Forțele militare ale Israelului au trecut luni granița în sudul Libanului pentru a efectua „raiduri terestre limitate, localizate și țintite” împotriva grupării teroriste Hezbollah, susținută de Iran. Ofensiva este așteaptă să dureze câteva zile, nu săptămâni, potrivit oficialilor americani.

The Guardian scrie că televiziunea al-Jazeera relatează că există mai multe victime în atacul asupra taberei de refugiaţi palestinieni Ain al-Hilweh. Potrivit reţelei media, echipele de salvare se luptă să ajungă la locul atacului din tabăra dens populată.

Israelul nu a comentat încă atacul.

Mass-media israeliană relatează că Mounir Maqdah, presupusa ţintă a atacului, care ar fi comandant în Brigada Martirilor al-Aqsa, ar fi fost rănit în atac. 

Și Reuters relatează că atacul asupra taberei de refugiaţi palestinieni Ain al-Hilweh a vizat un comandant militant palestinian.

Potrivit a doi oficiali palestinieni din domeniul securităţii care au vorbit pentru Reuters, un „atac israelian în Liban, marţi dimineaţă, l-a vizat pe Mounir Maqdah, comandantul filialei libaneze a aripii militare a mişcării palestiniene Fatah, Brigada Martirilor al-Aqsa”. AFP relatează, de asemenea, că un atac israelian a vizat tabăra.

Alina Bica a scăpat de executarea pedepsei de 4 ani de pușcărie pentru favorizarea lui Ovidiu Tender. Daunele pe care le cere fosta șefă a DIICOT
Recomandări
Alina Bica a scăpat de executarea pedepsei de 4 ani de pușcărie pentru favorizarea lui Ovidiu Tender. Daunele pe care le cere fosta șefă a DIICOT

Israelul susține că a interceptat drone și rachete

Armata israeliană a declarat că sirenele care avertizau asupra unor raiduri aeriene au sunat în zona Meron din regiunea Galileea Superioară, în nordul Israelului, după ce au fost detectate 10 proiectile care traversau spaţiul aerian dinspre Liban. Armata susţine că unele au fost interceptate, iar altele au căzut „în zone deschise”.

Armata a mai declarat că a detectat şi interceptat o dronă deasupra Mării Mediterane, la zeci de kilometri de coasta din centrul Israelului.

Israelul a lansat marţi dimineaţă un atac asupra unei clădiri din tabăra palestiniană Ain al-Hilweh, de lângă Sidon, în sudul Libanului, au declarat o sursă palestiniană şi mass-media libaneză, potrivit Reuters.

Este prima lovitură asupra taberei supraaglomerate, cea mai mare tabără palestiniană din Liban, de la izbucnirea ostilităţilor transfrontaliere în urmă cu aproape un an. Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi UNRWA furnizează servicii pentru aproape 50.000 de refugiaţi din tabără.

Sidon se află la aproximativ 80 de kilometri nord de graniţa cu Israelul.

UNRWA afirmă că refugiaţii provin în principal din oraşele de coastă din Palestina de dinainte de 1948, dar că în ultimii ani a găzduit şi sirieni care au fugit de războiul civil din ţara lor.

Cine a inventat ciclonul Ashley. „Teatrul absurd” al autorităților. Specialist în fenomene climatice: „Efectele negative pot fi mult mai mari”
Recomandări
Cine a inventat ciclonul Ashley. „Teatrul absurd” al autorităților. Specialist în fenomene climatice: „Efectele negative pot fi mult mai mari”

O prezentatoare TV, ucisă în Siria

O prezentatoare a televiziunii de stat siriene a fost ucisă într-un atac israelian asupra capitalei ţării, Damasc, a anunţat marţi dimineaţă televiziunea de stat siriană, fără a oferi alte detalii.

Televiziunea siriană „deplânge moartea prezentatoarei Safaa Ahmad, care a murit ca martir în atacul israelian asupra capitalei Damasc”, a anunţat aceasta într-un comunicat.

Apărarea aeriană siriană a interceptat „ţinte ostile” în vecinătatea Damascului de trei ori succesiv în cursul nopţii. În capitala siriană s-au auzit o serie de explozii, a relatat mass-media de stat.

Întrebată despre atacul raportat la Damasc, armata israeliană a declarat că nu comentează relatări din presa străină, precizează Reuters.

Ofensiva va dura câteva zile, nu săptămâni

Israelul a informat SUA despre operațiunea în sudul Libanului, precizând că vizează infrastructura Hezbollah, inclusiv depozitele de armament.

Ofensiva va fi limitată ca durată și amploare, putând dura zile, nu săptămâni, au declarat surse israeliene.

„În urmă cu câteva ore, IDF a început raiduri terestre limitate, localizate și țintite, bazate pe informații precise, împotriva țintelor și infrastructurii teroriste Hezbollah din sudul Libanului”, au menționat oficialii israelieni într-o declarație.

„Aceste ținte sunt situate în sate apropiate de graniță și reprezintă o amenințare imediată pentru comunitățile israeliene din nordul Israelului”.

Oficialii israelieni au insistat că trupele israeliene se vor concentra pe eliminarea „ameninţărilor imediate” din satele libaneze de-a lungul frontierei, inclusiv a capacităţii Hezbollah de a se infiltra în nordul Israelului.

Un oficial israelian de rang înalt, citat de CNN, a spus că Israelul nu intenţionează să rămână în Liban şi a dat asigurări că nu va exista „nicio ocupaţie pe termen lung”.

Dar oficialii au refuzat să spună cât de adânc vor pătrunde trupele israeliene în ţară sau cât de mult se aşteaptă să dureze operaţiunea.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a arătat la începutul acestei luni că țara intră într-o nouă fază a războiului, una axată pe asigurarea întoarcerii locuitorilor strămutați înapoi în nord.

Tensiunile au escaladat a doua zi, când pagerele folosite de membrii Hezbollah au explodat în Liban.

Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac, dar doi oficiali americani au declarat atunci pentru NBC News că acesta se află în spatele exploziilor.

Un atac similar a avut loc în ziua următoare cu dispozitivele walkie-talkie. Oficialii libanezi din domeniul sănătății au raportat că cele două valuri de explozii au ucis 37 de persoane și au rănit alte aproximativ 3.000.

Exploziile dispozitivelor au declanșat zile întregi de focuri puternice între Hezbollah și Israel, fostul lider al Hezbollah, Hassan Nasrallah, descriind atacul Israelului drept un act de război.

Violențele au izbucnit din nou săptămâna trecută, când Israelul a declanșat bombardamente puternice în sudul Libanului, forțând zeci de mii de locuitori să își părăsească locuințele. Ministerul Sănătății Publice din Liban a raportat că aproape 500 de persoane au fost ucise în acea zi.

Joe Biden a îndemnat la dezescaladare

Președintele Joe Biden a îndemnat la dezescaladare, în timp ce diplomații internaționali speră să evite un război total în Orientul Mijlociu. Administrația SUA a comunicat cu Israelul și indirect cu Hezbollah pe tot parcursul săptămânii.

SUA și Uniunea Europeană au emis miercuri o declarație comună de susținere a unei încetări a focului de 21 de zile, numind situația „intolerabilă” și afirmând că aceasta „prezintă un risc inacceptabil de escaladare regională mai largă”.

„Această situație nu este în interesul nimănui, nici al poporului israelian, nici al poporului libanez”, se spune în declarație, adăugându-se: «Este timpul să se încheie o înțelegere diplomatică în măsură să permită civililor de pe ambele părți ale frontierei să se întoarcă în siguranță la casele lor».

Vineri, Israelul a lovit mai multe clădiri din suburbiile sudice ale Beirutului, atac despre care armata sa a declarat că viza conducerea superioară a Hezbollah. Nasrallah a fost ucis în atac, alături de alți câțiva membri ai conducerii organizației.

O istorie dificilă

Înainte de atacul Hamas de anul trecut, Israelul și Libanul aveau aproape 20 de ani de calm, după decenii de conflict.

În cadrul operațiunii Litani, armata israeliană a pătruns în Liban în urmărirea militanților Organizației pentru Eliberarea Palestinei care au ucis 35 de persoane și au rănit alte 71 prin atacarea unui autobuz civil în apropiere de Tel Aviv.

Soldații israelieni au petrecut aproximativ o săptămână în sudul Libanului, împingând OEP la nord de râul Litani din Liban.

Israelul a invadat apoi sudul Libanului în 1982, urmărind din nou luptătorii Organizației pentru Eliberarea Palestinei care făcuseră din această țară o bază. Acest război este cel care a dat naștere Hezbollah, o grupare teroristă finanțată de Iran care jură credință liderului suprem, Ali Khamenei.

Miliția șiită s-a format cu scopul de a opune rezistență forțelor israeliene la începutul anilor 80, iar Israelul s-a retras din sudul Libanului în 2000.

În august 2006, între cele două părți a avut loc un război de o lună, în care au fost utilizate atât atacuri aeriene, cât și terestre. Cele 34 de zile de violențe au ucis aproape 1.200 de persoane în Liban și 43 în Israel.

Timp de 17 ani după aceea, Israelul și Hezbollah au menținut ostilitățile la un nivel minim peste linia albastră – frontiera trasată în urma retragerii Israelului în 2000 – în conformitate cu rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

FOTO: Profimedia

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

BONY   •   01.10.2024, 09:15

Aceasta este o operatiune militara,nu o invadare a Libanului de catre bravele trupe israeliene, cum gresit s-ar putea crede.Au terminat operatiunea militara din Gaza,unde au facut zob tot ce au intalnit in cale cu zeci de mii victime nevinovate si au trecut acum in Liban,probabil sa consume toata munitia primita de la prietenii din penumbra. In tot acest timp ONU tace chitic...

Mosca   •   01.10.2024, 08:22

Tot inainte Israel!! Lumea civilizata este alaturi de tine! Tot inainte impotriva barbariei, terorii si evului mediu intunecat.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cod galben de ploi torenţiale și vânt puternic în mai multe judeţe. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ
Știrileprotv.ro
Cod galben de ploi torenţiale și vânt puternic în mai multe judeţe. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Mirela Vaida, poze rară cu soțul ei. Cine este bărbatul cu care are 3 copii, o casă în pădure și o viață fericită
Libertateapentrufemei.ro
Mirela Vaida, poze rară cu soțul ei. Cine este bărbatul cu care are 3 copii, o casă în pădure și o viață fericită
Locul secret din România unde erau ascunse pepite uriașe de aur. Aveau zeci de kilograme și o puritate excepțională
FANATIK.RO
Locul secret din România unde erau ascunse pepite uriașe de aur. Aveau zeci de kilograme și o puritate excepțională
Momente dincolo de civilizația fotbalului în Atletico - Real Madrid! Courtois, surprins făcând un gest incredibil
GSP.RO
Momente dincolo de civilizația fotbalului în Atletico - Real Madrid! Courtois, surprins făcând un gest incredibil
Data la care românii vor putea să meargă în SUA fără vize. Anunțul oficial. Update
FANATIK.RO
Data la care românii vor putea să meargă în SUA fără vize. Anunțul oficial. Update
Îndrăzneață ca tatăl ei celebru! Cum s-a pozat fiica unuia dintre cei mai cunoscuți români. Mama ei a reacționat imediat! 'Mă cunoaște lumea'
Unica.ro
Îndrăzneață ca tatăl ei celebru! Cum s-a pozat fiica unuia dintre cei mai cunoscuți români. Mama ei a reacționat imediat! 'Mă cunoaște lumea'
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Rănit în dragoste, un bărbat a tras focuri de armă în curtea celui care i-ar fi furat iubita, în Ilfov. A fost prins apoi beat la volan
Observatornews.ro
Rănit în dragoste, un bărbat a tras focuri de armă în curtea celui care i-ar fi furat iubita, în Ilfov. A fost prins apoi beat la volan
Horoscop 1 octombrie 2024. Taurii au șansa de a descoperi soluții pentru unele dintre problemele cu care se confruntă în mediul de la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 1 octombrie 2024. Taurii au șansa de a descoperi soluții pentru unele dintre problemele cu care se confruntă în mediul de la serviciu

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI