„Guvernul şi nu ministrul Justiţiei, autorizează publicarea Raportului GRECO! În cadrul reuniunii plenare din perioada 19 – 23 martie 2018, GRECO a adoptat Raportul ad-hoc privind România, în temeiul procedurii prevăzute de Regula 34 din Regulile de procedura ale GRECO. Aceasta a avut ca temă modificările aduse legilor justiţiei. Autorităţile române au primit raportul în data de 28 martie 2018, acesta urmând a fi tradus în limba română şi înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. Potrivit Regulilor 34 par. 3 şi 35 din Regulile de Procedură ale GRECO, informaţiile conţinute în rapoarte sunt confidenţiale, până la data publicării. Precizăm faptul că, până în prezent, a fost autorizată publicarea tuturor rapoartelor de evaluare şi de conformitate adoptate de GRECO cu privire la România. În acest context, am semnat Memorandumul adresat Guvernului prin care se solicită autorizarea publicării raportului”, a precizat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.
Explicațiile lui Toader vin după ce Grupul de state împotriva Corupției (GRECO), un organism al Consiliului European, a adoptat un nou raport cu privire la reformele din justiția românească, în cadrul unei reuniuni plenare din 19-23 martie și îndeamnă autoritățile române să autorizeze cât se poate de repede publicarea raportului.
GRECO anunță că președintele instituției a primit instrucțiuni să informeze autoritățile române cu privire la concluziile raportului (Greco-AdHocRep(2018)2), iar șeful delegației României este chemat să prezinte, la următoarea reuniune plenară GRECO, care se va desfășura între 18 și 22 iunie, o informare scrisă cu privire la situația reformelor din justiție, scrie într-un comunicat publicat pe site-ul instituției europene, potrivit Mediafax.
De asemenea, GRECO a invitat autoritățile să autorizeze, cât mai curând posibil, publicarea raportului adoptat recent. O delegație a Grupului Statelor împotriva Corupței a vizitat țara noastră la începutul acestui an, între 21 și 22 februarie.
Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO a determinat că performanțele curente ale României, în ceea ce privește implementarea recomandărilor sale în domeniul prevenirii corpuției în Parlament, tribunale și în rândul procurorilor, sunt în general ”nesatisfăcătoare.
#salvatipipera / Ciprian Ciucu, consilier general al Bucureștiului: Primăria Capitalei ar trebui să declare prioritară această zonă – VIDEO