Dintotdeauna untul a reprezentat grăsimea de origine animală cea mai recomandată de nutriționiști în lista alimentelor de consumat zilnic, mai ales atunci când este vorba de un organism tânăr, cum este cel al copiilor. Dar te-ai întrebat vreodată ce conține el?
Studiul Infocons a analizat etichetele a 39 de produse de tip unt de la următorii producători: Albalact, Auchan, Covalact SA, SC Koliba SRL, Dorna Lactate SA, SC Lacto Food SRL, Metro Cash&Carry Romania SRL, Friesland Campina Romania SA, Mega Image SRL, SC Sole Mizo Romania SRL, SC Prodlacta SA, SC Romania Hypermarche SA, Kaufland, SC Carmo-Lact Prod SRL, SC Simultan SRL si SC Unicarm SRL.
Iată câteva informații despre untul pe care îl cumpărăm:
- Cantitatea de proteine regăsită în produse este între 0.2g și 6g
- Cantitatea de grăsimi din produsele studiate s-a situat între 40 și 82.5 grame
- Cantitatea de acizi grași saturați din produsele studiate s-a situat între 4 și 58.8g.
- Cantitatea de glucide regăsită în produsele studiate s-a situat între 0 și 1.6 grame. Marea majoritate a acesteia a fost reprezentată de zaharurile din glucide.
- Cantitatea de zaharuri regăsită în produsele studiate s-a situat între 0 și 1g.
- Sarea este prezentă în mod natural în lapte, unul din ingredientele principale ale untului. Cu toate acestea, valorile înscrise pe etichetă se situează numai între 0 și 2g.
- 48% din produse au avut înscrisă pe etichetă țara de proveniență a laptelui.
- 66% din produse au avut înscrisă pe etichetă originea animală a laptelui.
- 79% din produse au specificat pe etichetă procesul termic în urma căruia au fost obținute produsele.
După analizarea datelor, Sorin Mierlea, președinte InfoCons, avertizează că multe produse de tip unt care se regăsesc pe rafturi nu sunt deloc ceea ce par.
„Unt pe pâine, în prăjituri, în diferite foietaje, putem chiar prăji cu unt. Folosim untul aproape zilnic, dar știm că nu tot untul este la fel, avem diferite branduri, ambalaje, culori, însă ne-am gândit vreodată că pe lângă toate aceste diferențe, inclusiv produsul este diferit? Aici nu discutăm doar de grăsime, ci și de proteine, glucide, acizi grași saturați sau sare. Trebuie să fim atenți pentru că, mai ales în ultima perioadă, au apărut diferite produse care seamănă, din punct de vedere al ambalajului și al poziționării în raft cu untul, dar sunt de fapt paste tartinabile”, a declarat Mierlea.
REZULTATE TITULARIZARE 2018. S-au afișat notele la examenul de titularizare
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro