- Klaus Iohannis, despre recomandarea Comisiei de la Veneţia: „Un semnal îngrijorător cu privire la independența justiției”
- PSD critică concluziile Comisiei de la Veneția; Nicolicea: „Mi se pare cam deplasat, ca să nu zic că se fac de râs”; Opoziția îi cere lui Dragnea să renunţe aruncarea în aer a ordinii politice
- Augustin Zegrean, despre recomandarea Comisiei de la Veneţia: „Nu poate să nu fie luată în considerare”
„Simple precizări referitoare la elaborarea legilor justiției!
Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale justiției. Concomitent, pe un număr de 18 pagini, Ministerul Justiției a elaborat și proiectul de solicitare a opiniei Comisiei de la Veneția. Pe data de 25 octombrie 2017, în cadrul Comisiei speciale a Parlamentului am prezentat cele două documente. Ulterior, au fost promovate trei inițiative parlamentare de modificare a legilor justiției, care au fost dezbătute și adoptate”, a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.
Recomandarea Comisiei de la Veneţia cu privire la proiectele de amendamente la trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România nu poate să nu fie luată în considerare, a declarat vineri, 13 iulie, pentru Agerpres, și fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din România (CCR) Augustin Zegrean.
Comisia de la Veneţia a publicat, vineri, opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România, respectiv legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, asupra cărora atât preşedintele României, Klaus Iohannis, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei solicitaseră opinia Comisiei.
Astfel, printre altele, Comisia de la Veneţia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional) a recomandat României să reconsidere sistemul de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constituţie, în vederea creării de condiţii pentru un proces de numire şi demitere neutru şi obiectiv prin menţinerea rolului instituţiilor, cum ar fi preşedintele şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei. Iată și scrisoarea Comisiei de la Veneția pentru CCR: Deciziile Curții pot fi criticate.
Comisia de la Veneția anunță opinia despre modificarea Codurilor Penale în octombrie.
În acest timp, PSD critică concluziile Comisiei de la Veneția; Nicolicea: „Mi se pare cam deplasat, ca să nu zic că se fac de râs. Opoziția, în schimb, îi cere lui Dragnea să renunţe aruncarea în aer a ordinii politice.