Tudorel Toader a declarat că țara noastră dorește să contribuie la sporirea încrederii cetățenilor în actul de justiție, în proiectul și în viitorul Uniunii. „Nu ne vom abate de la principiile generale directorare – respectul față de valorile comune, față de drepturile și libertățile fundamentale, față de statul de drept”.

Ministrul Justiției a declarat și că „Nu ne vom abate de la principiile generale directorare – respectul față de valorile comune, față de drepturile și libertățile fundamentale, față de statul de drept”.

El a vorbit și de Parchetul European, spunând că „nevoia înființării e atât de evidentă încât nu sunt necesare argumente suplimentare. […] În termenul imediat următor, va fi desemnat procurorul-șef european. Până în 31 martie trebuie să trimitem propunerile pentru procurorii europeni, România operaționalizează procedura internă. Până în noiembrie trebuie operaționalizat acest parchet”.

Vorbind despre parchetul European, Toader a declarat că: „România va susține cu toată convingerea extinderea competențelor spre terorism într-o primă etapă. Dacă abordăm terorismul, în mod necesar vom aborda și spălarea de bani, și altele, și altele, într-un timp scurt”.

Ministrul de Interne, Carmen Dan a pus și ea accent în declarațiile sale pe lupta contra terorismului. Potrivit acesteia, preşedinţia română a Consiliului UE va acorda atenţie prioritară consolidării securităţii interne, susținând că ameninţarea teroristă este încă foarte prezentă în Europa, dând drept exemplul atacul de la finalul anului trecut de la târgul de Crăciun din Strasbourg.

Ea a vorbit și despre managementul siguranţei frontierelor externe ale UE, gestionarea migraţiei, politicile privind vizele şi azilul şi protecția civilă a blocului comunitar.

Carmen Dan a declarat că o prioritate va fi şi prevenirea radicalizării, ea spunând că va fi organizată o conferinţă privind prevenirea radicalizării în închisori. ”În opinia noastră, dezvoltarea laturii preventive este importantă atât acum, cât şi în viitorii ani”, a spus Dan, potrivit Agerpres.

După declarațiile celor doi miniștri, eurodeputații din toate grupurile politice au criticat dur măsurile luate de puterea de la București în justiție și anunțata OUG pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă în perioada 2014-2018. Europarlamentarii îi cer lui Tudorel Toader să dea asigurări că nu va lua astfel de măsuri.

„Corupția e antiteza a ceea ce reprezintă UE, ne îngrijorează situația din România. Am văzut cum cetățenii europeni au fluturat cu pasiune stindardele europene în frig, am văzut și Guvernul cum s-a dezlănțuit asupra celor care protestau pașnic. Mii de deținuți au fost eliberați. Pentru închisorile supraaglomerate nu ar trebuie noi facilități în locul eliberărilor? Vă asumați angajamentul că vă veți abține să mai aduceți modificări în justiție fără avizul Comisiei de la Venetia?”, a declarat Roberta Metsola, europarlamentar PPE, potrivit G4media.ro.

Și europarlamentari din familia europeană a PSD-ului, S&D, au criticat măsurile luate la București. „În domeniul statului de drept, România mai are multe teme de casă de făcut, ar fi fost cazul și în afara acestei președinții. Ne interesează ca împreună cu Comisia să obtineți progres. Cum vă comportați în legătura cu procedurile față de Ungaria și Polonia?”, a spus Josef Wiedenholzer (S&D).

Audierea celor doi vine la o zi după ce Comisia Europeană a criticat oficial anunțul lui Tudorel Toader privind ordonanța de urgență pentru cei condamnați de completurile declarate nelegale de CCR.


Citește și: Viorica Dăncilă, o oră de mărturisiri în platoul „Sinteza zilei”, despre adopția fiului său. „Mi-am dat seama că acela era destinul meu”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News