UPDATE – ora 18.08: „Voi prezenta un raport în Parlament, joia viitoare, cu referire la activitatea DNA”, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader, referitor la scandalul momentului.

La invitația și pe cheltuiala Băncii Mondiale, pe 11 februarie am mers la Tokyo, pentru a participa la evaluarea marilor proiecte de regenerare urbană din mai multe țări.

Cartierul pentru Justiție face parte din categoria proiectelor de regenerare urbană, urmând să fie finanțat de Banca Mondială.
În zona centrală a Bucureștiului vor fi construite sediile Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Ministerului Public, Inspecției Judiciare, Institutului Național al Magistraturii, tuturor instanțelor și parchetelor din București. Va fi rezolvată problema deficitului de spații, pe de o parte, și problema sparțiilor necorespunzătoare, pe de altă parte.
La conferința din Japonia au participat, în acest scop, reprezentați ai Ministerului Justiției, ai Ministerului Finanțelor, ai Primăriei Capitalei.
Am participat la două zile de dezbateri, timp în care a fost prezentat Cartierul pentru Justiție. Am avut întrevederi oficiale cu ministrul Justiției și o altă întrevedere oficială cu președintele Curții Supreme din Japonia, care are și competența controlului de constituționalitate a legilor.
Deși urmau și alte întrevederi, la solicitarea doamnei prim-ministru, am revenit în ţară, date fiind dezbaterile din spaţiul public, referitoare la funcţionarea sistemului judiciar.

Înainte de a accepta funcţia de ministru al Justiţiei, am discutat cu liderii coaliţiei de guvernare şi am primit asigurări de neimplicare a factorului politic, ceea ce s-a respectat, se respectă şi în prezent.

Astăzi, înaintea ședinței de Guvern, am avut o întâlnire cu doamna prim-ministru, solicitându-mi să comunic public raportul. Raportul privind activitatea desfăşurată la nivelul Ministerului Public, DIICOT, DNA.

Prezentarea respectivului raport constituie o obligație a ministrului Justiției, este prevăzută în articolul 79 din Legea privind organizarea judiciară.

Potrivit legii, voi pezenta în camerele reunite al Parlamentului raporul privind activitatea desfășurată la nivelul Ministerului Public, DIICOT și DNA.

Distinct de raportul pe care îl voi prezenta în Parlament, săptămâna viitoare, joi, la o oră pe care o voi anunța în timp util, voi face o informare de presă, în care voi prezenta conținutul și concluziile raportului cu referire la activitatea DNA„, a spus ministrul Tudorel Toader în informarea de presă de la Ministerul Justiției.

 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Foto: Adi Manolache

Declarațiile au fost făcute la câteva ore după ședința de Guvern și la trei zile după ce ministrul Justiției a fost chemat de premierul Viorica Dăncilă să revină din Japonia cât mai repede în România, ”având în vedere ultimele informații din spațiul public”.

Chemarea în ţară a lui Tudorel Toader venea în contextul înregistrărilor făcute publice de fostul deputat PSD Vlad Cosma, care a acuzat DNA că „fabrică” dosare. Postul Antena 3 a difuzat, duminică seară, o înregistrare prezentându-l pe Vlad Cosma, care a arătat că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea au încercat să inventeze dosare în baza unor „probe fabricate” unor oameni politici şi de afaceri, printre care şi lui Sebastian Ghiţă. Totodată, fostul deputat a dezvăluit cum procurorul șef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, i-ar fi cerut să modifice anumite documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar.

De partea cealaltă, DNA a negat vehement acuzațiile. Totodată, procurorul șef al DNA Ploiești a afirmat că nu s-au fabricat niciodată probe.

Procurorul şef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, miercuri, în prima conferință de presă organizată la sediul central al DNA, că „justiția este într-un asalt de peste un an de zile”, iar cei care o atacă sunt „inculpați trimiși în judecată”. Kovesi a făcut precizări în legătură cu afirmațiile fostului procurorul DNA Mihaiela Moraru Iorga și ale lui Vlad Cosma, arătând că DNA a acţionat conform legii, nefiind falsificate probe, iar informaţiile din ultima perioadă reprezintă un atac care vizează îngenuncherea statului român şi umilirea societăţii. Laura Codruța Kovesi a spus să nu are niciun motiv să își dau demisia.


UPDATE ora 17:30 Pe pagina de Facebook „Corupţia ucide” s-a anunţat că, la ora 18:00 ministul Justiţiei va anunţa decizia privind conducerea DNA, iar dacă Tudorel Toader va decide revocarea Codruţei Kovesi, oamenii sunt chemaţi la proteste, în stradă.

„Atenție! La ora 18.00, Ministrul Justiției, Tudorel Toader va ține o conferința de presă, subiectul este activitatea DNA. Este posibil ca M.J. să ceară revocarea Codruței Kovesi. Dacă se confirmă acest lucru, vom ieși imediat în Piața Victoriei! Vă ținem la curent”, este anunţul postat pe pagina „Corupţia ucide”.

Oamenii sunt chemaţi la proteste în cazul în care ministrul Justiţiei o va revoca pe L.C. Kovesi de la conducerea DNA

UPDATE ora 15.20 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat, după ședința Executivului, că a existat o discuţie între premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe subiectul scandalului în care este implicată Direcția Națională Anticorupție.

Nelu Barbu a precizat că ministrul Justiției urmează să facă o informare de presă în cursul după amiezii. Declarația va avea loc la ora 18.00.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că în ședință nu s-a discutat nimic despre Direcția Națională Anticorupție, pentru că în Executiv se dezbat doar proiecte aflatepe ordinea de zi.

UPDATE ora 12.30 Ministrul Justiției a ajuns la Palatul Victoria cu puțin timp înainte de începutul ședinței Executivului, și a intrat în sala de ședință împreună cu premierul Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă așteaptă o reacție de la ministrul Justiției, în scandalul momentului, în care este implicată Direcția Națională Anticorupție. Ea a spus că este îngrijorată şi nu se simte confortabil atât timp cât „pot fi făcute probe pentru un prim-ministru”.

„Eu, ca prim-ministru, sunt îngrijorată şi nu mă simt confortabil, aşa cum am spus, în momentul în care am văzut că pot fi făcute probe pentru un prim-ministru”, a spus aceasta.

Întrebată dacă se referă la un posibil dosar al său, în acest context, premierul a arătat că „orice este posibil”. „Orice e posibil, dacă acolo a existat un precedent, poate exista şi al doilea precedent, dar eu cred că toate aceste detalii le poate da cineva care este îndreptăţit să o facă, adică ministrul Justiţiei”, a mai declarat premierul.

Întrebată dacă Laura Codruţa Kovesi mai poate conduce DNA, premierul Dăncilă a spus: „Nu cred că pot eu să spun dacă cineva poate sau nu mai poate conduce DNA. Cetăţenii trebuie în continuare să aibă încredere în instituţiile statului, trebuie să aibă încredere în justiţie. Nu trebuie să vorbim despre întreaga justiţie, să acuzăm întreaga justiţie, dar trebuie să redăm credibilitatea oamenilor în justiţie”.

FOTO: Adi Manolache


Citește și: VIDEO | Laura Codruța Kovesi: „Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Asistăm la un festival disperat al inculpaților”


 
 

Urmărește-ne pe Google News