Specialiștii în politică ne-au dat asigurări în nenumărate rânduri că nu avem motive să ne îngrijorăm în ceea ce privește o posibilă și nedorită stare de război în România.

Totuși, în contextul dat, experții ne recomandă să fim prevăzători și să luăm o serie de măsuri pentru liniștea psihică a noastră și a familiilor noastre.

Una dintre aceste recomandări se referă la alcătuirea unui bagaj care să conțină cele necesare pentru a putea supraviețui în caz de război, pe care să o ținem în casă. În cele ce urmează îți vom spune ce produse alimentare și ce obiecte utile trebuie să conțină trusa pentru supraviețuire în caz de război.

Ce este trusa de supraviețuire în caz de război?

În situația nefericită a izbucnirii unui război experții recomandă tuturor cetățenilor să încerce să-și păstreze calmul și luciditatea cât de mult se poate. De asemenea, este esențial să ai prezență de spirit și să acționezi pe cât de rapid, pe atât de eficient pentru a te pune în siguranță pe tine și pe membrii familiei tale.

În același timp, este foarte important ca războiul să nu te ia pe nepregătite, iar asta înseamnă că ar trebui ca în fiecare locuință să existe un bagaj care să conțină provizii de alimente greu perisabile și obiecte care pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Trusa de supraviețuire în caz de război lipsește din casele românilor, iar acest lucru se întâmplă din cauză că cetățenii nu se informează în legătură cu acest subiect extrem de sensibil sau pur și simplu nu acordă importanța cuvenită unei astfel de situații.

Acest kit de urgență poate fi alcătuită cu mare ușurință, deoarece conține elemente pe care le avem cu toții la îndemână.

Trusa medicală nu trebuie să lipsească din trusa de supraviețuire în caz de război

Ce trebuie să conțină trusa de supraviețuire în caz de război?

O pregătire corespunzătoare din punct de vedere psihic şi educaţia preventivă reduc panica şi dezorganizarea și, în cele din urmă, pot face diferența între viață și moarte în situație de război.

Declanșarea unui conflict armat de proporții ar trebui să-i găsească pe oameni pregătiți, din toate punctele de vedere, inclusiv în ceea ce privește trusa de supraviețuire. Din nefericire, sunt mulți care nu au idee ce ar trebui să conțină trusa de supraviețuire în caz de război.

Înainte de toate este bine să știi că acest kit de urgență trebuie adaptat la nevoilor personale ale tale și ale membrilor familiei tale. Este un bagaj minimal, care nu trebuie să fie prea voluminos și nici foarte greu pentru a putea fi transportat cu ușurință, mai ales în situația în care am fi obligați să evacuăm o anumită zonă.

Într-o astfel de situație, dacă nu am putea să mai ajungem în locuință, ideal ar fi ca în afara trusei pe care o ținem în casă să mai existe una şi în mașina personală.

Iată ce ar trebui să avem în trusa pentru supraviețuire în caz de război (aprovizionare pentru două săptămâni de izolare în casă sau aprovizionare pentru trei zile în caz de evacuare):

  1. Apă: minimum 3 litri de persoană pe zi;
  2. Alimente uşoare şi neperisabile: biscuiţi, batoane energizante, conserve etc.;
  3. Instrumente și obiecte utile: radio, lanternă, baterii, fluier, briceag, brichetă;
  4. Trusă medicală de prim ajutor: medicamente personale (dacă urmezi un tratament), analgezice, antiseptice, soluție antibacteriană, bandaje, alcool sanitar, plasturi, mască medicinală, săruri de hidratare, vitamine etc.;
  5. Produse de igienă personală: periuțe de dinți, pastă de dinți, săpun, prosoape, hârtie igienică etc.;
  6. Produse pentru îngrijirea copiilor, a bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilități;
  7. Haine de sezon, pelerină de ploaie;
  8. Telefon mobil cu încărcător și baterie externă;
  9. Un memory stick cu copii ale documentelor casei și acte personale ale tale și ale membrilor familiei;
  10. Pahare și farfurii de unică folosință, tacâmuri din plastic etc.;
  11. Carduri bancare și bani în numerar;
  12. Pătură termică sau sac de dormit;
  13. Folie de plastic și bandă adezivă (pentru a se adăposti pe loc)
  14. Harta zonei;
  15. Agendă cu numere de telefon utile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News