– pentru apeluri
Sunt persoane care nu îşi doresc de la un telefon mobil altceva în afară de funcţia sa de bază, aceea de a vorbi. În acest caz, mobilul pe care trebuie să îl cumpăraţi este unul simplu, a cărui baterie trebuie să aibă o autonomie mare, şi care, de obicei, nu costă mult. Un bun exemplu pentru această categorie este Nokia 101, care are un preţ mediu de 120 de lei.
– Uşor de utilizat
Pentru utilizatorii care au probleme cu tastatura mică a unui terminal mobil sau pentru cele care au problem cu vederea şi au nevoie de taste mari, dar şi de un afişaj cât mai mare mare şi bine vizibil pe ecran, experţii nemţi recomandă terminalul „Viva Olympia”, care în România este disponibil în schimbul sumei de 150 de lei. Este adevărat că acest telefon nu oferă cameră fot, acces la internet sau alte aplicaţii modern, dar este perfect dacă ai nevoie de un telefon uşor de utilizat, cu butoane mari şi afişaj clar şi vizibil.
– Pentru navigare pe internet
În această categorie intră terminalele de ultimă generaţie, smartphoneurile care te pot ajuta datorită transferului rapid de date pe care îl au să navighezi rapid şi uşor pe internet. Trebuie astfel să luaţi în calcul o viteză de cel puţin 14 megabiţi pe secundă pentru a vă declara mulţumiţi de telefonnul cu care navigaţi pe internet. Şi, pentru acest lucru, nemţii de la Bild ne recomandă trei telefoane, în funcţie de preferinţe: Samsung Galaxy S2, cu un preţ de aproximativ 1.900 de lei, iPhone 4, pentru care trebuie să plătiţi, în medie, 2.000 de lei, sau LG P990 Optimus Speed, un preţ de 1.400 de lei.
– Pentru fotografiere
Dacă sunteţi pasionat de fotografie sau pur şi simplu doriţi să surprindeţi cu telefonul mobil moment din viaţă atunci când nu aveţi aproape un aparat foto, atunci cu siguranţă trebuie să vă achiziţionaâi un terminal cu o cameră performantă. Vorbim aici de o rezoluţie înaltă pe care camera să o ofere fotografiei, dar şi de un timp scurt de fotografiere, care să nu strice bucuria momentului. Două dintre telefoanele date ca şi exemplu aici sunt Nokia N8, cu o cameră de 12 MP şi un preţ de aproximativ 1.600 de lei sau Sony Ericsson Xperia Neo, care oferă o cameră de 8 MP la un preţ de 1.200 de lei.
– Pentru a asculta muzică
Crucial pentru această categorie este o calitate bună a sunetului atunci când conectăm căştile pentru a asculta muzică la telefonul mobil. Bineînţeles, foarte important este şi aspectul memoriei disponibile pentru stocarea melodiilor preferate, astfel încât să nu ne pară rău că nu avem în telefon una dintre piesele îndrăgite. Se recomandă astfel, iPhone 4S, care costă minim 1.400 de lei cu abonament, sau Samsung Nexus S, la un preţ de 1.200 de lei.
– Pentru jocuri
Aproape toate telefoanele moderne sunt capabile de a reda jocuri care merg bine şi sunt uşor controlabile datorită ecranelor tactile. Experţii spun însă, după mai multe teste, că terminalul cel mai potrivit pentru a te juca pe el este Sony Ericsson Xperia Play, care costă, în medie, 1.500 de lei.
-Pentru a scrie mesaje text
Uneori, scrierea mesajelor pe ecranele tactile poate devenni enervantă şi greoaie, iar în acest caz,aveţi nevoie de un telefon cu tastatură, mai ales dacă sunteţi un utilizator care se foloseşte mult de mesaje text pentru a comunica. În acest caz, vă sunt recomandate două astfel de terminale, Nokia E7, 1.400 de lei, sau BlackBerry Curve 8520, disponibil la 800 de lei.
– Robust la utilizare
Dacă sunteţi o persoană uneori neglijentă, care scăpaţi mobilul din mână sau îl uitaţi afară unde există riscul să plouă sau să bată vântul şi acesta să se umple de praf, trebuie să vă achiziţionaţi un telefon robust. Experţii în telefonie mobilă spun că o opţiune potrivită este Motorola Defy, la 1.100 de lei.
Sfaturi pentru achiziţionarea unui telefon mobil
Nu vă grăbiţi să cumpăraţi un telefon mobil abia apărut pe piaţă, chiar dacă îl doriţi foarte mult. Aşteptaţi să vedeţi ce spun alţi utilizatori despre performanţelor sale şi luaţi în calcul şi faptul că la câteva luni de la lansare el va fi mai ieftin.
Nu vă bucuraţi de ofertele companiilor de telefonie mobilă care vă oferă terminale la preţuri mici în schimbul încheierii unui contract. La final, costul va fi mai mare, iar terminalul va fi déjà demodat până când contractul se va încheia.