UPDATE: Tribunalul Argeș a stabilit că se va pronununța pe data de 4 iulie pe cererea de liberare condiționată formulată de Tudor Pendiuc:
„În temeiul art.405 alin.2 C.proc.pen., stabilește data deliberării și a pronunțării hotărârii la 04.07.2024. Pronunţată la data de 03.07.2024 la Tribunalul Argeş – Secţia penală, prin punerea soluţiei la dispoziţia intimatului şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta instanței.
__________________________________________
Știrea inițială:
Cererea lui Tudor Pendiuc a fost admisă pe fond, iar în motivarea hotărârii judecătorul explică de ce acesta poate fi eliberat mai devreme, deși condamnarea ar urma să se împlinească abia pe 14 iunie 2026.
Tudor Pendiuc este deținut la Penitenciarul Mioveni din data de 5 mai 2023, unde execută pedeapsa de 4 ani de pușcărie în Dosarul Publitrans, în care a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu, iar pentru infracţiunea de luare de mită a intervenit prescripția.
De asemenea, el a fost obligat să plătească, în solidar cu ceilalți inculpați din dosar, prejudiciul stabilit de 23 de milioane de lei.
Fostul edil al Piteștiului a fost trimis în judecată în legătură achiziția ilegală a 80 de autobuze în valoarea de 6,3 milioane de euro, edilul primind de la reprezentanții firmei căreia i-a fost atribuit contractul un apartament de 130.000 de euro pentru fiica sa, Ema Pendiuc.
Alături de Tudor Pendiuc au mai fost condamnați definitiv la câte 4 ani de închisoare Constantin Scarlat (patronul SC CNCD SA) și Gheorghe Văsîi (patronul SC Girexim Universal SA), ambii pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Mituitorul a scăpat necondamnat
Alți 9 inculpați din dosar au scăpat fie prin achitare, fie prin intervenția prescripţiei.
Printre ei s-a numărat și afaceristul Valentin Vișoiu, cel despre care procurorii afirmă că i-ar fi dat mită lui Tudor Pendiuc.
Valentin Vișoiu a obținut două soluții de achitare pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege” (pentru infracțiunile de spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu) și o soluție de încetare a procesului penal (pentru dare de mită), ca urmare a intervenției prescripției.
Tudor Pendiuc a beneficiat și el de prescripție pentru luare de mită, dar nu și pentru abuz în serviciu.
Fostul edil al Piteștiului a prelungit în 2014 contractul de asociere al firmelor lui Vișoiu cu Publitrans, astfel că termenul de stingere a răspunderii penale s-ar fi împlinit abia anul acesta.
Motivele invocate de magistrați
Tudor Pendiuc este la a doua cerere de liberare condiționată, prima fiind respinsă pe fond pe 1 noiembrie 2023 la Judecătoria Pitești, precum și în contestație, pe 7 februarie 2024, la Tribunalul Argeș.
Pe data de 13 iunie 2024, Judecătoria Pitești a admis cererea de liberare condiționată formulată de fostul edil, iar contestația procurorilor se va judeca marți, 3 iulie 2024, la Tribunalul Argeș.
Libertatea a consultat motivarea hotărârii instanței de fond, pentru a vedea cum l-a convins Tudor Pendiuc pe judecător să-l elibereze mai devreme din pușcărie.
În fața magistratului de la Judecătoria Pitești, avocații lui Tudor Pendiuc au arătat că acesta a achitat o parte din prejudiciu, iar imobilele lui sunt sub sechestru.
- „Persoana condamnată, având ultimul cuvânt, arată că are foarte mari emoţii, a primit documentele depuse la dosar, recent, iar în data de 19.06.2024 este din nou propus pentru liberare obţinând alte 2 recompense, precizând că a avut un comportament corespunzător în penitenciar.
- Urmează să împlinească 70 de ani, iar toată activitatea avută pe parcursul vieţii sale va fi umbrită de această condamnare pe care o regretă enorm.
- De asemenea, la momentul la care va ajunge acasă va continua să poarte povara acestei pedepse, activitatea sa publică şi administrativă s-a încheiat de mult timp, iar în continuare se va ocupa de familie şi de creşterea celor 3 nepoţi.
- Pentru toate aceste aspecte, solicită admiterea propunerii de liberare condiţionată”, se arată în motivarea hotărârii pe fond.
Instanța a reținut că Tudor Pendiuc a început executarea condamnării la data de 05 mai 2023, iar pedeapsa urmează să expire la termen în data de 14 iunie 2026.
Totuși, legea prevede că deținuții de peste 60 de ani care lucrează în penitenciar pot fi eliberați la 1/3 din pedeapsă, așa că Tudor Pendiuc poate ieși mai devreme.
Judecătorul notează că lui Tudor Pendiuc i s-au mai scăzut din condamnare un număr de 282 de zile, timp în care acesta s-a aflat în arest preventiv sau în arest la domiciliu.
Totodată, fostul edil al Piteștiului a câștigat un număr de 42 de zile considerate ca executate conform Legii 169/2017, mai exact pentru faptul că a stat în condițiile necorespunzătoare în penitenciar.
Iată ce reține Judecătoria Pitești în motivarea hotărârii de eliberare:
- „Executarea pedepsei închisorii a început la data de 05.05.2023 şi urmează să expire la data de 14.06.2026, petentul executând pedeapsa în regim semideschis (…).
- În concret, instanţa constată că până la data la care a fost analizat în comisia de liberare condiţionată deţinutul a executat efectiv 377 de zile și a executat 282 de zile de arest preventiv/arest la domiciliu, iar 42 de zile i se consideră executate conform Legii 169/2017, cumulând astfel 752 de zile câştigate şi executate, din cele 1.461 de zile pe care le avea de executat, iar pentru a putea fi liberat condiţionat trebuia să execute cel puţin 1/3 din pedeapsă, reprezentând 507 de zile.
- În consecinţă, instanţa reţine că în prezent petentul a executat fracţiunea corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea beneficia de liberarea condiţionată, acesta executând 1/3 din pedeapsă, prima condiţie a liberării condiţionate fiind îndeplinită.
- De asemenea, sunt îndeplinite condiţiile ca petentul condamnat să fie stăruitor în muncă, disciplinat şi să dea dovezi temeinice de îndreptare, aspecte care reies din caracterizarea comportamentului acestuia în perioada analizată a executării pedepsei. (…)
- Instanţa constată că deţinutul, pe perioada executării pedepsei, a avut un comportament adecvat normelor şi rigorilor instituţionale, în relaţiile cu personalul unităţii a avut o conduită regulamentară, nu a stabilit relaţii conflictuale cu celelalte persoane private de libertate, a participat la activităţile şi programele educative din cadrul penitenciarului, manifestând interes constant și gradul de implicare fiind unul foarte bun, a desfăşurat activităţi lucrative, pentru care a obţinut 51 de zile câştig, cu toate că are vârsta de 69 de ani, a fost recompensat de 8 ori, iar în perioada amânării a fost recompensat lunar şi nu a fost sancţionat disciplinar.
- Aşadar, instanţa reţine că petentul a depus eforturi pentru dovedirea înţelegerii scopului pedepsei aplicate şi pentru integrarea în societate.
- Din comportamentul său se desprinde concluzia că petentul a conştientizat consecinţele implicării sale în activităţi ilegale şi că a făcut progrese pe calea reintegrării în societate, iar punerea sa în libertate nu constituie un pericol pentru societate.
- Faptul că acesta este deplin integrat în societate o dovedeşte inclusiv evaluarea psihologică, pozitivă, precum şi faptul că a ţinut legătura permanentă cu aparţinătorii.
- Prin urmare, ţinând seama de conduita condamnatului în timpul executării pedepsei, instanţa constată că nu există niciun element negativ ce poate conduce la concluzia că reeducarea şi îndreptarea petentului nu ar fi posibile şi fără executarea în penitenciar a restului de pedeapsă.
- Având în vedere perioada din pedeapsa efectiv executată, instanţa constată că perioada din pedeapsa executată de condamnat este suficientă pentru reeducarea sa, scopul pedepsei fiind atins.
- Instanţa apreciază că acesta a conştientizat consecinţele implicării sale în activităţi ilegale, a făcut progrese pe calea reintegrării în societate, iar punerea condamnatului în libertate nu constituie un pericol pentru societate”, se arată în Hotărârea nr. 1082/2024 a Judecătoriei Pitești.
Condamnări grele pe fond pentru Tudor Pendiuc și fiica acestuia
Pe data de 12 februarie 2020, Tribunalul București l-a găsit vinovat pe Tudor Pendiuc pentru luare de mită și abuz în serviciu, condamnându-l la 8 ani de închisoare.
În acelaşi dosar, fiica sa, Emanuela Pendiuc, acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare.
În timpul procesului, Emanuela Pendiuc s-a apărat și a susținut că banii pentru apartament i-a avut din economii, de la bunica sa și dintr-un împrumut de la un prieten.
Tribunalul București a desființat această apărare:
- „Instanța de judecată nu poate primi apărarea inculpatei Pendiuc Emanuela-Elena în sensul că apartamentul a fost achitat din fonduri proprii și din donații din partea bunicii (avansul contractului de vânzare – cumpărare), respectiv dintr-un împrumut de bani primit de la numitul Inal Cagri, în condițiile în care toate aceste afirmații sunt contrazise de probele administrate în cauză.
- Astfel, relativ la economiile pretins a fi fost făcute, deși inculpata a afirmat că a lucrat încă din timpul studenției, nu a reușit să facă dovada împrejurării că sumele de bani astfel câștigate îi ajungeau atât pentru plata chiriei, a utilităților și nevoilor proprii, cu atât mai mult cu cât în perioada de referință nu figurează cu depozite la bănci”, explica judecătorul de la Tribunalul București.
Totodată, în acelaşi dosar Valentin Vişoiu (acţionar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL) a primit 7 ani şi 8 luni de închisoare, iar Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat (reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA) – câte 6 ani de închisoare fiecare.
Acuzațiile procurorilor DNA în Dosarul Publitrans
Acuzațiile procurorilor DNA vizau un contract de achiziţie a unor autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate care asigura transportul public local în Piteşti, având ca acţionar unic Consiliul Local Piteşti.
Potrivit anchetatorilor, în strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Piteşti era prevăzut că Publitrans să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri.
Anchetatorii susţin că fostul primar Tudor Pendiuc a făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans şi societăţile private CNCD/Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două firme.
Între timp, cele 80 de autobuze pe care Tudor Pendiuc le-a achiziționat ilegal în anul 2008 au ajuns să valoreze cât greutatea lor la fier vechi.