Astfel, fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, rămâne membru titular al Comisiei de la Veneția încă doi ani.
Pe 6 mai, premierul Ludovic Orban declara că Tudorel Toader nu trebuie să mai reprezinte România în cadrul Comisiei de la Veneţia după decizia CEDO prin care se arăta că demiterea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef DNA a fost abuzivă.
„Tudorel Toader este o ruşine pentru România si nu cred că România mai poate fi reprezentată în Comisia de la Veneţia de către el”, spunea Orban pe 6 mai.
este data la care expiră mandatul lui Tudorel Toader de membru al Comisiei de la Veneţia
Apoi, pe 27 mai, Comisia de la Veneția a anunțat că a primit de la Guvernul României cererea ca Tudorel Toader să nu mai fie membru.
În aceeași zi, Tudorel Toader a oferit, într-un mesaj trimis Libertatea, singurul punct de vedere pe acest subiect.
Practic, Tudorel Toader i-a răspuns inclusiv Laurei Codruţa Kovesi, care afirmase pe 5 mai, după ce a câştigat la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA, că “i-aş reaminti [n.r. lui Tudorel Toader] doar că spunea că nu am nicio şansă la CEDO”.
Ce spunea Tudorel Toader pentru Libertatea
„Hotărârea CEDO, motivul solicitării de revocare, a constatat două încălcări:
1) Încălcarea dreptului la un proces echitabil, prin faptul că petenta nu a fost citată la CCR. CCR a soluționat un conflict juridic de natură constituțională dintre autoritățile publice, autorități care au fost citate.
2) Încălcarea liberului acces la justiție, prin faptul că petenta nu a avut posibilitatea legală să critice în contencios administrativ fondul decretului de revocare, emis de către Președintele României.
Altfel spus, CEDO a luat în considerare o omisiune legislativă. Revocarea a fost făcută în baza deciziei CCR.
Restul este politică !”, a declarat Tudorel Toader, la solicitarea Libertatea pe 27 mai.