O malformație cardiacă – atrezie valvă pulmonară – l-a așezat pe Tudor Rotar în rândul celor suferinzi chiar înainte de a se naște. Până la vârsta de 1 an și 9 luni pe care o va împlini peste doar două zile, micuțul a trecut deja prin două complicate operații pe cord deschis. Intervenții care, din păcate, nu pot decât să țină cumva boala pe loc.
Pentru o corecție totală a efectelor maladiei, pentru a putea avea o inimă normală, Tudor trebuie să ajungă neapărat în SUA, la Boston, pentru ca medicii americani să-i „repare” mușchii cordului. Însă prețul inimii copilașului, al vieții sale, este unul uriaș pentru părinții săi: peste 200.000 de dolari. De aceea, Tudor are nevoie de sprijinul semenilor.
Bolnav de inimă încă
din pântecele mamei
Venirea pe lume a lui Tudor trebuia să fie doar un uriaș moment de bucurie, cu atât mai mult cu cât Miruna și soțul ei, Mircea-Cătălin Rotar, ambii în vârstă de 30 de ani, urmau să devină părinți pentru prima oară. Poate și de aceea, controlului periodic al sarcinii i s-a dat o importanță și mai mare.
La o astfel de investigație de rutină făcută la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie, din Capitală, tinerii aveau să afle că micuțul lor încă nenăscut fusese afectat de o malformație gravă. Mai exact, ceva nu era în regulă cu inima copilașului.
La acel moment, specialiștii oscilau între două diagnostice: atrezie valvă pulmonară și stenoză pulmonară severă.
În urma investigațiilor făcute bebelușului după naștere a fost confirmat unul dintre ele: atrezia. Asta înseamnă că inima lui Tudor nu poate să pompeze suficient sânge către plămâni.
Operat de două ori pe
cord în primele 11 zile de viață
De existența acestei malformații am aflat la morfologia de trimestru II, la un control de rutină. Eram veseli, abia așteptam să vedem cum se simte bebelușul nostru când am primit acea veste îngrozitoare… A fost groaznic… A fost un șoc pentru noi. Dar bine că am aflat atunci, din timp, pentru că am știut cum să acționăm. Cum să ne pregătim pentru naștere, pentru ca Tudor să nu aibă probleme și mai mari.
Mama lui Tudor:
„De aceea, cu o lună înainte de a naștere, am plecat în Germania, la Bad Oeynhausen. Tudor a venit pe lume acolo. Medicii germani l-au operat pe cord deschis de două ori în primele 11 zile de viață. Au vrut să-i facă o valvulo plastie, dar inima nu a rezistat și atunci i-au pus un șunt, o comunicare între aortă și artera pulmonară”, ne-a spus Miruna Rotar, mama lui Tudor.
Singura șansă, operația în America
Ce au reușit medicii germani pentru băiețel a fost un lucru extraordinar. Însă terapiile aplicate la „Reanimare”, unde canalele de la inimă i-au fost ținute deschise o perioadă, dar și cele două intervenții pe cord deschis nu pot decât să amelioreze cumva simptomele malformației cardiace. Să le țină sub control și să îi ofere lui Tudor – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România – șansa la o viață cât de cât normală.
Acum, oboseala își face loc după un efort ceva mai intens, iar saturația de oxigen din sânge nu „sare” de 85-88 la sută, un procent aflat foarte aproape de limita normală pentru o astfel de boală.
Singura șansă ca inima lui Tudor să fie complet „reparată” este o intervenție chirurgicală pe cord ce poate fi făcută doar în SUA. Dosarul medical al copilașului a ajuns la Boston Childrens Hospital, dar programarea pentru operație se poate face doar după ce părinții micuțului fac dovada că au întreaga sumă, respectiv 203.317 dolari. Abia apoi sunt incluși pe lista de așteptare, unde pot sta între două și trei luni.
„Dacă nu ajungem în SUA, micuțul nostru va trebui operat pe cord deschis o dată la câțiva ani”
La Childrens Hospital se poate face o corecție biventriculară. Chirurgii vor umbla la mușchii inimii, vor remedia defectele cauzate de malformație. Dacă nu ajungem în SUA, micuțul nostru va trebui operat pe cord deschis o dată la câțiva ani.
Mama lui Tudor:
„Operația de la Boston, una vitală pentru băiețelul nostru, îl va feri de aceste riscuri uriașe și va permite mici intervenții prin arteră sau prin venă, dacă va fi cazul. De aceea, îi rog pe toți oamenii cu suflet să ni se alăture, să ne ajute să strângem cei peste 200.000 de euro pentru ca fiul nostru să aibă o inimă normală și să se poată bucura de viață!”, este apelul mamei lui Tudor, care este medic rezident neonatolog.
„Tudor – șansă la o inimă sănătoasă”
Deja foarte mulți oameni sensibilizați de drama prin care trece copilașul au declanșat o mulțime de acțiuni umanitare pe Facebook unde părinții lui Tudor au înființat pagina de susținere „Tudor – șansă la o inimă sănătoasă”. Pentru băiețel au fost organizate, donații, licitații, vânzări și cumpărări de bunuri și servicii în urma cărora s-au adunat deja 68.000 de euro, sumă la care au contribuit și familiile părinților lui Tudor, dar și prieteni ai acestora.
Cei care doresc să îl ajute pe Tudor o pot face donând 2 euro prin SMS
la numărul 8828 cu textul «TUDOR».
Donează prin SMS, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro
* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.