„Îngrijorarea secvenţială a procurorilor din CSM! Pe data de 27 august 2018 declaram faptul că ‘Ministerul Public s-a îndepărtat de rolul constituţional pe care îl are. Pe data de 28 august 2018, procurorii din CSM (din care face parte şi procurorul general de la PÎCCJ) au luat act cu îngrijorare de respectiva declaraţie. Astăzi, 29 august 2018, voi solicita de la CSM un răspuns oficial din care să rezulte cât de îngrijoraţi au fost aceeaşi procurori din CSM la solicitarea unanimă a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria Braşov de suspendare a deciziilor Curţii Constituţionale”, a scris ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.
Este vorba despre cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, de suspendarea a oricăror decizii din partea CCR sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia şi respectarea întocmai a recomandărilor GRECO, amintește Mediafax.
Procurorii CSM au reacţionat marţi, 28 august, la declaraţiile lui Tudorel Toader, potrivit cărora Ministerul Public s-a îndepărtat de la rolul constituţional, şi precizează că acestea reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România, ei subliniind nevoia unui mesaj echilibrat.
„Secţia pentru procurori a luat act cu îngrijorare de declaraţiile publice ale ministrului justiţiei din data de 27.08.2018, potrivit cărora „Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care-l are (…) s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”. Aceste declaraţii care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România. Secţia pentru procurori atrage atenţia că astfel de afirmaţii cu caracter general sunt de natură a pune la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public”, arată CSM, printr-un comunicat de presă.
Procurorii CSM mai subliniază nevoia unui mesaj public „echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice”, inclusiv ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.
Precizările vin după ce Tudorel Toader a declarat, referitor la afirmaţiile lui Augustin Lazăr potrivit cărora evaluarea lui a venit brusc, că decizia nu este una nici din senin, nici circumstanţială, deoarece ministrul a observat cum Parchetul General s-a îndepărtat, treptat, de la rolul constituţional pe care îl are.
„Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general nu a venit nici din senin, nici circumstanţial. Am observat de-a lungul timpului cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat-treptat de la rolul constituţional pe care-l are. Eu am observat cum activitatea Ministerului Public s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Criteriile sunt cele din lege.Voi face evaluarea în maxim 30 de zile. Voi prezenta public rezultatele. Eu n-aş spune acum că vor fi negative sau pozitive. Voi face o radiografie a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general şi voi trage o concluzie. Decizia nu am luat-o din senin, nu a fost una datorată unor împrejurări”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe 28 august, într-o declarație de presă.
CSM îi dă dreptate lui Augustin Lazăr în conflictul cu Tudorel Toader, în privința protocoalelor cu SRI.
Citește și: Dragnea Jr. a explicat de ce nu a venit mama lui la nuntă: „M-a anunțat, cu câteva zile înainte de eveniment”
EXCLUSIV/ Dovada clară că fosta soție a lui Dragnea avea în plan să meargă la nunta fiului ei. Gestul pe care l-a făcut Bombonica în ultimul moment