Un studiu facut de site-ul de recrutare a fortei de munca, BestJobs, arata ca aproape 24% dintre romani s-au angajat cel putin o data in viata lor ‘pe pile’. Acelasi studiu precizeaza ca in sectorul de stat angajarile se fac aproape exclusiv prin sistemul pilelor si al relatiilor, iar interviurile sunt de cele mai multe ori organizate doar de forma. Un minisondaj realizat de ziarul Libertatea demonstreaza acelasi fapt: romanii vor sa aiba o pila atunci cand incep negocierile pentru obtinerea unui post de munca avantajos.
„In general nu e bine!”
Valerica Chivu, 31 de ani, asistent manager: ‘Mai degraba am fost angajata printr-o recomandare. Evit sa-i spun pila. In ge-neral nu e bine pentru o companie sa faca astfel de angajari pentru ca risca sa aduca oameni incompetenti’.
„M-am angajat o data asa”
Aura Cazacu, 44 de ani, profesor: M-am angajat ‘pe pile’ o data, ca sa evit repartitia pe care am primit-o dupa ce am terminat liceul, cum era pe vremea lui Ceausescu. Nu am insa o parere buna despre cei care se angajeaza asa’.
„As accepta un job pe relatii”
Mihaela Sarbu, 21 de ani, studenta: Nu m-am angajat niciodata cu pile, dar cred ca as accepta la un moment dat. Insa cei care se angajeaza pe pile trebuie sa fie la fel de competenti ca si ceilalti angajati din companie’.
„Astfel, ai o usa deschisa”
Victoria Haret, 63 de ani, pensionara: ‘As vrea sa fi avut pile pentru copii mei. Fiica mea a terminat facultatea si la interviuri a fost intrebata ce experienta are. Daca ai pile, sau recomandari, ai o usa deschisa’.
„Daca-ti faci treaba, e ok”
Mihail Radu, 20 de ani, referent: ‘Eu m-am angajat prin interviu, dar cred ca aproape toata lumea se angajeaza pe pile. Traim in Romania doar! Cred ca daca cineva s-a angajat pe pile si isi face treaba cum trebuie, este ok’.
„Nu ai nimic de invatat asa”
Marian Sultanoiu, 50 de ani, ziarist: ‘Nu m-am angajat niciodata pe pile ci prin concurs, pe baza CV-ului meu, prin interviu. Cei care se angajeaza pe pile, nu vor avea nimic de invatat. Totusi, recomandarea este altceva’.