Distinct de acest raport Toader va vorbi cel mai probabil despre măsuri concrete ce se vor lua față de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, urmare mai multor scandaluri.
Cum a început scandalul
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a intrat la jumătatea anului 2017 în colimatorul a două televiziuni centrale, dar și a unei publicații aparținând unei persoane condamnate definitiv pentru corupție, a unei persoane fugită din țară după declanșarea cercetărilor în dosare deschide la aceeași instituție și a unei alte persoane trimisă în judecată în două dosare de corupție.
La aceste posturi, Kovesi era acuzată de faptul că pune presiune pe procurorii din subordine pentru că le cere să insiste în dosare și să ajungă la persoane cu funcții înalte. O altă remarcă negativă a fost aceea că procurorul-șef al DNA ar fi transmis un mail în care i-a numit pe unii procurori „bârfitori”.
Ce anunț credeți că va face astăzi ministrul Justiției, Tudorel Toader?
Reacții
După prezentarea cu insistență a acestor înregistrări societatea civilă, clasa politică dar și instituțiile abilitate au reacționat. O reacție fermă a existat și la nivelul DNA.
Astfel, imediat după divulgarea în presă a unor discuții din ședințele operative procurorii Mihaiela Moraru-Iorga și Doru Florin Țuluș au fost dați afară, iar, în cazul lor, șefa DNA a transmis Inspecției Judiciare rapoarte privind o serie de abateri.
Clasa politică a insistat ca la Direcția Națională Anticorupție să se facă un control amănunțit pentru a fi depistate neregulile semnalate de televiziuni, dar și altele privind managementul instituției.
În acest context ministrul Justiției a ordonat un control și afirma, în 3 iulie 2017, că lupta anticorupție nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci înseamnă prevenirea actelor de corupție și că, în calitate de ministru, nu vede numai partea pozitivă, ci și pe cea negativă, cu oameni arestați, condamnați, care se dovedește ulterior că sunt nevinovați, ceea ce înseamnă o tragedie și o pată neagră pentru justiție.
Demnitarul a solicitat Inspecției Judiciare o verificare de fond a activității manageriale de la DNA și de la Parchetul ICCJ, instituții care nu au mai fost evaluate de 10 ani.
“Cred că oarecum a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarma vizavi de activitatea DNA și am subliniat nevoia imperativa ca activitatea DNA să se desfășoare în limite constituționale. Susținem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupției, dar vă rog să rețineți că lupta împotriva corupției nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse și condamnări deci, înseamnă în primul rând prevenirea săvârșirii faptelor de corupție, urmând ca norma penala sa fie ultima soluție”, declara ministrul Justiției.
Laura Codruța Kovesi s-a apărat constant spunând că înregistrările difuzate în presă nu sunt autentice și prezintă fragmente dintr-o discuție purtată în timpul unei ședințe DNA.
„Nu sunt autentice, sunt prelucrate. Sunt pasaje dintr-o discuție pe care am avut-o în cadrul unei ședințe de lucru desfășurate în interiorul DNA. Ceea ce s-a prezentat la TV sunt pasaje prelucrate. Sunt anumite afirmații pe care nu le-am făcut”, spunea la acea vreme Kovesi
Control controversat
Controlul Inspecției Judiciare la DNA a fost început în 17 iulie, la solicitarea ministrului Justiției și avea termen de finalizare data de 11 august. Ulterior, s-a decis prelungirea verificărilor cu încă două săptămâni, până în 25 august, date fiind volumul mare care trebuie verificat și timpul scurt avut la dispoziție.
DNA, vizată de un nou scandal
În timpul controlului s-a iscat un alt scandal ce a avut-o pe șefa DNA la centru. Pretinse presiuni asupra inspectorilor au fost invocate de aceleași publicații menționate, scandalul propagându-se în tot spațiul media, clasa politică, dar și în sistemul de Justiție.
Despre șefa DNA s-a spus că ar fi avut discuții cu unele dintre inspectoarele din echipa formată pentru controlul de la DNA, pentru care ar fi dispus inclusiv transportarea ei cu mașina DNA la sediul Direcției.
Alte înregistrări publicate în presa centrală o prezintă pe o altă inspectoare care afirmă în discuție cu un coleg că ar fi fost presată de șefa DNA, că i-ar fi frică pentru cariera ei, dar și că resimte o stare de temere când vine vorba de Laura Codruța Kovesi.
Pe fondul acestui prim scandal președintele Klaus Iohannis nu a comentat. În 7 septembrie purtătorul de cuvânt al Președinției anunța:”În momentul acesta, sunt chestiuni care țin de activitatea internă a unei instituții, nu vorbim de chestiuni oficiale”.
Controlul s-a încheiat iar raportul a fost transmis de CSM Ministrului Justiției.
Vlad Cosma acuză DNA Ploiești de falsuri și măsluire de probe
O serie de politicieni între care vicepremierul Paul Stănescu, fostul premier Victor Ponta, actualul premier Viorica Dăncilă și-au expus pe rând părerile după declanșarea scandalului pretinselor probe falsificate de la DNA Ploiești.
În acest context procuororul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, a susținut o conferință de presă la sediul instituției pe care o conduce. El a asigurat că nu s-au falsificat probe.
În continuare, pe 12 februarie, la una dintre televiziunile care au făcut dezvăluirile a fost invitată pentru noi dezvăluiri fosta procuroare DNA, Mihaiela Iorga Moraru, în prezent trimisă în judecată pentru fapte de corupție, privind legăturile cu un om de afaceri cercetat de DIICOT.
Imediat după debutul celui de-al doilea scandal de la DNA au ieșit cu reacții și persoane din mediul judiciar. Astfel au avut reacții procurorul general al României, Augustin Lazăr și președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gârbovan.
Lazăr a observat în reacția sa că cei care atacă Direcția prin campanii de presă sunt persoane sau au stat de partea cealaltă a birourilor procurorilor DNA.
Într-o declarație publică din 13 februarie Codrin Ștefănescu a arătat că dacă Tudorel Toader nu va avea o reacție fermă privind-o pe șefa DNA va trebui să pună mandatul pe masă.
Din Japonia, unde era plecat într-o vizită de lucru, Toader a anunțat că nu mai sesizează Inspecția Judiciară privind dezvăluirile și pretinsele nereguli de la DNA Ploiești, existând un raport al IJ și CSM privind activitatea DNA.
După trei zile, în 14 februarie, șefa DNA a ținut o conferință de aproape două ore în care a explicat poziția instituției în acest scandal, a răspuns tuturor întrebărilor și a concluzionat că este un atac frontal la imaginea și activitatea procurorilor anticorupție orchestrat de persoane certate cu legea.
În aceeași zi, dar anterior conferinței șefei DNA, CSM a avut o reacție publică și a solicitat instituțiilor de resort să efectueze cu celeritate cercetări pentru clarificarea situației de la nivelul DNA Ploiești.
Reacțiile post-conferință
Liviu Dragnea a avut o reacție după conferința șefei DNA, în 15 februarie, la fel ca și Președintele României Klaus Iohannis. Dragnea a ironizat mesajul șefei DNA în vreme ce Klaus Iohannis a rămas rezervat la situația prezentă.
După aceste evoluții premierul României a anunțat, că îl cheamă de urgență înapoi în țară pe ministrul Justiției pentru a gestiona acest scandal. Acesta era plecat la o vizită de lucru în Japonia, la peste 10.000 de kilometri.
Ajuns în țară, în 15 februarie, când era așteptat să prezinte concluzii și măsuri pe baza informațiilor vehiculate despre pretinsele nereguli de la DNA Ploiești, Tudorel Toader a anunțat că va prezenta peste o săptămână, un raport în fața Parlamentului.
După acest moment, în 16 februarie Inspecția Judiciară a anunțat oficial, că face verificări privind conduita unor procurori de la DNA Ploiești.
În prezent se așteaptă concluziile ministrului Justiției și eventualele măsuri ce le va dispune urmare controlului de la Direcția Națională Anticorupție și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Referitor la ieșirea publică de joi a ministrului șeful PSD spune că se așteaptă ca ministrul Tudorel Toader să nu se facă „de râs”.
Citește și Ei sunt cei mai bătrâni câștigători la loto din istoria Marii Britanii. Acum au în conturi 18.1 milioane de lire