Doar 43% dintre artiștii tatuatori incluși într-un studiu realizat la University of Pittsburgh Medical Schoolau declarat că au fost instruiți în ceea ce privește modul în care trebuie să se comporte în prezența alunițelor, a petelor sau a altor leziuni dermatologice.

Circa 55% dintre aceștia au declarat că au refuzat să tatueze zonele de piele în care erau prezente formațiuni anormale, ei fiind însă înclinați să facă acest lucru mai degrabă din considerente estetice decât din motive legate de preocuparea față de cancerul de piele, a relevat studiul. Doar 29% au specificat că au avut în vedere în principal pericolul de cancer de piele la momentul refuzului.

”Abordarea artiștilor tatuatori poate varia în funcție de dimensiunile aluniței, însă cancerul de piele poate apărea chiar și în cazul leziunilor relativ mici și plate; acestea nu ar trebui acoperite cu tatuaje”, susține conducătorul cercetării, Westley Mori. ”Chiar dacă o leziune arată acum normal, acest lucru se poate modifica în timp, (iar — n.r.) acoperirea alunițelor sau a altor leziuni ale pielii cu tatuaje poate îngreuna urmărirea evoluției acestora de către un medic dermatolog”, a completat el, citat luni de Reuters.

Ce riști atunci când îți faci un tatuaj. În timp ce unele alunițe, pete decolorate sau umflături pot fi inofensive, schimbările survenite pe suprafața lor — modificări ale simetriei, ale marginilor, ale culorii, mărimii, formei ori texturii — pot reprezenta semne îngrijorătoare că în acel loc se poate forma cancerul de piele.

Depistat din timp, melanomul poate fi vindecat, însă stadiile mai avansate ale acestui tip de tumori pot fi fatale.

Citește și: Trebuie să afli asta dacă ai tatuaje! Este incredibil ce efect au asupra sănătății

Urmărește-ne pe Google News