Economistul Liviu Maha a obținut 487 voturi, în condițiile în care la urne s-au prezentat 731 alegători, o prezență de 87,7%. Pentru Tudorel Toader au votat 233 de persoane. 191 buletine au fost anulate și 2 voturi au fost date în alb.
Tudorel Toader a fost ales rector în 2016, deținând funcția pentru 8 ani, fiind reales în 2020.
Deși rezultatul părea previzibil după ce Liviu Maha a câștigat inclusiv în turul I, când au fost șase candidați, nu au fost alegeri lipsite de emoții și incidente. Toader a fost acuzat că a încercat să determine amânarea alegerilor, folosind un tertip legislativ.
Singurul jurist a demisionat din comisia electorală
În ziua dinaintea alegerilor, duminică, 17 martie, la ora 20.04, un anunț a venit pe toate mail-urile din universitate. Președintele Biroului Electoral Central, Olga Andreea Urda, a anunțat că își dă demisia din structura care supraveghează alegerile. Aceasta a invocat faptul că a descoperit unele texte în presă în care apar informații din viața ei privată și a spus că s-a simțit atacată și vulnerabilizată de aceste dezvăluiri.
Demisia a venit cu 12 ore înaintea de începerea votului pentru turul al II-lea și nu indica vreo problemă majoră; conform Legii Învățământului Superior, care preia din prevederile fostei Legi a Educației Naționale, Senatul unei universități validează biroul electoral cu un președinte, pentru acesta este un înlocuitor din cadrul aceluiași birou, și alți trei membri „de schimb” așteaptă să intre în structură dacă apar probleme.
Doar că la UAIC, în prevederile interne, mai apare un detaliu: metodologia de organizare a alegerilor menționează la articolul 3, alineatul 2, că BEC nu poate funcționa dacă din cei 5 profesori și 2 studenți membri nu există cineva care să aibă „în mod obligatoriu pregătire juridică”.
Duminică, 17 martie, doar Olga Andreea Urda avea pregătire juridică dintre toți membri, iar decizia următoare era de amânare a alegerilor pe termen nedefinit, până când Senatul urma să numească un nou Birou Electoral Central.
„Credem că a fost dejucată o tentativă de amânare a votului, doar că nu îmi dau seama cui ar fi putut să folosească o astfel de manevră. În orice caz, nu a fost întâmplătoare demisia singurului membru cu studii juridice, duminică seara, la ora 20.00, când luni de la prima oră a dimineții urma să înceapă procesul electoral. Sper să nu existe alte probleme la vot, fiindcă tensiunea la nivelul universității este una foarte mare. Procesul trebuie să se deruleze fără tertipuri”, a precizat o sursă din actuala conducere a universității pentru „Ziarul de Iași”.
Profesori din universitate acuză rectorul de tergiversare
Mai multe voci din universitate l-au acuzat, conform surselor Libertatea, pe rectorul în exercițiu, Tudorel Toader, că ar fi încercat să câștige timp până la turul al II-lea, prin demisia președintelui și amânarea alegerilor. Ar fi făcut acest lucru pentru înfrângerea surprinzătoare din turul întâi și pentru a câștiga timp ca să-și consolideze poziția. Sursele sunt confirmate și de faptul că, în mesajul ei, Olga Andreea Urda a recunoscut apropierea față de rector, a cărei asistentă a fost pentru mai mulți ani.
„Atunci când am fost aleasă de Senatul UAIC se cunoștea foarte bine faptul că sunt asistenta d-lui prof. univ. dr. Tudorel TOADER și totuși Senatul m-a validat în această calitate, știind că sunt un cadru didactic cu o probitate morală dovedită în nenumărate rânduri. (…) Într-adevăr domnul rector Tudorel Toader mi-a fost și îmi este model și îi cer public scuze pentru gestul meu, dar și eu am limitele mele”, a spus Olga Andreea Urda în mesajul transmis comunității UAIC, consultat și de Libertatea.
Însă orice acuzații de tergiversare a alegerilor au căzut în momentul în care, reunit luni dimineață, la ora 07.00, Biroul Electoral Central al UAIC a fost nevoit să constate faptul că nu se îndeplinesc condițiile din metodologie pentru amânarea alegerilor.
Asta pentru că primul membru supleant, lect.dr. Lucian Bălănuță, deși este absolvent al Facultății de Litere, are și Facultatea de Drept absolvită, dar și un masterat într-un domeniu asimilat dreptului: studii europene, interdisciplinar, care presupune studii în economie și afaceri internaționale, administrație publică, științe politice și drept.
Control cu diplomele la vedere
Acesta a confirmat pentru Libertatea că au fost membri ai comisiei care i-au solicitat să facă dovada studiilor absolvite, pentru că nimeni nu știa, la momentul respectiv, că acesta a finalizat și a doua facultate. Lect.dr. Lucian Bălănuță este și jurnalist în cadrul Radio Iași.
„Ședința a presupus dezbatere și e de înțeles într-un astfel de context. Au fost respectate toate procedurile, iar doamna președinte a dat dovadă de tact și de atenție deosebită la detalii. Nu cred că lumea m-a asociat cu diploma de la Facultatea de Drept vreodată, iar propunerea inițială pentru Biroul Electoral a ținut, mai degrabă, de rigoarea mea jurnalistică.
Sunt o persoană imparțială prin natura meseriei, așteptările sunt mari de la prima universitate din România. Nu mă pricep la predicții, sunt o fire analitică. Cert este că îmi doresc ca același spirit critic constructiv să fie cel puțin la fel de prezent în universitatea noastră așa cum s-a întâmplat și în preajma acestor alegeri”, a declarat lect.dr. Lucian Bălănuță pentru Libertatea.
Prin urmare, alegerile au debutat de la ora 08.00, așa cum au fost programate.
Noul rector, prof.dr. Liviu Maha, urmează să ocupe oficial funcția după confirmarea rezultatelor alegerilor de către Ministerul Educației și emiterea ordinului de numire. Mandatul va dura până în 2029, fiind prima generație de rectori care vor conduce cinci ani universitățile din România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
albastru01 • 19.03.2024, 17:58
De remarcat ca un nou economist este la conducerea UAIC IASI, ultimul fiind profesorul Dumitru Oprea
Trandafir • 19.03.2024, 13:13
Domnul TT s-a remarcat prin obedienta fata de factorul politic conducator. Plecarea lui din functie de rector este un mare castig pentru Universitate.