Inox. Este un material stabil la temperaturi ridicate, care nu eliberează substanţe nocive în alimentele cu care intră în contact. Ai grijă să alegi vase cu pereţii şi baza groase, pentru a preîntâmpina pierderile de căldură. Foloseşte linguri sau spatule din lemn, fiindcă în micile zgâraieturi se pot refugia bacterii care riscă să ajungă în alimente. Problema la vasele din inox este că alimentele se pot lipi atunci când nu foloseşti lichide, de aceea nu sunt recomandate pentru prăjit, dar sunt excelente pentru fiert sau copt.
Metal emailat. Vasele smălţuite sunt făcute dintr-un metal (oţel, fontă etc.) acoperit cu o glazură sticloasă emailată. Emailul este unul din cele mai sănătoase materiale, pentru că este antibacterian şi inert, cu condiţia de a fi intact. Indiferent de temperatura la care găteşti, nu este atacat de acizii din alimente şi nu reţine resturi alimentare sau mirosuri. Se curăţă uşor şi se sterilizează prin fierbere. Dacă a sărit smalţul de pe vas, nu se mai recomandă folosirea, pentru că mâncarea poate reacţiona cu metalul din interior. Vasele emailate se pot folosi pentru orice fel de mâncare, dar în special pentru prăjituri şi fripturi.
Sticlă sau iena. Sticla este un material inert, adică nu interacţionează cu alimentele. Prin urmare, vasele din sticlă sunt indicate pentru copt. Aşadar, foloseşte-le cu încredere pentru budinci din paste sau legume. Dezavantajul este că se pot crăpa la temperaturi ridicate sau când le lovim accidental. Vasele de tip iena rezistă la temperaturi mari şi nu se sparg uşor.
Lut sau ceramică. Ceramica, perfectă pentru fripturi sau legume gratinate, este inertă, nonreactivă şi emite o căldură de tip infraroşu, cea mai eficientă şi benefică pentru gătit. Rezistă la temperaturi foarte ridicate la cuptor, dar există şi vase ceramice groase, de bună calitate, care se pot utiliza pe flacără deschisă. Lutul are aceleaşi proprietăţi.
Silicon. Siliconul este antiaderent şi flexibil. Se foloseşte, de obicei, pentru prăjituri, fiindcă se pretează la o mare varietate de forme, iar materialul permite scoaterea cu uşurinţă a prăjiturii după coacere. De asemenea, siliconul tolerează temperaturi foarte mari (250 de grade), fără să absoarbă mirosuri şi fără să se deformeze. Este bine să cumperi forme dintr-un silicon de calitate, care este mai scump, dar şi mult mai bun. Cele de calitate slabă pot fi toxice.
Teflon. Este materialul cu cele mai bune calităţi antiaderente şi e folosit pentru învelişul interior al vaselor de gătit. E preferabil să nu foloseşti tăvile de teflon pentru copt, ci doar pentru gătit rapid. Teflonul este un compus stabil şi nu este toxic în condiţii normale, însă începe să se deterioreze când ajunge la temperaturi de peste 260°C.
Iată cum se întreţin vasele de bucătărie pentru a nu risca să le strici atunci când găteşti sau le speli