Cele mai importante declarații făcute de Tudorel Toader
- Pe mine, personal, vă mărturisesc faptul că nu m-a surprins deloc decizia Curţii Constituţionale de astăzi
- Legea recursului compensatoriu a fost inițiată de Guvernul tehnocrat. A fost avizată favorabil de CSM în componența anterioară, care însă a propus schimbarea naturii juridice a reglementării.
- Legea a fost susținută și votată inclusiv de parlamentarii PNL și USR.
- Legea a fost promulgată de președinte, fără să o critice la CCR.
- Statistica de la Penitenciare arată o scădere a populației penitenciare, o scădere a numărului celor condamnați care au beneficiat de eliberare condiționată, o scădere a numărului celor care revin în penitenciare după ce au fost eliberați condiționat, o scădere generală a recidivei.
- În 2014, au fost liberați condiționat 11.392 de condamnați. În 2018 au fost eliberați 8.859 de deținuți. Numărul celor care revin în penitenciar e în scădere.
- În 2014, au revenit 3.598 de deținuți, față de 2018, când au revenit 448 de liberați condiționat.
- Autorul faptei de la Mediaș nu face parte din categoria celor ce au beneficiat de recursul compensatoriu.
- Din totalul celor care au beneficiat de recursul compensatoriu, statistica ANP arată că 5,02 la sută au revenit în penitenciar.
- M-am văzut cu doamna premier privind procesul legislativ și consecințele legii. În zilele următoare vom face o analiză generală a dinamicii fenomenului infracțional, o nouă evaluare a datelor statistice ale ANP privind beneficiarii. Luni dimineață, vom avea o întrevedere cu premierul, voi prezenta rezultatele evaluării, propuneri legislative și non-legislative ce pot fi luate.
Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut Guvernului să vină cu soluții în privința problemei recursului compensatoriu, cerând în acest sens o „analiză profundă”.
„Spun clar şi răspicat, siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă. Trebuie să tragem câteva concluzii, rapid, şi să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniştit acasă şi să nu se teamă că un delicvent vine peste el„, a spus preşedintele României, care a subliniat că se poate intra în procedură în Parlament pentru ca legislația să fie corectată.
De altfel, bărbatul arestat pentru comiterea crimei din Mediaș este un recidivist care a fost eliberat în baza legii recursului compensatoriu. De asemenea, opoziția a cerut abrogarea de urgență a legii, prin care condamnații pot fi eliberați mai devreme din închisoare în baza recursului compensatoriu.
Actul normativ prevede ca persoanele condamnate chiar și pentru crimă și viol pot beneficia de reducerea pedepsei cu șase zile pentru fiecare 30 petrecute în celule mici sau murdare.
Marți, premierul Viorica Dăncilă a precizat că se va întâlni miercuri cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru a discuta despre legea privind recursul compensatoriu.
„După cum ştiţi, această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş şi cred că nu a fost o decizie inspirată la acel moment. Nu pot să vă dau un răspuns acum asupra a ceea ce voi face. Trebuie să mă întorc în ţară în seara aceasta. Mâine (miercuri – n.r.) am să văd, am să mă întâlnesc cu ministrul Justiţiei, tocmai pentru a lua o decizie şi a vedea care sunt efectele, care au fost efectele acestei legii, implicaţiile pe care le-a avut, astfel încât decizia noastră să reflecte realitatea existentă în România şi lucruri ca cele care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot în acest moment, nu sunt jurist, nu pot să vin cu o decizie până nu vorbesc cu cei din domeniu, până nu vorbesc cu ministrul Justiţiei„, a declarat Dăncilă, marţi, la Strasbourg, în cadrul conferinţei de presă susţinută alături de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
sursă foto: Inquam Photos/George Călin