Comandamentul militar israelian se reunește pentru a discuta despre posibilul atac iranian cu rachete
Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant s-a întâlnit marţi cu şeful Statului Major, Herzi Halevi, şi cu alţi responsabili militari pentru a evalua situaţia în faţa ameninţării anunţate de oficiali americani privind un atac iminent al Iranului cu rachete balistice asupra Israelului, transmite agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.
Un astfel de oficial, citat de Reuters, spune că atacul iranian ar putea avea cel puţin aceeaşi anvergură cu cel din aprilie. Atunci, pentru a răzbuna uciderea unor militari în bombardarea consulatului iranian la Damasc, Iranul a lansat asupra Israelului peste 300 de drone şi rachete, aproape toate interceptate de apărarea antiaeriană israeliană, care a beneficiat şi de ajutorul unor aliaţi ce s-au angajat direct în operaţiunile de doborâre a ţintelor aeriene, respectiv SUA, Marea Britanie, Franţa şi Iordania.
Șeful diplomației britanice transmite Israelului să nu se împotmolească în Liban
Ministrul de externe al Marii Britanii, David Lammy, a declarat marţi că nimeni nu doreşte o revenire la situaţia din trecut cu acţiuni militare israeliene în sudul Libanului pentru o perioadă lungă, adăugând că preţul unui război regional în Orientul Mijlociu ar fi „uriaş”, relatează agențiile de presă Reuters şi DPA, preluate de Agerpres.
„Niciunul dintre noi nu vrea să se revină la anii în care Israelul s-a văzut împotmolit într-o încurcătură în sudul Libanului”, a spus Lammy într-o intervenție la postul public de radio britanic.
„Niciunul dintre noi nu vrea să vadă un război regional. Preţul ar fi uriaş pentru Orientul Mijlociu şi (un război – n.r.) ar avea un efect semnificativ asupra economiei globale”, a continuat şeful Foreign Office.
Potrivit lui David Lammy, situaţia din Liban ar putea deveni „mult, mult mai periculoasă”. El i-a sfătuit pe cetăţenii britanici aflaţi în Liban să părăsească această ţară.
Într-un mesaj video postat online, Lammy a spus că „situaţia este volatilă şi are potenţialul de a se deteriora rapid”.
„Ştim că evenimentele pot escalada şi situaţia din teren ar putea deveni mult, mult mai periculoasă. Acest lucru înseamnă că nu există nicio garanţie că va exista o altă opţiune”, a explicat șeful diplomației britanice.
ONU avertizează în privința consecințelor unei invazii de mare amploare în Liban
ONU a avertizat marţi cu privire la consecinţele unei „invazii terestre de mare amploare” a Israelului în Liban, transmite AFP, potrivit Agerpres.
„În timp ce violenţa armată între Israel şi Hezbollah degenerează, consecinţele pentru civili sunt deja teribile şi ne temem că o invazie terestră israeliană de mare amploare în Liban nu va face decât să agraveze suferinţa”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, Liz Throssell, în cadrul unui briefing de presă.
Biroul Înaltului Comisariat, a spus ea, este „foarte îngrijorat de extinderea ostilităţilor în Orientul Mijlociu şi de faptul că acestea riscă să antreneze întreaga regiune într-o catastrofă umanitară şi a drepturilor omului”.
Arsenalul învechit de care dispune Hezbollah, cea mai puternică grupare teroristă din lume
Spre deosebire de gruparea teroristă Hamas, gruparea șiită Hezbollah beneficiază de o susținere mult mai puternică din partea Iranului. Astfel că, potrivit surselor CNN, în momentul de față deține unul dintre cele mai mari arsenale de rachete din lume.
Gruparea a lansat atacuri asupra Israelului încă de la debutul războiului din Gaza, declanșat de masacrul comis de gruparea teroristă Hamas pe 7 octombrie 2023. Initițial, Hezbollah a lansat doar atacuri limitate, astfel încât să nu escaladeze un conflict cu Israelul, un adversar în fața căruia nu era sigur de victorie.
Totuși, tensiunile au escaladat treptat, ele atingând apogeul odată cu uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah. Chiar și-asa, deși nu poate fi comparat cu puterea militară a Israelului, arsenalul Hezbollah poate provoca pagube considerabile Israelului.
Mai multe detalii aici: Arsenalul învechit de care dispune Hezbollah, cea mai puternică grupare teroristă din lume | VIDEO
Armata israeliană mobilizează alte patru brigăzi de rezerviști
Armata israeliană a anunţat marţi că recheamă patru brigăzi de rezervişti suplimentare care vor fi desfăşurate în nordul Israelului, informează AFP, potrivit Agerpres.
Această mobilizare „va permite continuarea activităţilor operaţionale împotriva organizaţiei teroriste Hezbollah şi atingerea obiectivelor operaţionale, în special întoarcerea în deplină securitate a locuitorilor din nordul Israelului la casele lor”, a subliniat armata israeliană într-un comunicat emis marți.
Comunicatul nu oferă alte detalii legate de desfășurarea brigăzilor de rezerviști.
Pe 25 septembrie, armata israeliană anunţase mobilizarea a două brigăzi de soldaţi rezervişti pentru a fi desfăşurate în nord, la granița cu Liban.
O brigadă de infanterie israeliană numără în general între 1.000 şi 2.000 de soldaţi, în timp ce o brigadă de blindate numără circa 100 de tancuri, precizează AFP.
Alertă pentru cetățenii americani aflați în Israel
Pe de altă parte, Ambasada SUA în Israel a emis marţi o alertă prin care îndrumă tot personalul guvernamental american şi membrii familiilor „să se adăpostească pe loc până la noi ordine” din cauza „situaţiei actuale de securitate”, relatează CNN, potrivit news.ro.
Alerta „este furnizată pentru informarea dumneavoastră în timp ce vă faceţi propriile planuri de securitate”, se arată în comunicat, care este transmis totodată cetățenilor americani.
Mai multe detalii aici: Casa Albă avertizeză că Iranul pregătește „un atac iminent” cu rachete balistice împotriva Israelului. Reacția armatei israeliene
Israelienii anunță că au fost informați de SUA în legătură cu riscul unui atac iranian cu rachete balistice
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a anunţat marţi că SUA au informat Israelul că Iranul intenţionează să lanseze rachete asupra ţării, relatează The Times of Israel.
„Cu puţin timp în urmă, aliaţii noştri americani ne-au informat că au identificat pregătiri din partea Iranului pentru lansarea iminentă de rachete către statul Israel”, a declarat Hagari.
Mai multe detalii aici: Casa Albă a avertizat Israelul că Iranul pregătește „un atac iminent” cu rachete balistice
Hezbollah susține că soldații israelieni nu au intrat în Liban
„Toate afirmețiile sioniștilor precum că forțele de ocupație au intrat în Liban sunt false”, a declarat șeful Departamentului de Comunicare al Hezbollah într-o intervenție la postul de televiziune Al-Jazeera
„Deocamdată nu există nicio confruntare directă”, a insistat el, citat de AFP.
Pe de altă parte, Hezbollah susține că a vizat marți „o mișcare a soldaților inamici în Metula”, după care a tras cu „rachete într-o acumulare” de trupe israeliene la granița cu Liban. Hezbollah a mai indicat că a vizat artileria israeliană în zona Avivim.
Turcia denunţă o „tentativă de invazie ilegală”
Ministerul de Externe al Turciei a denunţat marţi o „tentativă de invazie ilegală” a Libanului şi a cerut Israelului să-şi retragă militarii „cât mai repede”, relatează AFP, potrivit news.ro.
„Încălcarea de către Israel a suveranităţii şi integrităţii teritoriale printr-un atac terestru constituie o tentativă de invazie ilegală. Acest atac trebuie să înceteze cât mai repede, iar militarii israelieni trebuie să se retragă de pe teritoriul libanez”, cere ministerul turc.
Ankara condamnă această „tentativă de invazie periculoasă”, care vizează „securitatea şi stabilitatea nu doar a ţărilor din regiune ci şi din afara ei”.
Turcia subliniază că se teme de „un nou val al migraţiei” şi avertizează că „extremiştii câştigă teren peste tot în lume”.
„Consiliul de Securitate al ONU trebuie să impună respectarea dreptului internaţional şi să ia măsurile necesare împotriva acestui atac care vizează ocuparea Libanului”, cere Ankara.
SUA: Iranul pregătește un atac iminent cu rachete balistice împotriva Israelului
Casa Albă a avertizat marți că Iranul pregătește „un atac iminent” cu rachete balistice împotriva Israelului pe fondul intensificării operațiunilor israeliene împotriva mișcării șiite libaneze Hezbollah, relatează CNN.
„SUA au indicii că Iranul se pregătește să lanseze un atac iminent cu rachete balistice împotriva Israelului. Sprijinim în mod activ pregătirile defensive pentru a apăra Israelul în fața oricărui atac. Un atac militar direct al Iranului împotriva Israelului va avea consecințe grave pentru Iran”, a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă, citat într-un comunicat.
Mai multe detalii aici: Casa Albă avertizează că Iranul pregătește „un atac iminent” cu rachete balistice împotriva Israelului
Libanul cere ajutor umanitar
Președintele Parlamentului Libanez, un aliat al Hezbollah, a cerut ONU să înființeze un coridor aerian umanitar pentru cei aproape un milion de refugiați din țară.
Într-un comunicat emis marți, Nabih Berri a cerut ONU „să creeze un pod aerian care să asigure livrarea ajutoarelor”, iar Crucii Roșii „să-și îndeplinească îndatoririle” prin furnizări de alimente și medicamente pentru libanezi.
غارة اسرائيلية على مبنى قناة الصراط الثقافية https://t.co/mo6ASjBI0Y#lebanon24 pic.twitter.com/hWDOpz8K3M
— Lebanon 24 (@Lebanon24) October 1, 2024
Armata israeliană susține că a desfășurat mai multe raiduri transfrontaliere în Liban în ultimul an
Israelul desfășoară raiduri transfrontaliere în Liban de la începutul războiului cu Hamas, în octombrie anul trecut, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, citat de CNN.
„În ultima zi, IDF a început o operațiune în zona din apropierea graniței. Aceasta este o acțiune suplimentară față de ceea ce facem deja în Liban”, a spus Hagari.
Potrivit acestuia, trupele israeliene desfășoară raiduri de luni de zile în încercarea de a demonta „capacitățile teroriste și infrastructura Hezbollah, care reprezintă o amenințare pentru comunitățile civile israeliene din nordul Israelului”.
„Soldații noștri au intrat de zeci de ori în Liban. Au intrat în sate. Au descoperit tuneluri și au colectat informații. Au distrus infrastructura și armele. Ei au descoperit și au distrus peste 700 de locuri”, a spus Hagari.
Doi răniți la Tel Aviv în urma distrugerii mai multor rachete lansate de gruparea Hezbollah, raportează Jerusalem Post
Potrivit ziarului israelian, Hezbollah a lansat 30 de rachete spre nordul Israelului.
Spania cere Israelului să-și oprească operațiunile terestre din sudul Libanului
„Israelul trebuie să înceteze raidurile la sol în sudul Libanului pentru a evita o escaladare a conflictului din regiune”, a declarat marți ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares, citat de The Jerusalem Post.
Spania conduse din februarie 2022 Forța Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) și are 650 de soldați la granița dintre Liban și Israel.
Rebelii Houthi au lansat drone kamikaze către Israel
Rebelii Houthi din Yemen, o forță proxy a Iranului, a anunțat marți că a lansat drone împotriva Israelului în semn de sprijin pentru Hezbollah.
Potrivit rebelilor Houthi, cinci drone au vizat Jaffa, lângă Tel Aviv, și Eilat, în sudul Israelului. Israelul nu a comentat atacul și nu există informații despre eventuale victime sau pagube, transmite CNN.
Avertismentul MAE pentru cetățenii români: „Evitați orice călătorie în Liban!”
Având în vedere evoluţiile recente ale situaţiei de securitate din Republica Libaneză, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin intermediul Ambasadei României la Beirut, a întreprins acțiuni în regim de permanenţă în vederea asigurării protecţiei consulare a cetăţenilor români aflaţi în această ţară.
Încă din luna octombrie 2023, MAE a emis un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – Evitați orice călătorie! -pentru Republica Libaneză.
Acesta este în vigoare în prezent şi a fost reamintit în permanenţă atât prin intermediul mijloacelor de comunicare ale MAE, individual, fiecărei persoane înregistrate la AR Beirut, cât şi prin intermediul paginilor de pe reţelele de socializare ale misunii diplomatice a României la Beirut.
„În continuare este valabil avertismentul de călătorie cu privire la existența riscurilor majore de securitate, cauzate de impredictibilitatea escaladării, care afectează inclusiv disponibilitatea zborurilor comerciale și a rutelor de deplasare. MAE recomandă ferm cetățenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile”, au transmis reprezentanții MAE.
Până în prezent, 1.136 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora şi-au înregistrat prezenţa în Liban la Ambasada României în Beirut, aflându-se în legătură permanentă cu autoritățile române.
Rapid developments aren't stopping: Israeli Air Force strikes at the highest summits in North #Lebanon, near the holy #CedarsForest. In the midst of Christian Maronites populations.
But it actually targeted #Hezbollah hidden units camouflaged and inserted in the middle of… pic.twitter.com/I9apjUWfIZ
— Dr Walid Phares (@WalidPhares) October 1, 2024
Hezbollah pregătea un atac în stilul celui din 7 octombrie, afirmă IDF
Armata israeliană a acuzat Hezbollah de transformarea satelor libaneze în baze militare. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că gruparea se pregătea să folosească bazele „pentru o invazie de tipul celei 7 octombrie în Israel”, relatează Sky News.
„Ei numesc acest plan „cucerirea Galileii””, a adăugat el, afirmând că sudul Libanului era «plin de teroriști și arme Hezbollah».
Hamas, gruparea gruparea teroristă cu sediul în Gaza, și-a lansat atacul asupra Israelului la 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de persoane și luând peste 200 de ostatici.
“Hezbollah had prepared to use those villages — as staging grounds for an October 7-style invasion…into Israeli homes. Hezbollah planned to invade Israel, attack Israeli communities, and massacre innocent men women and children.”
— Israel Defense Forces (@IDF) October 1, 2024
🎥Watch the full statement by IDF Spox. RAdm.… pic.twitter.com/gHnKWSPGDv
Hagari a precizat că raidurile terestre ale Israelului în sudul Libanului vor viza bastioanele Hezbollah de-a lungul frontierei care amenință Israelul și nu vor fi un război împotriva poporului libanez.
„Vreau să fie clar. Războiul nostru este cu Hezbollah, nu cu poporul libanez”, a adăugat el.
Israelul anunță „lupte violente” în sudul Libanului. Populaţia locală, avertizată să nu se deplaseze în zonă
Armata israeliană a raportat marţi „lupte violente” în sudul Libanului după lansarea unei ofensive militare terestre împotriva grupării şiite Hezbollah. Libanezii sunt îndemnați să nu se deplaseze în sudul ţării, relatează BBC.
„Lupte violente au loc în sudul Libanului”, a anunţat Avichai Adraee, purtător de cuvânt al armatei israeliene, într-un mesaj publicat în limba arabă pe Telegram. „Pentru siguranţa personală, vă cerem să nu vă deplasaţi cu vehicule din nord la sud de Litani”, a adăugat el. Râul curge de la est la vest la aproximativ 20 de mile nord de granița Israel-Liban. Totodată, acesta a acuzat Hezbollah că se foloseşte de civili ca de „scuturi umane”.
Mai multe detalii aici: Israelul anunță „lupte violente” în sudul Libanului. Populaţia locală, avertizată să nu se deplaseze în zonă
Sursa video: IDF
Mounir Maqdah, presupusa ţintă a atacului
Forțele militare ale Israelului au trecut luni granița în sudul Libanului pentru a efectua „raiduri terestre limitate, localizate și țintite” împotriva grupării teroriste Hezbollah, susținută de Iran. Ofensiva este așteaptă să dureze câteva zile, nu săptămâni, potrivit oficialilor americani.
The Guardian scrie că televiziunea al-Jazeera relatează că există mai multe victime în atacul asupra taberei de refugiaţi palestinieni Ain al-Hilweh. Potrivit reţelei media, echipele de salvare se luptă să ajungă la locul atacului din tabăra dens populată.
Israelul nu a comentat încă atacul.
Mass-media israeliană relatează că Mounir Maqdah, presupusa ţintă a atacului, care ar fi comandant în Brigada Martirilor al-Aqsa, ar fi fost rănit în atac.
Și Reuters relatează că atacul asupra taberei de refugiaţi palestinieni Ain al-Hilweh a vizat un comandant militant palestinian.
Potrivit a doi oficiali palestinieni din domeniul securităţii care au vorbit pentru Reuters, un „atac israelian în Liban, marţi dimineaţă, l-a vizat pe Mounir Maqdah, comandantul filialei libaneze a aripii militare a mişcării palestiniene Fatah, Brigada Martirilor al-Aqsa”. AFP relatează, de asemenea, că un atac israelian a vizat tabăra.
A missile fired by Hezbollah at Israel fell directly in Kfar Qassem, an Arab village in central Israel, after Hezbollah once again fired projectiles at central Israel.
Hezbollah doesnt care who, or how. They only care about harming Israelis. pic.twitter.com/VHIRdFX3b7
— Israel Defense Forces (@IDF) October 1, 2024
Israelul susține că a interceptat drone și rachete
Armata israeliană a declarat că sirenele care avertizau asupra unor raiduri aeriene au sunat în zona Meron din regiunea Galileea Superioară, în nordul Israelului, după ce au fost detectate 10 proiectile care traversau spaţiul aerian dinspre Liban. Armata susţine că unele au fost interceptate, iar altele au căzut „în zone deschise”.
Armata a mai declarat că a detectat şi interceptat o dronă deasupra Mării Mediterane, la zeci de kilometri de coasta din centrul Israelului.
Israelul a lansat marţi dimineaţă un atac asupra unei clădiri din tabăra palestiniană Ain al-Hilweh, de lângă Sidon, în sudul Libanului, au declarat o sursă palestiniană şi mass-media libaneză, potrivit Reuters.
Este prima lovitură asupra taberei supraaglomerate, cea mai mare tabără palestiniană din Liban, de la izbucnirea ostilităţilor transfrontaliere în urmă cu aproape un an. Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi UNRWA furnizează servicii pentru aproape 50.000 de refugiaţi din tabără.
Sidon se află la aproximativ 80 de kilometri nord de graniţa cu Israelul.
UNRWA afirmă că refugiaţii provin în principal din oraşele de coastă din Palestina de dinainte de 1948, dar că în ultimii ani a găzduit şi sirieni care au fugit de războiul civil din ţara lor.
O prezentatoare TV, ucisă în Siria
O prezentatoare a televiziunii de stat siriene a fost ucisă într-un atac israelian asupra capitalei ţării, Damasc, a anunţat marţi dimineaţă televiziunea de stat siriană, fără a oferi alte detalii.
Televiziunea siriană „deplânge moartea prezentatoarei Safaa Ahmad, care a murit ca martir în atacul israelian asupra capitalei Damasc”, a anunţat aceasta într-un comunicat.
Apărarea aeriană siriană a interceptat „ţinte ostile” în vecinătatea Damascului de trei ori succesiv în cursul nopţii. În capitala siriană s-au auzit o serie de explozii, a relatat mass-media de stat.
Întrebată despre atacul raportat la Damasc, armata israeliană a declarat că nu comentează relatări din presa străină, precizează Reuters.
Israelul susține că ofensiva va dura doar câteva zile
Israelul a informat SUA despre operațiunea în sudul Libanului, precizând că vizează infrastructura Hezbollah, inclusiv depozitele de armament.
Ofensiva va fi limitată ca durată și amploare, putând dura zile, nu săptămâni, au declarat surse israeliene.
„În urmă cu câteva ore, IDF a început raiduri terestre limitate, localizate și țintite, bazate pe informații precise, împotriva țintelor și infrastructurii teroriste Hezbollah din sudul Libanului”, au menționat oficialii israelieni într-o declarație.
„Aceste ținte sunt situate în sate apropiate de graniță și reprezintă o amenințare imediată pentru comunitățile israeliene din nordul Israelului”.
Oficialii israelieni au insistat că trupele israeliene se vor concentra pe eliminarea „ameninţărilor imediate” din satele libaneze de-a lungul frontierei, inclusiv a capacităţii Hezbollah de a se infiltra în nordul Israelului.
BREAKING:
Israeli airstrike hits a Hezbollah weapons depot in Dahieh near the Beirut Airport.
Huge explosions pic.twitter.com/rIQCO2DRVV
— Visegrád 24 (@visegrad24) September 30, 2024
Un oficial israelian de rang înalt, citat de CNN, a spus că Israelul nu intenţionează să rămână în Liban şi a dat asigurări că nu va exista „nicio ocupaţie pe termen lung”.
Dar oficialii au refuzat să spună cât de adânc vor pătrunde trupele israeliene în ţară sau cât de mult se aşteaptă să dureze operaţiunea.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a arătat la începutul acestei luni că țara intră într-o nouă fază a războiului, una axată pe asigurarea întoarcerii locuitorilor strămutați înapoi în nord.
Tensiunile au escaladat a doua zi, când pagerele folosite de membrii Hezbollah au explodat în Liban.
Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac, dar doi oficiali americani au declarat atunci pentru NBC News că acesta se află în spatele exploziilor.
Un atac similar a avut loc în ziua următoare cu dispozitivele walkie-talkie. Oficialii libanezi din domeniul sănătății au raportat că cele două valuri de explozii au ucis 37 de persoane și au rănit alte aproximativ 3.000.
Exploziile dispozitivelor au declanșat zile întregi de focuri puternice între Hezbollah și Israel, fostul lider al Hezbollah, Hassan Nasrallah, descriind atacul Israelului drept un act de război.
Violențele au izbucnit din nou săptămâna trecută, când Israelul a declanșat bombardamente puternice în sudul Libanului, forțând zeci de mii de locuitori să își părăsească locuințele. Ministerul Sănătății Publice din Liban a raportat că aproape 500 de persoane au fost ucise în acea zi.
Joe Biden a îndemnat la dezescaladare
Președintele Joe Biden a îndemnat la dezescaladare, în timp ce diplomații internaționali speră să evite un război total în Orientul Mijlociu. Administrația SUA a comunicat cu Israelul și indirect cu Hezbollah pe tot parcursul săptămânii.
SUA și Uniunea Europeană au emis miercuri o declarație comună de susținere a unei încetări a focului de 21 de zile, numind situația „intolerabilă” și afirmând că aceasta „prezintă un risc inacceptabil de escaladare regională mai largă”.
„Această situație nu este în interesul nimănui, nici al poporului israelian, nici al poporului libanez”, se spune în declarație, adăugându-se: «Este timpul să se încheie o înțelegere diplomatică în măsură să permită civililor de pe ambele părți ale frontierei să se întoarcă în siguranță la casele lor».
Vineri, Israelul a lovit mai multe clădiri din suburbiile sudice ale Beirutului, atac despre care armata sa a declarat că viza conducerea superioară a Hezbollah. Nasrallah a fost ucis în atac, alături de alți câțiva membri ai conducerii organizației.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Forțe israeliene în timpul Războiului din Liban din 1982 Foto: By Michael Zarfati / IDF Spokesperson’s Unit & col. Mike Elder & Avneref
O istorie dificilă
Înainte de atacul Hamas de anul trecut, Israelul și Libanul aveau aproape 20 de ani de calm, după decenii de conflict.
În cadrul Operațiunii Litani, armata israeliană a pătruns în Liban în urmărirea militanților Organizației pentru Eliberarea Palestinei care au ucis 35 de persoane și au rănit alte 71 prin atacarea unui autobuz civil în apropiere de Tel Aviv.
Soldații israelieni au petrecut aproximativ o săptămână în sudul Libanului, împingând OEP la nord de râul Litani din Liban.
Israelul a invadat apoi sudul Libanului în 1982, urmărind din nou luptătorii Organizației pentru Eliberarea Palestinei care făcuseră din această țară o bază. Acest război este cel care a dat naștere Hezbollah, o grupare teroristă finanțată de Iran care jură credință liderului suprem, Ali Khamenei.
Miliția șiită s-a format cu scopul de a opune rezistență forțelor israeliene la începutul anilor 80, iar Israelul s-a retras din sudul Libanului în 2000.
În august 2006, între cele două părți a avut loc un război de o lună, în care au fost utilizate atât atacuri aeriene, cât și terestre. Cele 34 de zile de violențe s-au soldat cu moartea a aproape 1.200 de persoane în Liban și 43 în Israel.
Timp de 17 ani după aceea, Israelul și Hezbollah au menținut ostilitățile la un nivel minim peste linia albastră – frontiera trasată în urma retragerii Israelului în 2000 – în conformitate cu Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU.
Sursa main foto: Abaca Press / AA/ABACA via Hepta.ro
Danny.boy • 01.10.2024, 16:20
Numar total estimat al victimelor Jihad-ului: Africa 120 milioane, Crestini 60 milioane, Hindusi 80 milioane, Budisti 10 milioane. Totalul estimat se ridica la 270 milioane de victime. Comentariile sunt de prisos.
MAMIRA • 01.10.2024, 11:39
midia occidentala vorbeste despre cateva motive ale actiunilor militare israeliene intre care : 1- Ruperea unor acorduri cu Libanul in urma descoperirii unor rezerve uriase de energie in zona 2-Justificarea banilor primiti din SUA 3-extinderea conflictului in zona urmarind includerea Siriei, Irakului , Iranului..etc. Ce este mai ciudat este ca vorbeste si de declaratii ale unor lideri privind un conflict mondial care ar precede "reantorcerea unui Mesia"...