„A existat o temere, o dezbatere, că nu vom avea candidaţi, că este o formă de rezervă, de reţinere din partea potenţialilor candidaţi pentru şefia DNA. Vedem că, dimpotrivă, astăzi s-au înscris patru candidaţi. Sigur, oameni cu experienţă, acum nu ştiu dacă pozitivă, negativă. (…) Mă aşteptam la mai mulţi candidaţi. Ei, procurorii, cunosc cel mai bine nevoia de reformare a DNA, ce se întâmplă la DNA şi nevoia de revenire la normalitate, nevoia de revenire a procurorilor şi instituţiei în ansamblul ei într-un comportament de interpretare a normei juridice penale în parametrii legii, în parametrii constituţionali”, a spus Toader, la România TV.

În opinia sa, funcţia de procuror-şef al DNA nu e una de şef, cât mai degrabă e o ”mare responsabilitate pe care cel care va fi desemnat şi-o va asuma”, iar acesta va trebui să facă o reformare a DNA „cu bunele, cu relele lui”.

„Părerea mea este că trebuie să facă în primul rând o evaluare a DNA, cu bunele, cu relele lui, alta decât cea pe care am făcut-o eu. Vin noile legi ale Justiţiei şi trebuie să aşeze DNA în parametrii legilor Justiţiei. Să nu mai avem un procuror de la parchetul de pe lângă judecătorie ridicat direct la structura centrală a DNA. Ce mai trebuie să mai facă procurorul şef – să responsabilizeze pe toţi cei care lucrează în DNA, că sunt procurori, că sunt experţi, că sunt personal auxiliar. Legea Justiţiei vine cu răspunderea magistraţilor. Nu îmi doresc ca magistraţii să răspundă, să ajungă să comită erori, încât să răspundă, dar trebuie să aibă şi ei grija aceea că, în cazul în care greşesc, comit erori, şi ei sunt pasibili să răspundă din punct de vedere juridic. (…) Procurorul trebuie să fie de bună credinţă, să aplice legea cu bună credinţă”, a precizat Toader.

Întrebat dacă se va consulta cu preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu numirea şefului DNA, Toader a spus: „Decizia Curţii Constituţionale spune, undeva într-un paragraf, îndeamnă ministrul Justiţiei şi preşedintele să aibă un dialog instituţional, un dialog permanent, un dialog loial, pentru găsirea celor mai bune soluţii în realizarea statului de drept, de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”.

Tot astăzi, întrebat pe care dintre cei patru procurori înscrişi deja îl vede în funcţia de şef al DNA, ministrul Justiţiei a spus: „Credeţi că eu vă răspund acum? Eu mă antepronunţ că ăla e bun, ăla nu e bun? Toţi sunt valoroşi”.

De asemenea, întrebat dacă aceia care au fost criticaţi de Inspecţia Judiciară sunt viabili pentru funcţia de procuror şef al DNA, Tudorel Toader a precizat că nu se antepronunţă.

În schimb, ministrul – citat de Agerpres – a spus că sunt valoroşi toţi procurorii care şi-au depus candidatura la selecţia organizată pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cu toate acestea, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mai precizat că nu este „obligatoriu” să desemneze pe unul dintre cei patru procurori înscrişi la selecţia pentru şefia DNA, procedura putând fi reluată.

„Mai este o problemă. Noi avem patru candidaţi. Dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să desemnăm unul dintre cei patru. Procedural vorbind, să nu excludem varianta, aceea în care Comisia nu se opreşte la unul dintre candidaţi, ci reluăm procedura, anunţăm din nou perioada de înscriere, de selecţie, adică o luăm de la început. (…) Ştiţi vorba aceea românească: poţi candida singur şi să ieşi pe locul doi. Aici sunt patru, dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să selectăm pe unul dintre ei”, a spus Toader, pentru sursa citată.

Vineri, 20 iulie, niciun dosar nu fusese depus pentru ocuparea funcţiei de şef DNA. „Să aşteptăm până luni”, spunea atunci, optimist, Tudorel Toader.

Ministerul Justiției a publicat lista cu cei 4 candidaţi la şefia DNA

Ministerul Justiţiei a publicat luni, 23 iulie, pe site-ul instituţiei, lista cu cei patru procurori care şi-au depus candidatura la selecţia organizată pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA):

  1. Florentina Mirică – procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA;
  2. Cristian Lazăr – procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General;
  3. Marius Iacob – procuror şef adjunct al DNA;
  4. Elena Grecu – procuror şef serviciu în structura centrală a DNA.

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din această calitate printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Potrivit MJ, selecţia pentru propunerea de şef al DNA se desfăşoară în perioada 9 – 30 iulie. 23 iulie a fost ultimul termen de înscriere a candidaturilor.

În perioada 25 – 27 iulie candidaţii selectaţi urmează să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei, iar rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 30 iulie.

„Propunerea/propunerile ministrului Justiţiei va fi/ vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere. Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi”, preciza MJ.


Citește și: Procedura de numire a procurorului-șef al DNA. Ce urmează după depunerea candidaturilor


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News