraina la sfârșitul verii anului 2022 „au suferit pierderi semnificative”.
Evaluarea include două imagini aeriene, una realizată în noiembrie 2021, cu câteva luni înainte de începerea invaziei, și alta capturată un an mai târziu.
Prima arată un parc de mașini plin de viață și de vehicule. Cea de-a doua dezvăluie ceea ce oficialii americani au concluzionat că este o stare de epuizare extremă, la câteva luni după ce brigada s-a întors acasă cu mai puțin de jumătate din vehiculele tactice Tigr pe care le avea înainte de desfășurare.
Brigada a 22-a și alte două brigăzi Spețnaz au suferit o rată de uzură estimată între 90 și 95%, spun evaluările.
Problemele Rusiei sunt agravate de pierderea de experiență în cadrul forțelor sale de elită.
Soldații din trupele speciale au nevoie de cel puțin patru ani de pregătire specializată, spun documentele americane, concluzionând astfel Moscova ar putea avea nevoie de până la un deceniu pentru a reconstitui aceste unități.
Documentele nu spun câți militari Spețnaz se estimează că au fost uciși sau răniți în Ucraina, dar materialele, care citează interceptări ale serviciilor de informații, estimează că unitatea 346, spre exemplu „a pierdut aproape întreaga brigadă, cu doar 125 de persoane active din cele 900 desfășurate”.
Analiștii americani de informații au monitorizat fiecare unitate de trupe speciale care s-a întors din Ucraina acasă, în sudul Rusiei – cu excepția uneia: Regimentul 25 Spețnaz. Pierderile severe de personal și de echipament, spun documentele, „ar putea explica de ce nu există o dovaă clară a întoarcerii lor în garnizoană”.
O consecință a strategiei Moscovei
Evaluările guvernului american se potrivesc cu observațiile analiștilor.
Rob Lee, expert militar rus și membru senior al Institutului de Cercetare în domeniul Politicii Externe, a explicat și el pentru Washington Post că generalii ruși au mobilizat pe front unitățile aeropurtate de elită, cele ale infanteriei navale și trupele Spețnaz.
Trupele au fost folosite în încercarea eșuată de a cuceri capitala Ucrainei, Kiev, dar și pentru campaniile din est și sud. Și asta deoarece soldații ruși din infanteria cu pușcași motorizați s-au dovedit ineficienți.
A existat însă o consecință imediată a acestei strategii, a declarat Lee. Pierzând luptătorii cei mai bine antrenați, comandanții ruși au rămas și fără abilitățile valoroase pe care aceste trupe le posedă, inclusiv colectarea de informații și recunoașterea.
„Acest lucru a afectat restul războiului, deoarece Rusia a pierdut toate aceste capacități cheie de la început și nu le-a putut înlocui cu ușurință – atât în ceea ce privește echipamentele, cât și capacitățile”, a spus el.
Cheltuielile Rusiei cu trupele sale de elită vor avea efecte în cascadă, spun documentele secrete ale SUA, inclusiv pierderea unei anumite capacități de a antrena grupuri paramilitare în tactici de război neconvențional, „pe care Rusia le-a folosit pentru a-și promova interesele în străinătate”.
Este clar că trupele speciale sunt o resursă finită care nu poate fi refăcută cu ușurință, a spus Lee.
Unde au luptat trupele speciale rusești
La doar câteva zile de la începerea războiului, militarii din trupele Spețnaz au ajuns în orașul Harkov, în număr mic și fără prea mult sprijin din partea trupelor convenționale, a spus Lee.
Mulți dintre ei au fost uciși sau capturați, a precizat el. Mai multe dintre vehiculele lor specializate au fost distruse, așa cum au arătat înregistrările video și fotografiile.
O situație similară s-a petrecut în Mariupol, în sud, a spus Lee, și în estul regiunii Donbas, unde luptele au avut loc adesea în zone împădurite, unde unitățile regulate de pușcași motorizați ruși au avut dificultăți în a opera.
Trupele Spețnaz au operat, de asemenea, în orașul minier Vuhledar din regiunea Donețk, a spus Lee, unde forțele ucrainene și rusești s-au luptat luni de zile.
Un soldat ucrainean care a luptat în Vuhledar a declarat pentru Washington Post că, deși nu a putut confirma că unitatea sa s-a confruntat cu trupele speciale rusești, este foarte posibil ca acest lucru să se fi întâmplat, deoarece rușii purtau veste antiglonț avansate și sisteme de vedere pe timp de noapte de înaltă calitate.
Aceste trupe au operat în unități mici, a spus acest soldat, desfășurând misiuni tradiționale de recunoaștere și infanterie.
Presupusa moarte a unui comandant de brigadă Spețnaz în Vuhledar, în februarie, a ilustrat, de asemenea, amploarea problemelor cu care se confruntă Rusia, a declarat Lee.
Dacă un astfel de lider militar de rang înalt „este atât de departe în față, probabil că ceva nu este în regulă”, a spus expertul.
„Fie că pierderile sunt prea mari în acea unitate, fie că sunt folosite într-un mod în care nu ar trebui să fie folosite”, a adăugat el.
ghe123 • 16.04.2023, 11:10
numai dezinformari...dupa propaganda voastra ati distrus toate trupele ruse, drumul catre Moscova e liber dar rusii sunt tot in ukraina si fac ce vor ei...totul vine de la ''firefly'', multa minciuna... cum sa recunoasca ei ca fura toate bogatiile tarilor pe care le invadeaza politic sau militar...americani nesimtiti...la fel sun si rusii cat si chinezii...ce ideal ar fi ca fiecare stat sa fie independent... ce utopie?...lasati ca vin americanii si ne mint ca sunt democrati iar rusii sunt rai, totalitaristi...ce pacat de viitorul acestei tari frumoase conduse de marote ipocrite...astept injuraturile celor pro si contra cotropitorilor!
bozo76 • 15.04.2023, 21:47
Vad ca tot o tinetzi de sute de zile cu documente secrete. Cine drq va da voua documente dastea?! Sau e doar asa o formula sa te dai interesant. Mai scutiti-ne
Mazavalt • 15.04.2023, 20:03
Americani stiu nu doar micul dejun al lui Putin ci incli=usiv componenta chimia a scaunului tarui. Atat de buni sunt in spionaj... Bai CU batista pe tambal vor da coltul americani astia