Bahmut, cucerit de forțele ruse în luna mai, este singurul mare premiu al Moscovei în mai bine de un an de lupte sângeroase, descrise de ambele părți ca fiind „o mașină de tocat carne”. Președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta că forțele Kievului vor recuceri orașul, după ce săptămâna trecută au capturat satele Andriivka și Klishchiivka, aflate la sud de Bahmut.
Viktor, un mitralior și trăgător de elită în vârstă de 23 de ani din Brigada a Treia Separată de Asalt care a condus contraofensiva ucraineană la periferia sudică a Bahmutului, nu are nicio îndoială că orașul aflat în ruine va fi recucerit.
Dar nu va fi ușor, deoarece trupele ruse vor lupta în continuare din greu pentru el, lucru demonstrat de ferocitatea luptei cu care unitatea lui s-a confruntat în satele periferice.
„În ceea ce privește Bahmutul: îl vom cuceri”, a spus el. „Va fi dificil. Nu trebuie să se creadă că contraofensiva și cucerirea Bahmutului este ușoară: că doar îi flancăm (pe ruși, n.r.), închidem rutele de întăriri și gata. Nu, este o muncă foarte dificilă. Și nu se va întâmpla într-o zi sau două sau într-o săptămână”, a spus soldatul ucrainean.
Kievul afirmă că ruinele de la Bahmut au doar o valoare strategică limitată, dar că încă vede bătălia ca fiind crucială, deoarece Rusia a concentrat acolo multe dintre cele mai bune trupe ale sale. Moscova spune că păstrarea Bahmutului este esențială pentru a cuceri restul teritoriului rămas în provinciile estice pe care le-a anexat anul trecut, în septembrie.
Tiruri grele
Militarii ucraineni care au vorbit cu Reuters într-o locație aflată la aproximativ 20 de kilometri de Andriivka au descris o luptă sângeroasă, soldată cu pierderea de vieți pentru fiecare metru de pământ eliberat, înainte de a-i învinge în cele din urmă pe apărătorii ruși ai satului.
„Era o linie de păduri pe care am mai atacat-o de două ori înainte”, a spus Viktor, care nu și-a dat numele de familie. „Când am intrat efectiv în ea, a trebuit să parcurgem încă trei kilometri, cu inamicul trăgând în permanență. Erau drone și explozii care provocau multe pierderi fraților noștri”, a povestit soldatul ucrainean.
„Oamenii ar trebui să înțeleagă că de-a lungul fiecărui metru în acea linie de pădure, băieții noștri mor, mulți sunt răniți”, a spus el.
Unitatea lui a reușit să avanseze prin pădure, a precizat Viktor, dar a amânat asaltul principal până dimineață, deoarece era întuneric.
„Camarazii noștri din altă unitate au venit dintr-o parte. Noi am venit din cealaltă parte. Ei (rușii, n.r.) au înțeles că nu mai aveau unde să meargă, așa că s-au împăcat cu ideea”, a mai spus el.
Un alt soldat, pe nume Ilia, de asemenea în vârstă de 23 de ani, povestește că, în timpul asaltului asupra satului Andriivka, pur și simplu nu a avut timp să îi fie frică.
„Luam prizonieri. Ei (soldații ruși, n.r.) s-au predat și băieții noștri i-au legat și am avut controlul asupra situației”, a spus Ilia.
„A trebuit să verific casa împreună cu camaradul meu pentru a mă asigura că totul a fost «curățat» și în acel moment un obuz de mortier a trecut foarte aproape, lovindu-l pe unul dintre prizonieri. Eu m-am ales cu o comoție. După aceea a fost bine. Toți cei care erau acolo au suferit comoții”, a mai povestit acesta.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
vudejea • 24.09.2023, 07:31
Zelensky maimutoiule, eu stiu ca de fel sunteti mincinosi organici, mincinosi si putrezi pana la maduva dar minciunile trebuie sa imbrace forme neverificabile, altfel e retard! "Gogomaniile" mele sunt cifre oficiale romanesti, tu spuneti-le pe ale tale cu cifrele oficiale ucrainene :))) Vai de capul tau bah... Al tau fix-pix dar din cauza ta e vai de capul Ucrainei si ucrainenilor