UPDATE 23.40: Fostul premier Dacian Cioloș a transmis un mesaj, după ce ministrul Justiției a cerut revocarea șefei DNA. „Nu știu cum se va termina acest circ periculos, dar știu că nu vom trăi într-o lume mai bună decât dacă o vom face noi mai bună”, a scris Cioloș, într-un mesaj în care l-a atacat pe Tudorel Toader.
UPDATE 21.30: Sute de oameni protestează în fața Palatului Victoriei, după anunțul făcut de Tudorel Toader. De asemenea, au loc proteste și în alte orașe din țară.
UPDATE ora 20:30. Augustin Lazăr își menține poziția că șefa DNA nu trebuie revocată. „Având în vedere decizia ministrului Justiției de a propune revocarea din funcție a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție reafirmă poziția exprimată constant, în sensul că nu există nici un motiv legal de revocare a doamnei Codruța Kovesi”, trasnmite Ministerul Public.
UPDATE ora 20:05. Klaus Iohannis a transmis, într-un comunicat, că raportul prezentat de Tudorel Toader nu este clar și și-a arătat în continuare susținerea față de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
UPDATE ora 19:50. Prima reacție după cererea de revocare a șefei DNA a venit din partea PNL. Purtătorul de cuvânt al partidului, Ionel Dancă, a spus că „Tudorel Toader a ales să fie de partea infractorilor” și că revocarea Laurei Codruța Kovesi nu este oportună.
Cum poate fi revocată Laura Codruța Kovesi. După ce Consiliul va primi documentația, va fi emis un punct de vedere ce va reprezenta avizul instituției cu privire la propunerea ministrului Tudorel Toader. Acest aviz este unul consultativ, urmând să fie transmis de CSM președinției. După ce va primi avizul de la CSM, Klaus Iohannis trebuie să decidă asupra propunerii de revocare a șefei DNA. Altfel spus, soarta lui Kovesi este stabilită de Klaus Iohannis.
Tudorel Toader, reproșuri în lanț pentru Laura Codruța Kovesi
„DNA nu se identifică cu Laura Codruța Kovesi”, a declarat Tudorel Toader, în cadrul conferinței de presă, în cadrul căreia a prezentat raportul întocmit după controlul Inspecției Judiciare de la Direcția Națională Anticorupție.
”În temeiul prevederilor art. 54 alineatul 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader.
În opinia ministrului, DNA nu se identifică cu procurorul şef al acesteia, Laura Codruţa Kovesi
„DNA nu se identifică cu șeful său sau cu comportamentul acestuia din ultimul an. Comportamentul a indicat sfidarea unor autorități. Doar respectul reciproc poate permite unei țări să evite și să depășească crizele specifice”, a afirmat Tudorel Toader, la finalul conferinței de presă.
De altfel, în timpul conferinței, în cadrul căreia nu a acceptat nicio întrebare, ministrul Justiției a lansat mai multe critici la adresa șefei DNA. El a afirmat că Laura Codruța Kovesi „a contestat însăși Constituția țării”, dar și că aceasta a făcut afirmații care „au afectat imaginea României”.
Ce acuzații îi aduce Tudorel Toader șefei DNA
- Tudorel Toader susține că șefa DNA a încălcat Constituția României prin anchetarea OUG 13
- Șefa DNA a refuzat să se prezinte în fața Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din anul 2009 și, astfel, a blocat activitatea comisiei și a încălcat autoritatea Parlamentului
- Laura Codruța Kovesi a încălcat Constituția și prin anchetarea Hotărârilor de guvern privind trecerea lacului Belina de la statul român la Tel Drum
- Laura Codruța Kovesi a avut un „comportament excesiv de autoritar și discreționar”
- Șefa DNA „a afectat grav imaginea României”, prin interviul acordat la BBC în care a criticat legile justiției și a spus că se teme că DNA va fi desființată
- Laura Codruța Kovesi a prioritizat o serie de dosare cu impact major în mass-media
- Șefa DNA a contestat autoritatea CCR și a actelor emise de judecătorii constituționali
- Laura Codruța Kovesi nu s-a implicat în identificarea și sancționarea comportamentului abuziv al unor procurori
- Tudorel Toader a mai reproșat lipsa de reacție în verificarea activirății pfoesionale și conduitei procurorilor de la DNA Ploiești
- Creșterea numărului de achitări, falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice, tergiversarea soluționării unor cauze (dosarul Microsoft)
Cum au început scandalurile care vizează DNA
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a intrat la jumătatea anului 2017 în colimatorul a două televiziuni centrale, dar și a unei publicații aparținând unei persoane condamnate definitiv pentru corupție, a unei persoane fugită din țară după declanșarea cercetărilor în dosare deschide la aceeași instituție și a unei alte persoane trimisă în judecată în două dosare de corupție.
La aceste posturi, Kovesi era acuzată de faptul că pune presiune pe procurorii din subordine pentru că le cere să insiste în dosare și să ajungă la persoane cu funcții înalte. O altă remarcă negativă a fost aceea că procurorul-șef al DNA ar fi transmis un mail în care i-a numit pe unii procurori „bârfitori”.
Laura Codruța Kovesi s-a apărat constant spunând că înregistrările difuzate în presă nu sunt autentice și prezintă fragmente dintr-o discuție purtată în timpul unei ședințe DNA.
După trei zile, în 14 februarie, șefa DNA a ținut o conferință de aproape două oreîn care a explicat poziția instituției în acest scandal, a răspuns tuturor întrebărilor și a concluzionat că este un atac frontal la imaginea și activitatea procurorilor anticorupție orchestrat de persoane certate cu legea.