„Cu greu se poate aștepta de la noi să furnizăm informații despre mișcările jurnaliștilor străini”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, întrebat despre speculațiile potrivit cărora Carlson s-ar afla în Rusia pentru a-l intervieva pe liderul rus.

„Mulți jurnaliști străini vin în Rusia în fiecare zi, mulți continuă să lucreze aici, iar noi salutăm acest lucru”, a spus Peskov. „Nu avem nimic de anunțat în ceea ce privește interviurile acordate de președinte presei străine”, a mai declarat reprezentantul Kremlinului. „Dacă astfel de planuri vor fi puse în aplicare, vă vom informa”, a adăugat Peskov, citat de agenția oficială oficială rusă de presă TASS.

Carlson spune că în Rusia „merge foarte bine”

Canalul Mash, de pe aplicația de mesagerie Telegram, a publicat sâmbătă o fotografie cu Tucker Carlson la celebrul teatru Bolșoi din Moscova, asistând la spectacolul de balet „Spartacus”, ceea ce a dus la apariția unor zvonuri privind un interviu cu Putin.

Carlson, în vârstă de 54 de ani, care ar fi sosit la Moscova joia trecută, a fost fotografiat de atunci într-unul dintre cele mai luxoase hoteluri din oraș.

Când a fost întrebat duminică de un jurnalist de la publicația rusă de stat Izvestia despre vizita lui la Moscova, Carlson a spus că „a vrut să vorbească cu oamenii, să se uite în jur și să vadă cum merge… și merge foarte bine”. Întrebat dacă a venit la Moscova pentru a-i lua un interviu lui Putin, Carlson a răspuns: „Vom vedea”. Apoi a zâmbit.

Luni, 5 februarie, și TASS a confirmat că jurnalistul american se află în prezent în vizită la Moscova.

Carlson a fost cel mai popular prezentator de la Fox News, post cunoscut pentru susținerea față de republicani, înainte de a fi concediat brusc, în luna aprilie a anului trecut. După ce a fost dat afară, el a folosit rețeaua de socializare X (fosta Twitter), pentru a-și difuza talkshow-ul de dreapta, intitulat „Tucker on X”.

Jurnalistul a devenit o figură populară la Moscova în timpul președinției lui Donald Trump, când a ironizat în mod regulat acuzațiile potrivit cărora Rusia ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din SUA.

De atunci, Carlson a preluat multe dintre narativele Kremlinului despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, criticând Washingtonul pentru sprijinul acordat Ucrainei și sugerând în același timp că Occidentul este vinovat pentru invazie.

În emisiunile sale de pe Fox News și de pe rețeaua X, Carlson l-a descris pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept un „dictator”, „un transpirat și un șobolan”, afirmând că „susține Moscova”.

„Nu ai voie să auzi vocea lui Putin, pentru că de ce?”

Retorica lui pro-Putin și antiucraineană a fost lăudată la Moscova, unde înregistrările emisiunilor sale au devenit un punct de reper la televiziunea de stat rusă, propagandiștii locali folosindu-le ca dovadă a faptului că persoane influente din SUA simpatizează cu campania militară a lui Putin.

Carlson a afirmat recent că a încercat anterior să îi ia un interviu președintelui rus, dar a fost „oprit” de guvernul american.

„Ei bine, nu ai voie să auzi vocea lui Putin, pentru că de ce?” s-a plâns Carlson revistei elvețiene Die Weltwoche.

Înainte de războiul din Ucraina, Putin a acordat ocazional interviuri, dar a încetat în mare parte să mai discute cu presa străină după invazie, care l-a transformat într-un paria în Occident.

Deși motivele pentru care Carlson a venit la Moscova nu sunt clare, vizita lui a divizat opinia în rândul politicienilor americani.

Reacționând la o fotografie cu Carlson călătorind la Moscova, Adam Kinzinger, fostul reprezentant republican din Illinois, a scris pe X că Carlson este un „trădător”.

Cu toate acestea, parlamentara republicană de dreapta dură Marjorie Taylor Greene a apărat perspectiva unui interviu. „Avem o presă liberă în această țară și oameni ca Tucker Carlson de care depindem pentru a spune adevărul”, a scris ea, pe X.

Citiți și:

Foto: Profimedia Images

Ce este un ciclon și cum se formează – tipuri de cicloni

Urmărește-ne pe Google News