”Educația nu interesează pe nimeni. Reforma în educație nu interesează pe nimeni. E clară chestia asta. Ce-i interesează pe ei în momentul de față este să aibă alegeri anticipate ca să conserve un avantaj electoral.
Este singurul lor interes. Ai fi putut să conduci o țară și să arăți că vrei cu adevărat să demarezi o reformă.
Mi-a dat seama că demersul ăsta al meu a fost o utopie.
Nimeni nu-și dorește o reformă. Oamenii au alte priorități: conservarea puterii în mâinile lor. Noi, mai stăm o tură”, este concluzia tristă a lui Tudor Chirilă.
Actorul vorbește în filmul ”România (ne)educată” despre experiența pe care a avut-o anul trecut în Finlanda, unde mers pentru a vedea cu ochii săi cum funcționează unul dintre cele mai performante sisteme de învățământ din lume.
”M-am conectat cu acest sistem, mă fascinează că a existat voință politică din partea tuturor și că este o reformă bazată pe încredere”, spune Chirilă.
”M-am întors acasă trist pentru că am făcut comparația cu sistemul de educație românesc”, completează artistul, care a venit însă cu ideea organizării unui workshop pentru politicieni, pentru ca aceștia să vadă de la experții finlandezi cum poate fi reformat învățământul.
Tudor Chirilă a reușit organizarea unui prim astfel de eveniment, la care au participat Raluca Turcan și Violeta Alexandru de la PNL, Claudiu Năsui și Corina Atanasiu din partea USR, Ștefan Pălărie de la PLUS și Radu Szekely din partea PSD.
Artistul a remarcat entuziasmul arătat atunci de Raluca Turcan cu privire la acest proiect.
Lucrurile s-au schimbat însă radical, peste noapte.
”A căzut Guvernul Dăncilă, mare bucurie, a venit Guvernul PNL, care a pus ministru la Educație pe Monica Anisie.
Am fost la minister să predau proiectul, pentru că mi se părea normal să funcționeze în mod instituțional, între Ministerul Educației și experții finlandezi.
Am fost întâmpinat cu vorbe frumoase, dar între timp am văzut că se tot schimbă consilierii și nu știu dacă asta se face pe criteriul competenței.
Cum ar fi că la un moment dat avea consilier un fost impresar de jucători care era acolo pentru meritul probabil că a fost membru PNL”, povestește Tudor Chirilă, citând materialul din Libertatea.
”De altfel, părea că începuse o epurare foarte puternică, tot ce era PSD trebuia să plece și tot ce era PNL trebuia să revină în loc
Eu cu pactul meu pe educație în cap am deschis această discuție și cu Raluca Turcan și am întrebat-o de ce nu luăm ceva ce este bună și nu conservăm?
Am avut surpriza să văd că atitudinea Ralucăi s-a schimbat, paradigma de peste vară s-a schimbat”, povestește Chirilă.
”Pleacă ai noștri, vin ai noștri, se ratează miza cea mai importantă: reforma”
”Mi s-a spus că totul este politic.
”Tudor, trebuie să înțelegi că tot ce se întâmplă cu educația trebuie să fie umbrela ”României educate”.
Este proiectul președintelui Klaus Iohannis din finalul primului mandat, dar ”România educată” nu este o viziune, nu este un plan de acțiune.
Este o colecție de vorbe frumoase, adunate pe un site, în care diverși oameni publici își exprimă o colecție de gânduri frumoase despre cum ar trebui să arate educația”
În această alternanță de putere, pleacă ai noștri, vin ai noștri, se ratează exact miza cea mai importantă: reforma”, a mai spus Tudor Chirilă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro