Memorandumul pentru punerea în aplicare a hotărârii pilot a CEDO va fi supus aprobării Guvernului, iar cel mai probabil în 22 ianuarie va fi transmis CEDO, spunea ministrul Justiției într-o declarație.
Astfel Toader se va prezenta marți la sediul CEDO, întâlnirea va avea loc la ora 14.00, iar discuţiile vor viza foia de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor hotărârii pilot a Curţii Europene pentru Drepturile Omului.
Toader arată că apoi o echipă formată din experţi de la Justiţie, Externe, Interne, Finanțe, Probaţiune şi ANP va avea o întrevedere cu personalul din Grefa CEDO pentru punerea în executare a măsurilor luate.
Termenul limită la care România trebuie să prezinte foaia de parcurs privind condițiile din închisori este 25 ianuarie.
Ce spune CEDO
Condiţiile de detenţie din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi arată o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, stabilea în aprilie 2017 Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
România avea la dispoziţie şase luni pentru a stabili un calendar de rezolvare a situaţiei din închisori, iar CEDO a lăsat statului dreptul de a stabili ce demersuri trebuie să facă pentru a rezolva problemele.
Cu toate acestea, atrăgea atenția CEDO, dacă statul nu poate garanta fiecărui deţinut condiţii de detenţie conforme Articolului 3 din Convenţie, atunci recomanda reducerea numărului de persoane din penitenciare.
Pe fondul condamnării României în dosarele a trei deținuți care se plângeau de condițiile de detenție CEDO a stabili în aprilie 2017 o hotărâre pilot, estimând că situaţia reclamanţilor arată o problemă generală care îşi are originea într-o disfuncţionare structurală proprie sistemului carceral român.
În aceste condiţii, CEDO a cerut României să implementeze măsuri care să diminueze supraaglomerarea din închisori şi să amelioreze condiţiile de detenţie.
În plus, statul trebuie să implementeze căi de “recurs preventiv” şi “recurs compensatoriu specific”, potrivit deciziei CEDO.
“Recursul preventiv trebuie să îi permită judecătorului care supraveghează executarea pedepsei şi tribunalelor să pună capăt unei situaţii care contravine Articolului 3 din Convenţia (pentru Drepturile Omului – n.r.) şi să acorde indemnizaţii. Recursul compensatoriu specific trebuie să permită obţinerea unei indemnizaţii adecvate în cazul oricărei încălcări a Convenţiei privind un spaţiu vital insuficient şi/sau condiţii materiale precare”, se preciza pe site-ul instituției europene.
În aceste condiţii, CEDO a hotărât să suspende analizarea unor plângeri similare timp de şase luni, până când Bucureştiul va prezenta un plan de măsuri pentru rezolvarea situaţiei.
Citește și Camerele pentru rovinietă 2018. Unde te pot surprinde dacă nu ai plătit taxa de drum