Chirilă afirmă pe Facebook că micii antreprenori și IMM-urile vor fi cei mai afectați de măsurile propuse. În acord cu prevederile din Planul Național de Redresare și Reziliență, guvernul a propus reducerea plafonului pentru impozitul redus de 3% aplicabil microîntreprinderilor, de la 250.000 de euro la 100.000 de euro în 2026.
,,Cu trei zile înainte de alegeri Marcel Ciolacu zicea că nu o să fie creșteri impozite sau taxe noi. Sigur, trebuia să fii prost să-l crezi pe cuvânt. Iar ordonanța trenuleț vine să confirme asta. Valentina Saygo a scris în 22 octombrie despre creșteri de taxe și impozite. Se aplică schema bine cunoscută: noi furăm (adică ei) voi plătiți (adică oamenii cinstiți). Iar încărcarea maximă vine pe mediul privat, normal. Adică exact ăla care nu mai e reprezentat în parlament. Micii antreprenori, IMM-urile.
În luna octombrie 2024 numărul bugetarilor a crescut cu 30 de mii față de luna precedentă. În ianuarie 2022 numărul bugetarilor era cu 15000 mai mare decât în 2021. Din 2021 până acum numărul bugetarilor a crescut cu o medie de cel puțin o mie de angajări pe lună. Media salariilor la stat e mai mare decât la privat. România a ajuns la 1.500.000 de mii de bugetari.
Artistul reamintește că, recent, Curtea Constituțională a decis că supra-impozitarea pensiilor speciale este neconstituțională.
Toate astea în timp ce guvernul nu e în stare să colecteze TVA decât în proporție de 36%, nu se atinge de pensiile speciale – o știre aproape neobservată acum vreo două săptămâni ne spune că CCR a declarat neconstituțională supraimpozitarea pensiilor.
Sentimentul meu este că ne aflăm doar la începutul măsurilor de austeritate pentru că a venit nota de plată. Dar USL nu vrea să umble acolo unde ar fi trebuit s-o facă o clasă politică responsabilă și anume la reducerea cheltuielilor cu personalul, eficientizarea instituțiilor și stoparea privilegiilor acordate pe criterii de loialitate de partid.
Nimic din toate astea, pentru că există un bazin de sisifi nereprezenați pe care îi putem încărca cu bolovanul de taxe și impozite. Că doar nu credeți că toată țara plătește taxe.
Nu, direct proporțional cu jaful și corupția politicienilor crește munca la negru. Incapabili să se lupte cu un stat corupt, oamenii aleg să-l fure. Muncesc la negru. În construcții, în comerț, în educație, în sănătate, fiecare găsește o soluție să mai eludeze niște taxe.
E un cerc vicios din care nu se mai iese. Asta se întâmplă când clasa politică e confiscată de incompetență. Asta se întâmplă când un covrigar fără diplomă ajunge prim ministru. De două ori.
Și totuși acești hoți iresponsabili și incompetenți au primit peste 35% din voturile populației. Și primesc de treizecișicinci de ani. Iar alternativa sunt niște extremiști care promit case la 35 de mii de euro bucata și credite cu dobândă zero, povești cu care te-ar da afară din cameră până și un copil de cinci ani la ora de culcare și care au confiscat și trimis în derizoriu ideologiile creștin-democrate sau conservatoare cu porta vocea unui populism deșănțat.
Artistul încurajează organizarea de proteste până când vor fi implementate „măsuri concrete de redresare economică”.
Mă întorc la ideea că sute de mii sau chiar milioane de români cinstiți sunt NEREPREZENTAȚI. Dar PLĂTESC aceste CREȘTERI de taxe. Și pentru oamenii ăștia care suportă pe pielea lor destrăbălarea bugetară a statului român drumul se închide. Poate că nu ar mai trebui plecat din stradă până când nu există măsurile CONCRETE de redresare economică. Nu vrăjeala asta care ne diagnostichează din ce în ce mai sigur cu o boală clară: sindromul Stockholm. Votul dat o dată la patru ani se pierde a doua zi dacă nu e păzit. E o lecție pe care nu vrem să o învățăm.”, a scris artistul pe Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro