Declansarea atacului fortelor militare americane si britanice in Afganistan a pus pe jar si autoritatile romane, care au instituit masuri speciale de siguranta in toata tara. In Capitala, paza la obiectivele strategice s-a inasprit, conform declaratiilor sefilor MI, SRI si SPP, imediat ce s-a aflat de pornirea bombardamentelor. (Alexandra Sararu)
Bucurestiul, duminica seara, nu parea insa mai agitat decat in alte dati. Poate mai pustiu, si acest lucru se datora faptului ca majoritatea locuitorilor Capitalei se aflau in fata televizoarelor urmarind cu sufletul la gura „razboiul in direct”. In acest timp, in cartierul Primaverii, strada pe care locuieste seful statului fusese blocata de trupele antitero ale SRI. Nici suflet de pasare nu mai putea sa treaca de bariera umana. In Piata Victoriei, la Guvern, insa, nu se vedea vreo desfasurare aparte de forte. Probabil insa ca situatia statea altfel in interior. Doar momentul venirii premierului si membrilor comisiei interministeriale a mai provocat o oarecare agitatie in zona, asigurandu-se astfel accesul in siguranta al demnitarilor in cladirea Guvernului. Mai jos, la Senat, liniste. Cativa plimbareti nocturni treceau netulburati, brat la brat. Nici la Palatul Parlamentului masurile de siguranta n-au fost vizibile din exterior. Situatia se schimba in cazul ambasadelor si a resedintelor diplomatilor, in special cele ale Statelor Unite ale Americii, Israelului si Marii Britanii, care beneficiaza de o paza sporita atat in interior cat si in exterior. Ofiteri SRI, politisti, jandarmi stau in permamenta alerta, iar pe trotuarele din fata cladirilor reprezentantelor straine amintite nu e permis accesul.
Prezenta masiva a politistilor in oras s-a simtit printre bucuresteni de ieri dimineata. Multi agenti de siguranta in intersectiile principale, sectoristi plimbandu-se agale pe strazi. Surpriza cea mai mare au avut-o, insa, toti cei care calatoresc cu metroul. In fiecare statie, doi-trei subofiteri stationau in fata „cititoarelor de tichete” observand discret calatorii. Avand in vedere timpul pe care trebuiau sa-l petreaca in subteran, unii politisti, mai plictisiti de situatie, au legat prietenii durabile cu vanzatoarele de bilete care uitau sa-si mai indeplineasca obligatiile. Vorbim aici de cazuri izolate, iar rezultatul „plantarii” fortelor de ordine in statiile de metrou, tinta predilecta a atacurilor teroriste, s-a simtit prin totala disparitie a aurolacilor si a cersetorilor. Nimeni nu dormea pe scaunele de plastic de pe peron, nimeni nu-ti canta fals sau iti rostea balbait „Tatal Nostru” in vagoane.
Chiar daca nu exista bucurestean, in momentul de fata, care sa nu fie la curent cu „situatia externa” si masurile interne care s-au luat, panica nu pare sa fi cuprins pe nimeni.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!