Afirmații nefondate despre implicarea SUA

Lavrov a susținut că militari americani lansează rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia. The Moscow Times notează că nu există dovezi în acest sens. De fapt, Ucraina folosește sistemele HIMARS donate de SUA, iar militarii ucraineni au fost instruiți să le opereze.

Ministrul rus a încercat să nege responsabilitatea Rusiei pentru începerea războiului, deși invazia la scară largă a fost lansată de Moscova în februarie 2022. El a dat vina pe NATO și Occident.

Negarea atrocităților

Lavrov a pus la îndoială masacrul de la Bucha, în ciuda numeroaselor dovezi, inclusiv imagini din satelit și declarații ale martorilor.

De asemenea, a sugerat că Occidentul ar ascunde rezultatele testelor în cazul otrăvirii lui Alexei Navalnîi, deși raportul clinic a fost publicat într-o revistă medicală prestigioasă.

Afirmații false despre baze navale

Ministrul rus a vorbit despre presupuse planuri ale Marii Britanii de a construi baze navale în Ucraina. În realitate, acordul semnat în 2021 prevedea sprijin britanic pentru construcția unor baze ucrainene, nu baze ale Royal Navy.

Potrivit The Moscow Times, multe dintre afirmațiile lui Lavrov repetă narativele standard ale Rusiei despre război, fără a avea acoperire în realitate.

Carlson a vizitat Rusia și în februarie pentru a-l intervieva pe președintele Vladimir Putin, care și-a apărat decizia de a invada Ucraina în 2022 și a susținut că asistența SUA, a Europei și a NATO nu ar ajuta Ucraina să învingă Rusia pe câmpul de luptă.

Cine este Tucker Carlson, jurnalistul care a preluat frecvent punctele de vedere ale Kremlinului

Carlson a fost cel mai popular prezentator de la Fox News, post cunoscut pentru susținerea față de republicani, înainte de a fi concediat brusc, în luna aprilie a anului trecut.

După ce a fost dat afară, el a folosit rețeaua de socializare X (fosta Twitter), pentru a-și difuza talkshow-ul de dreapta, intitulat „Tucker on X”.

Jurnalistul a devenit o figură populară la Moscova în timpul președinției lui Donald Trump, când a ironizat în mod regulat acuzațiile potrivit cărora Rusia ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din SUA.

De atunci, Carlson a fost acuzat că a preluat frecvent punctele de vedere ale Kremlinului, în vreme ce a criticat poziția Ucrainei și a administrației democrate a SUA.

 
 

Urmărește-ne pe Google News