Pe când era în pântecul mamei sale, micuțul Tudor Rotar, din București, a fost diagnosticat cu o cumplită malformație a inimii – atrezie valvă pulmonară -, o maladie care avea să-i schimbe complet viața.
La nici doi ani, copilul a fost deja operat de două ori pe cord deschis, dar șirul intervențiilor chirurgicale nu se va opri dacă băiețelul nu va ajunge la un spital american din Boston pentru a-i fi corectate, tot chirurgical, efectele maladiei care i-a afectat mușchii inimii.
Însă pentru a spera la viață, pentru a avea o inimă „reparată”, Tudor are nevoie de peste 200.000 de dolari, sumă la care se ridică costurile operației.
Boala de inimă a copilașului, depistată în timpul sarcinii mamei
O investigație de rutină pe care mama lui, Miruna, a făcut-o la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”, din Capitală a scos la iveală faptul că ceva nu este în regulă cu inima micuțului Tudor.
În al doilea trimestru de sarcină, medicii au descoperit că inima fătului este grav afectată de o maladie care îi poate pune viața în pericol. La acel moment, specialiștii oscilau între două diagnostice: atrezie valvă pulmonară și stenoză pulmonară severă, ambele extrem de grave.
După nașterea copilașului la o clinică din Bad Oeynhausen, Germania, acolo unde mama sa a decis să-l aducă pe lume pentru a evita producerea unor complicații în cazul în care ar fi născut în România, a fost confirmată atrezia. Adică inima lui Tudor nu poate să pompeze suficient sânge către plămâni.
„Când am primit vestea, am rămas șocați”
„Eram în al nouălea cer… Urma să-l aduc pe lume pe Tudor, primul nostru copilaș. Am dat sarcinii o atenție extrem de mare. Când am primit vestea că bebelușul nostru este bolnav de inimă, am rămas șocați. Eram în al doilea trimestru de sarcină. Atunci am luat decizia să nasc în Germania pentru a preîntâmpina alte probleme medicale ce se puteau ivi aici, în România”.
Mama lui Tudor:
„Plecarea din țară a fost o decizie luată în urma prognosticurilor pe care doctorii de la noi le-au lansat cu privire la imposibilitatea efectuării unor intervenții medicale cu șanse mari de reușită. Ne-au spus, de fapt, că aici nu se poate face nimic. Așa am ajuns în Germania, unde Tudor a ajuns pe masa de operație în primele zile de viață. O dată în a șasea zi și o dată în cea de-a 11-a… Dar l-au salvat. Medicii germani au făcut tot ce se putea în cele două luni în care am stat acolo. Iar copilașul nostru a luptat ca un erou cu boala”, ne-a povestit Miruna Rotar (30 de ani), mama lui Tudor.
Două luni la „Reanimare”, cu canalele inimii deschise
Pentru a-l ține în viață, doctorii germani de la Bad Oeynhausen au gândit pentru băiețel un program medical personalizat în timpul căruia canalele de la inimă i-au fost ținute deschise timp de două luni. Ba chiar i-au pus un șunt la inimă, o comunicare între aortă și aorta pulmonară. Au vrut să-i facă valvuloplastie, dar intervenția a eșuat pentru că inima copilului nu a rezistat.
Periodic, pentru a ști cum evoluează situația, micuțului i se făceau investigații de control în urma cărora era gândită strategia următoare.
Pentru a supraviețui, copilul are nevoie să-i fie „reparată” inima. Șansa, o operație în SUA
Pentru Tudor – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România -, coșmarul nu s-a încheiat odată cu cele două operații pe cord deschis pe care le-a suferit în Germania pe când era doar un bebeluș. Pentru a putea spera la o viață normală, fără riscuri extreme care acum îl pândesc, micuțul care nu a împlinit încă doi ani trebuie să fie operat din nou.
Este vorba de o intervenție chirurgicală de corectare a efectelor maladiei care i-a afectat mușchii inimii. Pentru a supraviețui, copilașul are nevoie de o inimă „reparată”! Dar și de peste 200.000 de dolari, atât cât costă intervenția și celelalte proceduri medicale ce îi vor urma.
„Medicii de la Boston Childrens Hospital, din America, ne așteaptă. Au studiat dosarul medical al copilașului nostru. Dar fără toți banii, adică fără cei peste 200.000 de dolari în cont, nu ne putem programa, așa e procedura. De aceea, este vital pentru Tudor să strângem cât mai repede acești bani.
Mama lui Tudor
„Îi rugăm pe toți oamenii cu suflet să ne fie aproape”
„Este vorba de o corecție biventriculară care îl va feri de acel șir lung de operații care, în situația în care se află, este obligatoriu. Chirurgii vor umbla la mușchii inimii, vor remedia defectele cauzate de malformație. Dacă nu ajungem în SUA, micuțul nostru va trebui operat pe cord deschis o dată la câțiva ani.
Îi rugăm pe toți oamenii cu suflet să ne fie aproape, să îi fie aproape copilașului nostru care are nevoie de o inimă sănătoasă pentru a supraviețui”, este apelul Mirunei Rotar, mama lui Tudor, care este medic rezident neonatolog.
Donații și licitații pentru copilul bolnav
În conturile lui Tudor s-au adunat deja peste 70.000 de dolari, insuficient însă pentru ca băiețelul să ajungă în SUA. Este o sumă strânsă din donații, licitații, vânzări și cumpărări de bunuri și servicii organizate pe pagina de susținere a băiețelului deschisă pe facebook – „Tudor – șansă la o inimă sănătoasă” -, dar și din contribuții venite din partea familiilor soților Miruna și Mircea-Cătălin Rotar, ambii în vârstă de 30 de ani.
Cei care doresc să îl ajute pe Tudor o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «TUDOR».
Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro
* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro