La un moment dat, doi jandarmi, o femeie şi un bărbat, s-au apropiat şi le-au cerut să se legitimeze. Întrebat care este motivul pentru care îi legitimează, jandarmul a răspuns: „Am dreptul de a legitima orice persoană. Dumneavoastră nu aveţi o autorizaţie să…”.
„Dar nu ne daţi cu gaze, nu?”, l-a întrebat, ironică, Oana Gheorghiu. „Astăzi, nu. Dar când v-am dat noi cu gaze?”, a fost replica jandarmului. „Pe 10 august”, a primit imediat răspunsul.
Doar că, la un moment dat, lui Tudor i s-a părut ceva suspect. „Am o întrebare. Dumneavoastră aţi consumat băuturi alcoolice, acum?”, a întrebat Chirilă, rămas fără răspuns.
„V-am întrebat ceva, domnule jandarm. Aţi consumat cumva băuturi alcoolice? Colegul a consumat băuturi alcoolice, puteţi să ne confirmaţi? Aşa cum dvs. ne întrebaţi lucruri, avem şi noi dreptul să ştim câte ceva. De ce nu-mi răspundeţi? Colegul dumneavoastră a consumat băuturi alcoolice?”, i s-a adresat artistul jandarmeriţei, care i-a răspuns că nu a băut alcool.
„Împreună cu mai mulţi cetăţeni suntem legitimaţi de un domn care pare că a consumat băuturi alcoolice”, a comentat Chirilă, în timp ce alte persoane din jurul lui solicitau apelarea Poliţiei, la 112. Dar, enervat de insistenţa protestatarilor, jandarmul s-a întors şi a plecat fără niciun comentariu. Mai mult, el și colega sa au traversat neregulamentar intersecția.
„Eram cu bannerul şi a venit un jandarm, mirosea a alcool, ne-a legitimat şi când l-am depistat că miroase a alcool, a traversat ilegal şi s-a dus în treaba lui. Era împreună cu o domnişoară care îi ţinea partea”, a mai spus Chirilă.
Ulterior, actorul a scris și un mesaj pe pagina sa de Facebook, cu noi precizări referitor la ce s-a întâmplat acolo:
„Un jandarm care duhneşte a alcool legitimează cinci oameni care stau cu un banner pe un trotuar. Jandarmul duhnind a alcool e în exerciţiul funcţiunii. La 112, operatorul nu consideră o urgenţă faptul că un jandarm beat legitimează oameni paşnici pe un trotuar. Oare e o urgenţă, dacă jandarmul băut devine agresiv?”
Artistul a explicat şi că se află în Piaţa Victoriei pentru că nu poate accepta ca Guvernul să dea ordonanţă de urgenţă pentru amnistia şi graţierea „hoţilor şi a grupurilor infracţionale”.
„În orice ţară normală nu se dă graţiere colectivă, nu se dă graţiere pentru hoţi şi pentru grupuri infracţionale. Aici avem momentul 0, adică noi am furat cât am furat, putem să o facem şi în continuare. Noi ne aflăm aici pentru că ni se pare absolut impardonabil şi absolut nebunesc să fim în altă parte când peste câteva zile sau peste câteva săptămâni se pregăteşte ordonanţa care să graţieze şi să amnistieze hoţii României din ultimii 10-15 ani. Pentru că frustrările sunt mai mici când ştii că ai făcut ceva până în ultima clipă. Suntem aici de bunăcredinţă şi pentru că avem altă părere despre România”, a explicat solistul trupei „Vama”.
La un moment dat, Tudor Chirilă a devenit ironic și acid, mai ales că se aştepta ca reacţia societăţii civile să fie mai virulentă după Consiliul Național al Partidului Social Democrat (PSD) de duminică, 16 decembrie, „în care liderul suprem a luat-o razna definitiv”:
„Se pare că nu e aşa. Asta e! Noi suntem fraierii care nu realizează că trăim într-o Românie extraordinară, plină de şcoli, plină de spitale, plină de autostrăzi, plină de locuri de muncă, cu educaţia perfectă a copiilor noştri. Nu înţeleg de ce lumea e nemulţumită de acest partid care a adus României numai bine. Deci nu înţeleg ce vor ăştia cu statul lor paralel. PSD-ul ne spune că totul este extraordinar şi noi ne încăpăţânăm să spunem că nu trăim în România în care ar trebui să trăim. Incredibil ce nebuni suntem şi ce manipulatori. Lăsând gluma la o parte, suntem aici ca să nu regretăm când va fi momentul că nu am fost aici. Faptul că un număr tot mai mic de români iese în stradă, în timp ce la Budapesta sunt peste 10.000 de oameni pentru lucruri mai puțin grave, este un semnal nasol pentru noi. Suntem aici, vom veni și mâine seară, o să petrecem un Crăciun cu speranța că cineva ne va face cadou cândva puțină democrație şi o ţară decentă”.
„Sunt multe mesaje care ne spun că am venit degeaba. Am venit pentru noi, pentru dreptul nostru de a fi cetateni”, este concluzia lui Tudor Chirilă.