“Dezbaterile au fost blocate, iar opoziţia a contestat respectiva Comisie la CCR ! Pentru evitarea sancţiunilor, este necesar ca prevederile Directivei să fie transpuse în legislaţia naţională până la momentul în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiţie”, a scris Tudorel Toader, într-o postare pe Facebook.
Acesta precizează că atât Ministerul Justiţiei, cât şi cele două Camere ale Parlamentului, şi-au făcut datoria la timp şi au încercat adoptarea legii în procedură de urgenţă. Ce nu spune ministrul Justiţiei este faptul că protestele Opoziţiei şi a societăţii civile au fost legate de alte modificări controversate propuse la Codul penal.
Tudorel Toader nu este singurul care a învinovăţit opoziţia pentru neimplementarea Directivei 343. Inclusiv Florin Iordache, preşedintele comisiei speciale pentru legile din domeniul justiţiei a avut po poziţiei similară.
“E greu de spus că e într-o singură parte. E de mult în Parlament. Am fost boicotaţi, CCR, presă au blocat cumva buna desfuşare a activităţii comisiei. Dacă această procedură a fost declanşată, nu cred că opoziţia nu va mai face aceleaşi atacuri, va fi acelaşi blocaj. Credeţi ca se va schimba optica? Eu cred că nu. Asta e, mergem înainte. Aşa am făcut şi cu legile justiţiei, aşa vom face şi cu Codul de procedură penală. Noi avem grijă de lege, o păzim de adversari”, a declarat Florin Iordache, pentru Libertatea.
Acesta a subliniat că PSD şi ALDE vor face tot posibilul pentru ca legea să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară, adică cel târziu la finalul lunii iunie.
România a fost sancționată pentru că nu a transpus Directiva UE privind prezumţia de nevinovăţie. Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, termenul pentru transpunerea prevederii în lege fiind luna aprilie 2018.
Potrivit Directivei 343, statele membre ale UE trebuie să garanteze că, atâta vreme cât vinovăţia unei persoane suspectate sau acuzate nu a fost dovedită conform legii, declaraţiile publice făcute de autorităţile publice şi deciziile judiciare, altele decât cele referitoare la vinovăţie, să nu se refere la persoana respectivă ca fiind vinovată.În plus, autorităţile trebuie să asigure cetăţenii că există măsuri legale care se aplică în cazul încălcării directivei, care nu împiedică autorităţile să difuzeze informaţii în mod public privind procedurile penale, atunci când acest lucru este strict necesar, din motive legate de ancheta penală sau în interes public.
Citeşte şi: VIDEO/Specialist online și avocat: “GDPR nu înseamnă să respingeți toate cererile de acces, gen cookie-uri. Decizia se poate întoarce împotriva dumneavoastră”