Bombardamentul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 martie, iar autoritățile din orașul din nordul Ucrainei, 280.000 de locuitori, nu au oferit informații despre posibile victime.

Clădirea afectată este un monument de arhitectură de la începutul secolului al XX-lea. Construită în stil nordic Art Nouveau, ea a fost proiectată de celebrul arhitect rus Alexander von Gauguin (n. 1856 – d. 1914) și de inginerul D. Afanasiev, între 1910 și 1913.

În diverse perioade, clădirea a găzduit Muzeul de Istorie Regională de Stat sau Comitetul Regional al Partidului Comunist. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost avariată de un incendiu.

În perioada postbelică, a fost restaurată, iar în 1974, când Comitetul Regional a fost transferat într-un sediu nou creat, clădirea a fost dată Bibliotecii Universale Regionale Cernihiv, care poată numele scriitorului și jurnalistului Vladimir Korolenko.

Palat distrus la Zaporojie, toaletă de marmură veche de 150 de ani, furată!

Nu e singurul obiectiv istorico-cultural distrus. Militarii ruși au jefuit Muzeul de Istorie și Arhitectură Vasilevski – complex Palatul Popov, din Vasîlikva, regiunea Zaporojie, după ce acesta a fost bombardat. Șeful departamentului local de cultură a declarat că ar fi fost furat chiar și un vas de toaletă de marmură vechi de 150 de ani.

Palatul Popov a fost ridicat între 1864 și 1884, în apropierea orașului Vasîlivka, de contele Vasili Popov jr, nepotul unui general rus. Situl istoric și cultural a fost creat la 29 ianuarie 1993.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: Suspilne.media

Urmărește-ne pe Google News