Astfel, proiectul trimis spre avizare de Tudorel Toader prevede ca toți cei care au o condamnare definitivă dată de un completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, începând din februarie 2014 și până în noiembrie 2018, să poată cere rejudecarea procesului în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.
„Contestaţia în anulare pentru motivul prevăzut de art. 426 lit. d) teza I C.p.p. împotriva hotărârilor judecătoreşti definitive pronunţate în apel de către complete de 5 judecători ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie după intrarea în vigoare a Codului de procedură penală şi pentru care termenul de introducere a contestaţiei în anulare s-a împlinit anterior datei de 29 noiembrie 2018 poate fi introdusă de oricare dintre titularii acestei căi de atac prevăzuţi de art. 427 alin. (1) C.p.p., în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”
Din proiectul care a ajuns la CSM
Proiectul mai arată că, în cazul în care se admite contestaţia în anulare, prescrierea faptelor se suspendă până la rejudecarea procesului.
Unul dintre beneficiarii ordonanței de urgență este Liviu Dragnea, care a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. Decizia definitivă a fost dată de un complet de cinci judecători, pe 22 aprilie 2016, adică în perioada pentru care ar urma să se aplice proiectul de OUG al ministrului Tudorel Toader.
În noiembrie 2018, completurile de 5 judecători au fost declarate neconstituționale, după ce CCR a decis că există un conflict de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe tema constituirii completurilor de cinci judecători.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro