Procesul de fabricare de 5 nanometri va permite realizarea unor cipuri mai mici, mai puternice și mai eficiente din punct de vedere energetic, consumând mai puțină baterie.
Compania nu a anunțat și perioada în care va face investițiile în cauză.
TSMC este cel mai mare contractor independent pentru producția de semiconductori din lume. Dacă Samsung și Intel își produc propriile cipuri în propriile uzine, TSMC închiriază capacitatea sa de producție pentru alți clienți.
Apple și Nvidia, principalii clienți
Pe lângă Apple, care produce la TSMC cipurile din iPhone, iPad, iPod Touch și Apple TV, un alt mare client al grupului taiwanez este Nvidia. Cipurile grafice comercializate de către această companie sunt produse la TSMC.
De altfel, presa scria recent că Apple ar putea înlocui curând procesoarele Intel de pe MacBook-uri cu propriile sale versiuni.
De asemenea, un alt mare client este grupul chinez Bitmain, care produce cipuri destinate minării de monede virtuale.
Alte companii care folosesc TSMC pentru producția de cipuri sunt companiile chinezești HiSilicon (Huawei), Spreadtrum și Allwinner, grupurile americane Marvell și Broadcom și cel taiwanez MediaTek.
În acest moment, TSMC abia a demarat producția pe tehnologia de 7 nanometri.
Globalfoundries vizează același lucru
Un alt rival al TSMC este grupul american Globalfoundries, care a anunțat la rândul său în acest an că va produce semiconductori pe 7 pe nanometri și ia în calcul trecerea la tehnologia de 5 nanometri, conform AnandTech.
Principalul client al Globalfoundries este o altă companie americană, Advanced Micro Devices (AMD), principalul rival al Intel pe zona de procesoare destinate calculatoarelor și al Nvidia pe segmentul de cipuri grafice.