Tudor Rotar, un băiețel din București care încă nu a împlinit 2 ani, a trecut deja prin două complicate intervenții chirurgicale efectuate pe cord. Operații care, din păcate, nu au risipit complet riscurile uriașe care îl pândesc pe puștiul care suferă din naștere de atrezie valvă pulmonară.
Un grav defect al inimii pe care medicii l-au observat pe când era în pântecul mamei sale. Singura șansă ca Tudor să aibă o inimă normală este o intervenție ce poate fi făcută în SUA. Însă, pentru a-i putea fi „reparată” inima, copilul are nevoie de peste 200.000 de dolari.
Inima lui Tudor nu
poate pompa suficient sânge
În urmă cu aproape doi ani, Miruna și soțul ei, Mircea-Cătălin Rotar, ambii în vârstă de 30 de ani, se pregăteau pentru cel mai frumos eveniment care avea să aibă loc în viața lor de cuplu. Venirea pe lume a primului lor copilaș. Știau, în urma investigațiilor de până atunci, că vor avea un băiețel. Însă tot în urma unei consultații făcute la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie, din Capitală, aveau să afle și un lucru îngrozitor care avea să le schimbe complet viața.
Tudor, micuțul lor încă nenăscut, fusese atins, acolo în pântecul mamei, de o malformație cardiacă cumplită: atrezie valvă pulmonară. O deficiență care face ca inima să nu poată să pompeze suficient sânge către plămâni.
„Când medicul ne-a spus diagnosticul am rămas fără grai…”
„A fost un moment extrem de greu pentru noi… Era un control de rutină, planificat în cel de-al doilea trimestru, pentru a vedea care este evoluția sarcinii… Nu exista nici un simptom care să mă facă să mă gândesc că ceva nu ar merge bine. Eram atât de bucuroși că vom avea un copilaș… Eram în al nouălea cer. Când medicul ne-a spus diagnosticul am rămas fără grai…”
În România nu se poate face nimic
„Cum răspunsurile venite de la specialiștii din România nu ne-au putut garanta o intervenție medicală care să ne ajute copilașul, am luat decizia să plecăm la o clinică din Germania. Așa că Tudor s-a născut la Bad Oeynhausen, unde a și fost operat de două ori în primele 11 zile de viață. Medicii germani i-au pus un șunt la inimă, o comunicare între aortă și aorta pulmonară. Au vrut să-i facă valvuloplastie, dar intervenția a eșuat. Inima nu a rezistat”, rememorează Miruna Rotar, mama lui Tudor, începutul dramei pe care copilașul ei încă o traversează.
Două luni la „Reanimare”, în Germania
În cele două luni care au urmat, doctorii germani de la Bad Oeynhausen l-au ținut pe Tudor sub o atentă observație. Bebelușul a fost internat la „Reanimare”, unde, conform unui plan medical personalizat, canalele de la inimă i-au fost ținute deschise. Periodic, pentru a ști cum evoluează situația, micuțului i se făceau investigații de control.
Însă tratamentul primit în Germania, inclusiv cele două intervenții chirurgicale pe cord deschis, nu a reușit să înlăture complet efectele malformației cardiace de care suferă Tudor. Din această cauză, pentru băiețel, riscurile sunt în continuare uriașe.
Inima băiețelului poate fi „reparată” doar în America
„Toate procedurile la care a fost supus în Germania, inclusiv cele două operații pe cord deschis, doar i-au stabilizat funcțiile inimii atinse de malformația cardiacă. Bineînțeles, aplicate la timpul potrivit au avut efectul maxim posibil. Singura șansă a lui Tudor la o viață normală, de a avea o inimă normală, este o operație pe cord care poate fi făcută în America, la Boston Childrens Hospital”.
„E vorba de o corecție chirurgicală extrem de complexă. Fără de care ar trebui ca băiețelul nostru să fie operat pe cord la diferite intervale de timp. Ar fi un chin și nu știm cât de mult poate rezista inima la atâtea operații pe cord deschis”, a mai spus mama lui Tudor, care este medic rezident neonatolog.
„Să-i dăm în dar o inimă normală! Să-i dăm o șansă la viață”
Însă pentru ca Tudor – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România – să poată spera că va ajunge în America, la medicii din Boston, trebuie să aibă în conturi peste 200.000 de dolari. Mai exact 203.317 dolari, atât cât costă procedura medicală – corecția biventriculară – la care va fi supus. Sumă la care se adaugă, firește, cheltuielile de transport, masă și cazare peste Ocean.
„Această operație prin care chirurgii vor repara mușchii inimii și vor remedia defectele cauzate de malformație este singura șansă a copilașului nostru. Este vorba de o corecție biventriculară care îl va feri pe Tudor de acel șir lung de operații care, în situația în care se află, este obligatoriu”.
„Însă, pentru a ajunge în America avem nevoie ca de aer de peste 200.000 de dolari. Ne rugăm la bunul Dumnezeu ca oameni cu suflet să afle povestea noastră și să ne ajute să-i oferim copilașului nostru o inimă normală. Să-i dăm o șansă la viață”, este apelul mamei lui Tudor.
Licitații și donații
pentru inima lui Tudor
În încercarea disperată de a strânge cât mai repede banii fără de care nici măcar nu-și pot programa copilul pentru operația pe cord deschis, părinții lui Tudor au înființat pe Facebook o pagină de susținere pentru fiul lor – „Tudor – șansă la o inimă sănătoasă” . Prin licitații, cumpărări și vânzări de bunuri și servicii, prin donații venite de la familie și prieteni, în conturile băiețelului atins de malformația cardiacă s-au strâns aproape 70.000 de dolari.
Cei care doresc să îl ajute pe Tudor o pot face donând 2 euro prin SMS
la numărul 8828 cu textul «TUDOR».
Donează prin SMS, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro
* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.