”În România, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei, atât faţă de factorii interni, cât şi faţă de factorii externi. Îmi exprim convingerea faptului că CSM îşi îndeplineşte această obligaţie constituţională.

Indiferent de natura internă sau externă nu poți solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, după cum nu poți nici solicita de modul de soluționare a respectivei anchete. În recomandările MCV se consacră la nivel de principiu faptul că această ingerință nu este permisă. Ca ministru al Justiției exprim convingerea că recomandarea este valabilă și pentru emitenții ei”, a declarat Toader făcând referire la oficialii europeni care și-au manifestat nemulțumirea față de deschiderea dosarelor penale pe numele fostei șefe DNA.

”De dată recentă, ca și dvs, văd și eu, cum oficiali europeni își exprimă îngrijorări, dar îngrijorările sunt exprimate cu caracter preventiv, însă cu un puternic potențial electoral. Ca ministru al Justiției, formulez o simplă și respectuoasă solicitare, pe care în plan național am repetat-o de foarte multe ori, și anume să ne respectăm competențele, fie ele și partajate, să ne respectăm demnitatea și specificul național”, a mai spus  Toader.

Delarațiile ministrului Justiției vin după ce miercuri, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a declarat că o admiră pe Laura Codruța Kovesi pentru calitățile de juristă și că instituția pe care o reprezintă vrea ca fosta șefă a DNA să aibă libertate de a candida pentru funcția de procuror-șef european.

”Comisia a fost cât se poate de clară: Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror european. Am avut ocazia să lucrez cu Kovesi timp de mai mulţi ani, ştiu că este o juristă de foarte bună calitate, pe care o admir pentru curaj.

În ceea ce priveşte poziția Comisiei, considerăm că este important ca ea să fie liberă să candideze astfel ca instituţile europene să poată lua o decizie. Mi-am exprimat foarte clar această poziţie şi în discuţiile cu autorităţile române”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans referitor la situația Laurei Codruța Kovesi și a dosarelor care i s-au deschis.

Declarația lui Timmermans vine în aceeași zi în care în cadrul Conferinței președinților din PE s-a stabilit ca Antonio Tajani să trimită premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care își va manifesta nemulțumirea față de comportamentul ”inacceptabil” față de Kovesti și va face, în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European, o declarație de susținere față de fosta șefă a DNA.


Citește și: Negociatorul şef al UE, scenariu presimist despre Brexit. „Marea Britanie are trei opțiuni”


 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News