Tudorel Toader s-a precizat că din lista publicată se știe cine cunoaște secretele din arhiva SIPA. ”Toate cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Acesta sunt pe baza ordinelor date. Sunt mult mai multe, sunt și două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, și de unde veți afla mai multe infromații și mai multe vizite”, a spus el.
Ministrul a mai spus că unul dintre aceste dosare are statutul de secret de stat și este nevoie de o hotărâre de Guvern pentru desecretizarea raportului.
Despre absența unor evidențe privind arhiva SIPA, din 2006, ministrul a precizat că cei care au guvernat la acel moment trebuie să răspundă de ce nu există nicio informație despre acea perioadă. ”Ministrul Justiției nu face anchetă penală. Nu este competența ministrului”, a spus el.
Despre soarta arhivei SIPA, ministrul a spus că este păcat să fie distrusă pentru că este parte a istoriei, fie ea plăcută sau mai puțin plăcută.
”Arhiva SIPA are în ea documente privind activitățile desfășurate de funcționarii cu statut special, de la ANP. Vă dați seama, oamenii aceia nu își pot demonstra vechimea în lucru, nu pot avea punct de pensie. E dreptul lor. Arhiva SIPA are și elemente legate de viața privată, pe care nu le vom divulga, și elemente care sunt despre secretul de serviciu, și altele care sunt de competența CSAT sau a Guvernului”, a mai declarat Toader.
El a continuat: ”Vom face un fel de CNSAS, vom pune câțiva funcționari carer au acces la secretele de stat și vor pune la dispoziția angajaților ANP documentele pentru a face dovada vechimii la pensie”.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader a publicat astăzi lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA. Lista a fost publicată pe site-ul Ministerului Justiției, care s-a blocat în scurt timp.
Ultima vizită a avut loc în 2013. 22 de persoane au intrat în arhiva SIPA în perioada 2007-2013 și niciodată nu a intrat o persoană singură în arhivă. Horia Georgescu, Marius Iosif, Laura Iulia Scântei se numără printre cei care au vizitat arhiva SIPA, conform listei făcute publice joi de Ministerul Justiţiei.
Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), a cerut, joi, ca autoritățile să precizeze ce a căutat un cadrul SRI, respectiv Andronache Florian-Teodor, în arhiva SIPA, în anul 2013, când ministru al Justiției era Robert Cazanciuc.
Fostul ministru, actual senator PSD și președinte al comisiei juridice, a declarat că a fost vorba despre o comisie, care a schimbat un bec, în zona unde era depozitată arhiva.