Laboratoare medicale
Conform presei internaţionale, la Polul Nord, în statul american Alaska, se află numeroase laboratoare de cercetare şi dezvoltare medicală. Se pare că bătălia pentru supremaţie în domeniul medical se desfăşoară în uriaşe uzine ridicate de SUA, Rusia şi, mai nou, China.
Surse neoficiale susţin că cele trei guverne au ales Polul Nord pentru ca testele medicale – despre care nu se ştie mai nimic – să aibă loc cât mai departe de ochii curioşi ai lumii.
Puţinele date cunoscute despre ceea ce se întâmplă în aceste locaţii se referă la inventarea şi experimentarea unor medicamente.
Staţii de cercetare
Zeci de staţii de cercetare se află răsfirate pe întreaga suprafaţă a gheţii de la Polul Nord. 30 de ţări, printre care şi România, şi-au trimis specialiştii acolo. De-a lungul anului, 4.000 de oameni se află în staţiile respective, 3.000 pe timpul verii (cum e şi delegaţia română) şi 1.000 cu caracter de permanenţă.
Staţia românească se numeşte “Law- Racoviţă” şi a fost inaugurată în 2006, în regiunea “Prinţesa Elisabeta”, pe dealurile Larsermann, la doi kilometri distanţă de o staţie chinezească, cu care realizează schimburi de experienţă.
Facebook, servere în Suedia
Facebook se mută la Polul Nord. Reprezentanţii reţelei de socializare au anunţat că vor înfiinţa o nouă bază pentru serverele lor, undeva la marginea Cercului Polar. Pentru că numărul utilizatorilor a crescut considerabil în ultimii patru ani, în prezent sărind de 800 de milioane, reprezentanţii Facebook s-au gândit să se extindă, astfel încât au hotărât să construiască un nou centru de date într-un mic orăşel din Suedia, numit Lulea, care să deservească utilizatorii europeni.
Compania a ales locaţia datorită temperaturilor foarte scăzute, importante pentru răcirea serverelor, dar şi pentru că acolo există posibilitatea de a utiliza energie alternativă.
Google îşi răceşte serverele cu apă de mare
În 2009, Google a cumpărat o fabrică dezafectată de hârtie în Hamina, pe coasta de sud a Finlandei, şi a transformat-o într-un centru de date, serverele fiind răcite cu apă din Marea Baltică. Apa e pompată în centrul de date prin mici tunele din granit, în aparate care disipă căldura produsă de servere, neexistând aer condiţionat sau alt sistem de răcire.
Astfel, reprezentanţii Google au reuşit să reducă enorm costurile, energia folosită în mod normal pentru a răci un centru de date reprezentând cea mai mare cheltuială, mai mult decât ridicarea şi echiparea propriuzisă a acestuia.
Depozitul de seminţe
Deşi la început părea un lucru aproape inutil, depozitul de la Svalbard, Norvegia, a căpătat în ultimii ani o importanţă uimitoare. Săpată adânc în munte, clădirea securizată a fost construită pentru a păstra o largă varietate de seminţe de plante originare din toate colţurile lumii.
Seiful de seminţe găzduieşte mostre duble sau copii de rezervă păstrate în băncile de gene de pe toată planeta. Aproximativ două milioane de mostre diferite de seminţe de culturi agricole se află acolo cu scopul de a fi folosite în cazul unui dezastru mondial.
Oraşul UMKA
Rusia a început construcţia unui oraş ultramodern, în valoare de 6 miliarde de dolari, pe o insulă îngheţată din Arhipelagul Novaya Zemlya, aflat în interiorul Cercului Arctic, la circa 1.200 de kilometri de Polul Nord. Oraşul va arăta ca în filmele science-fiction: va fi un sit ultramodern, acoperit cu o cupolă de sticlă, pentru a proteja locuitorii de vânturile puternice şi de temperaturile de -30 de grade.
Se pare că scopul construcţiei este câştigarea cursei pentru resursele arctice, revendicate şi de Danemarca, Norvegia, Canada şi Statele Unite. Proiectul a fost denumit “Umka”, după un personaj dintr-un desen animat din epoca sovietică – un urs polar. “Umka” va avea în primă instanţă 5.000 de locuitori. Mulţi dintre ei vor fi soldaţi, vameşi şi ofiţeri din serviciile secrete, dar şi oameni de ştiinţă şi exploratori.