Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în urma plângerii depuse de fosta șefă a DNA, privind revocarea sa din funcție, în 2018.
”În temeiul prevederilor art. 54 alineatul 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are”, anunţa Tudorel Toader, pe 22 februarie 2018.
Acum, fostul ministru afirmă că deciziile instanţelor nu se comentează.
Nu am citit anunţul, regula generală este, la nivel naţional şi european, că nu se comentează deciziile instanţelor, ele se respectă.
Tudorel Toader, marţi, într-un interviu online pentru BZI:
El a ţinut să explice că au fost mai mulţi factori care au dus la decizia revocării din funcţie a procurorului şef al DNA.
„Eu, ca ministru, am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea, după aceea, a fost sesizată Curtea Constituţională. Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curţii, o face Guvernul, preşedintele Camerei şi Senatului. CCR a dat o decizie şi preşedintele a revocat-o, în baza deciziei. Preşedintele nu a revocat-o în baza propunerii mele ci decizia CCR se execută”, a spus Tudorel Toader, potrivit sursei citate.
„Cam asta am avut de spus”, a concluzionat fostul ministru al Justiţiei.
Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat, iniţial, să semneze cererea de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, trimisă la Cotroceni de ministrul Tudorel Toader.
Ulterior, Guvernul PSD a atacat la CCR refuzul preşedintelui, invocând un conflict de natură instituţională între Guvern şi şeful statului.
Pe 30 martie 2018, Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, ca există un conflict instituţional între Executiv si Preşedintie.
„Laura Codruta Kovesi ar fi trebuit revocata de preşedinte”, afirma atunci şeful CCR, Valer Dorneanu.
Pe 9 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a lui Kovesi, în baza deciziei Curţii Constituţionale.